Peter Willems wint Conservatorium Talent Award 2022

In de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch sleepte bassist Peter Willems van het Conservatorium van Maastricht zondagavond de felbegeerde Conservatorium Talent Award in de wacht. Deze prijs bestaat uit € 5.000 om te besteden aan talentontwikkeling en een optreden tijdens de komende editie van Jazz in Duketown. Zangeres Fenne Scholte van het HKU Utrechts Conservatorium ontving de Mingus-prijs voor de beste compositie.
's-Hertogenbosch, 22 mei 2022
Peter Willems wint Conservatorium Talent Award 2022
Fotocredits:
Wim Roelsma

Conservatorium Talent Award (CTA) is een uniek muzikaal jazzevenement dat letterlijk en figuurlijk een podium biedt aan aanstormend talent in verschillende disciplines: van zang tot gitaar en van trombone tot contrabas. De beste studenten van zeven Nederlandse conservatoria streden dit jaar om de Conservatorium Talent Award 2022.

Tijdens het gratis te bezoeken dagprogramma speelde iedere finalist een set (met in ieder geval een zelfgeschreven compositie) met eigen band. Een vakjury beoordeelde de talenten op speltechniek, improvisatie, overtuigingskracht, creativiteit en presentatie. ’s Avonds traden de kandidaten op met het befaamde Jazz Orchestra of the Concertgebouw, waarna de prijzen werden uitgereikt. Van de zeven finalisten kreeg Peter Willems de meeste stemmen. De jury, bestaande uit Aad van Nieuwkerk, Tom Trapp, Guy van Hulst, Mischa Andriessen en Deborah J. Carter, roemde de conservatoriumstudent vanwege zijn spel: “De jury was enthousiast over de creativiteit en authenticiteit van deze kandidaat, de verschillende instrumentaties en het dynamisch benaderen van de bezetting", aldus juryvoorzitter Aad van Nieuwkerk.

Mingus-prijs

Sinds 2020 wordt naast de prijs voor de winnaar ook een prijs van € 1.000 uitgereikt voor de meest avontuurlijke en vernieuwende compositie. Deze compositieprijs wordt mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Mingus-fonds, een fonds op naam van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De Mingus-prijs werd zondag gewonnen door Fenne Scholte van het HKU Utrechts Conservatorium. Jurylid Deborah J. Carter: “De compositie zat heel clever in elkaar, het is meteen heel pakkend. Prachtig hoe de stukken samenvallen met het eigen verhaal van deze artiest.”

Fotocredits:
Arno Lucas

 

De finalisten van CTA 2022:

Jim van de Klundert (Koninklijk Conservatorium Den Haag), Maarten Combrink (Conservatorium van Amsterdam), Sebastiaan Visser (ArtEZ, Zwolle), Mees Booden (Codarts Rotterdam), Mark Schimmel (Prins Claus Conservatorium Groningen), Fenne Scholten (HKU Utrechts Conservatorium) en Peter Willems (Conservatorium van Maastricht).

De Conservatorium Talent Award is onderdeel van Jazz in Duketown en wordt ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Met de finalisten en leden van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw organiseert het Cultuurfonds bovendien workshops voor jonge musici in verschillende Brabantse regio’s.