Marit Shalem ontvangt Cultuurprijs Zuid-Holland 2022

Beeldend kunstenaar Marit Shalem (1971) krijgt op vrijdag 1 april de Cultuurprijs Zuid-Holland 2022 van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt. Shalem ontvangt deze prijs omdat zij als inspirator, innovator en verbinder een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van film, mediakunst & digitale cultuur in Zuid-Holland. De prijs wordt uitgereikt door Jaap Smit, voorzitter van de afdeling Zuid-Holland en commissaris van de Koning in deze provincie.
21 januari 2022
Marit Shalem ontvangt Cultuurprijs Zuid-Holland 2022
Fotocredits:
Jelle van der Hijden

Marit Shalem, geboren in Haifa (Israël), maakt experimentele videofilms en geëngageerde beeldende kunstprojecten over onder andere het effect van commercie en menselijke relaties in dit digitale tijdperk. Ze werkt sinds 2002 ook onder de naam SpOp en stelde tussen 2014 en 2016 het programma Layers samen in WORM, met experimentele filmavonden in Rotterdam. De locaties waar zij haar filmische installaties plaatst veranderen door de aanwezigheid van het werk en voegen zo een nieuwe laag toe aan de vertelling, waardoor deze een multi-dimensionale ervaring wordt.

Uit het juryrapport

“Marit Shalem is een interessante, eigenzinnige mediakunstenaar met een heel eigen, dwarse stijl en vertellogica in grote, ruimtelijke installaties. In haar film ‘Knots’, gemaakt tijdens de lockdown, laat Marit op indrukwekkende wijze zien hoe zij in staat is emotie en sensitiviteit te communiceren door disciplines, culturen en fysieke afstand heen. Hierin is zij een voorbeeld voor andere makers en geeft zij ons zicht op hoe je op een positieve manier met de restricties van de coronacrisis kunt omgaan.”

Jury

De jury van de Cultuurprijs Zuid-Holland bestaat uit Jelle Reumer (voorzitter, hoogleraar Vertebrate Paleontology), Nanette Ris, (oud-directeur Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal), Alida Dors (artistiek directeur Theater Rotterdam), Martijn van der Mark (senior beleidsadviseur creatieve industrie gemeente Rotterdam), Janine Huizenga (Head of Interactive/Media/Design, KABK Den Haag) en Revelino Heskes (Coördinator Programma Nederlands Film Festival).

Over de Cultuurprijs Zuid-Holland

De Cultuurprijs Zuid-Holland wordt sinds 2016 elke twee jaar uitgereikt aan een maker met maatschappelijke betekenis, die in Zuid-Holland woont of werkt en uitblinkt in een werkterrein van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Aan de prijs is een geldbedrag van € 15.000 verbonden en een trofee gemaakt door kunstenaar David Derksen. Eerdere winnaars van de Cultuurprijs Zuid-Holland zijn Rachelle Eerhart (natuur, 2016), Tom Hazenberg (mobiel erfgoed, 2018) en Elten Kiene (literatuur/spoken word, 2020).