ISH Dance Collective krijgt Cultuurfonds Prijs

ISH Dance Collective krijgt dit jaar de Cultuurfonds Prijs, een oeuvreprijs van 150.000 euro. ISH Dance Collective zorgt voor vernieuwing in de podiumkunsten door kunstvormen op een unieke manier te combineren en maakt daarmee de samenleving mooier, aldus het Cultuurfonds over de toekenning van de prijs.
Amsterdam, 21 april 2020
ISH Dance Collective krijgt Cultuurfonds Prijs
Fotocredits:
Floris Heuer

Als collectief van dansers maakt ISH al meer dan twintig jaar multidisciplinaire voorstellingen en educatieprojecten en verbindt en verrast daarmee uiteenlopende groepen mensen, met name ook jongeren. 

Zelf noemt ISH zich ‘een collectief van eigenwijze individuen’, die skills van de straat verbinden met gevestigde kunstvormen. Regelmatig werken ze samen met kunstenaars of andere theater- of dansgezelschappen. In april zou ISH het theater in gaan met de Junior Company van Het Nationale Ballet, met de productie GRIMMM, in een een cross-over tussen hiphop en ballet. Deze voorstellingenreeks kan vanwege de coronacrisis niet doorgaan.

Omdat we ISH bij deze première niet konden overvallen met de bekendmaking van de prijs, zochten we Marco Gerris, regisseur en artistiek leider van ISH thuis op. Mét een mobiel scherm en een videoboodschap van Cultuurfonds-directeur Adriana Esmeijer:

Marco Gerris: ‘Door deze prijs kunnen wij zoveel jonge kunstenaars die eigenlijk niet gezien worden in de maatschappij letterlijk een kans geven en ze daar bij helpen.'

'Vaak zijn het jonge mensen die zoveel talent hebben, maar het lukt ze op de een of andere manier niet het om hun kunsten ten tonele te brengen. Deze mensen hebben altijd het laatste duwtje in hun rug nodig. Ik denk dat wij met dit enorme geldbedrag heel veel mensen in de sector blij kunnen maken. Ik zie meteen 20 tot 30 projecten voor me,' aldus Gerris.

 Marco Gerris wordt verrast met het winnen van de Cultuurfondsprijs. Foto: Floris Heuer

Sprankje hoop voor sector in zwaar weer

‘We reiken deze grote culturele prijs elk jaar uit, maar juist deze keer vinden we het belangrijk dit te kunnen doen, om een sprankje hoop te brengen in de zwaar geraakte cultuursector’, aldus Cultuurfonds-directeur Adriana Esmeijer. 'Dat alles in de cultuursector door de coronacrisis nu stil ligt, gaat ons enorm aan het hart.'

Esmeijer: ‘wij doen er nu in de eerst plaats alles aan om de projecten die we al geld hebben toegezegd ook echt te blijven steunen en het bedrag dat we dit jaar voor cultuur en natuur hebben staan – zo’n 35 miljoen euro – zo goed en snel mogelijk te verdelen. En natuurlijk kijken we nu ook of we er met z’n allen – particuliere schenkers en andere private fondsen - een schepje bovenop kunnen gaan doen. Want de nood is echt hoog.’

Over de Cultuurfonds Prijs

De Cultuurfonds Prijs is een oeuvreprijs voor bijzondere inzet voor cultuur of natuur. Sinds 2010 wordt de prijs uitgereikt, elk jaar in een ander werkgebied van het Cultuurfonds. Eerdere ontvangers zijn Vereniging De Hollandsche Molen (2019), Reinbert de Leeuw (2018), Geert Mak (2017), Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).

De Cultuurfonds Prijs bestaat uit een eigen fonds op naam met een startkapitaal én een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro. De ontvanger van de oeuvreprijs bepaalt samen met het Cultuurfonds welke projecten voor cultuur of natuur in Nederland vanuit het fonds op naam worden ondersteund. Ook kunnen andere schenkers een bijdrage doen.

Uitreiking

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2020 wordt op maandag 23 november aan ISH Dance Collective uitgereikt.