Cultuurmakersfonds voor professionele makers zonder meerjarige subsidie

Lieve makers, dank voor de prachtige plannen die jullie massaal hebben ingediend. Met al die aanvragen die we kregen, is het budget - dat we hebben opgerekt naar 2,5 miljoen - ruimschoots overschreden. Wij gaan nu zorgvuldig alle aanvragen bekijken en dat kost even tijd. In de tweede helft van juli krijg je van ons bericht over je aanvraag.
8 juni 2020
Cultuurmakersfonds voor professionele makers zonder meerjarige subsidie

Cultuurmakersfonds update

De strengere maatregelen die nu gelden in verband met Covid-19, hebben geleid tot meer mails en telefonisch contact van bezorgde aanvragers met een toekenning uit het Cultuurmakersfonds.

De meeste zorgen zijn er over de voorwaarde dat het toegekende project vóór 31 december 2020 moet beginnen. Sommige aanvragers kunnen hier door de strengere maatregelen niet meer aan voldoen. Hier zullen wij soepeler mee omgaan en de datum kan, indien nodig, uitgesteld worden tot zomer 2021.

Als aanvrager moet je hiervoor wel toestemming vragen. Deze vraag en eventuele andere vragen kunnen gemaild worden naar info@cultuurmakersfonds.nlmet vermelding van het dossiernummer.

Mocht de aangevraagde wijziging gevolgen hebben voor de begroting, dan is het meesturen van een nieuwe begroting vereist.

Over het Cultuurmakersfonds

Het Cultuurmakersfonds biedt makers steun om een nieuw project te starten en een impuls te geven aan het huidige culturele aanbod zodat de kunst ondanks de coronacrisis in beeld en in ontwikkeling blijft. Hiervoor is op dit moment 2,5 miljoen euro beschikbaar dankzij de voorlopige opbrengst van het burgerinitiatief #Doemeemetjeaow, een anonieme schenking en het oprekken van het budget met 0,5 miljoen. 

Steun voor professionele makers

Professionele makers (stichtingen of collectieven) in de beeldende kunst, theater, film, dans, muziek en letteren (performance, lezing) die géén meerjarige subsidies van overheden of overheidsfondsen ontvangen, konden op vrijdag 12 juni om 11:00 uur een online aanvraag indienen. De regeling is bedoeld voor professionele makers die door de huidige crisismaatregelen hard zijn geraakt. 

Stichtingen en collectieven kunnen geld aanvragen om nog dit jaar een project te realiseren dat qua inhoud, oorsprong en/of opzet gerelateerd is aan de coronacrisis. De aan te vragen bedragen variëren van minimaal € 5.000 tot maximaal € 50.000. 

Binnen een half uur was het budget van 2,5 miljoen euro al ruimschoots overschreden.

Voorwaarden en procedure

Lees hier alle voorwaarden en de procedure. Het loket is helaas gesloten. 

Heb je na het invullen van het aanvraagformulier geen ontvangstbevestiging ontvangen, mail dan naar: chat@cultuurfonds.nl. We zijn overstelpt met mails, iedereen krijgt antwoord maar dit kan enkele dagen duren!

We nemen alleen aanvragen in behandeling die via het online formulier zijn ingediend. Bekijk hier ook de veelgestelde vragen.

Een extra impuls

Directeur Adriana Esmeijer:

Wat geweldig dat we dankzij de #Doemeemetjeaow-actie van betrokken burgers en een anonieme schenking dit extra Cultuurmakersfonds mogelijk kunnen maken. Naast alle andere initiatieven die we momenteel aan het ontwikkelen zijn, hopen we de cultuursector hiermee alvast een extra impuls te kunnen geven.”

Cultuurmakers

Het Cultuurfonds zorgt ervoor dat het geld dat via het Cultuurmakersfonds wordt besteed daar terecht komt waar het nu het hardst nodig is: bij makers die geen langdurige subsidie krijgen. Het gaat om bijzondere en kwetsbare kunstvormen, van acteurs, auteurs, beeldend kunstenaars, choreografen, componisten, curatoren, dansers, dichters, film/documentaire- en theatermakers, fotografen, (mode)vormgevers, musici, scenaristen, spoken word-artists en vele andere makers die cultuur levend houden.

Samen houden we cultuur levend!