Dankzij schenkers

De Open Call Architectuur en Bouwkunst is mogelijk dankzij een nieuw CultuurFonds op Naam, Fonds voor Architectuur en Bouwkunst (FAB) ingesteld door Stichting Fonds ONB, ter stimulering van eigentijdse architectuur en bouwkunst. Het fonds biedt jaarlijks de kans aan architecten en vormgevers om in aanmerking te komen voor een bijdrage van €100.000 om samen met een realiserende partij een uniek ontwerp uit te voeren dat een bijdrage levert aan de eigentijdse architectuur en bouwkunst.

FAḂ Koggenland

1e toekenning 2023

De eerste bijdrage ooit uit dit fonds gaat naar Panorama Scharwoude van Common Practice in samenwerking met de Gemeente Koggenland!

Op de plek van een verwaarloosd badhuis aan het Markermeer zal binnenkort een prachtig uitkijkpunt verrijzen. Het zicht op het Markermeer werd geblokkeerd door de komst van een tweede dijk. Maar dankzij Panorama Scharwoude kan je binnenkort weer genieten van het uitzicht op het meer. Het wordt een bijzondere ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers, waar het verleden en de toekomst samenkomen.

Lees het persbericht.

202312 01 het Cultuurfonds FAB23 4 A5 A9605 1 foto Wessel Spoelder

Wat zoeken we?

  • Plannen voor duurzame, tot de verbeelding sprekende bouwwerken in Nederland
  • Voor een breed publiek bereikbaar
  • Uitdaging: er mag niet permanent in gewoond of gewerkt worden.
  • Bijzondere projecten waarbij architect/vormgever en initiatiefnemer van begin tot eind samenwerken

Wie kunnen aanvragen?

Aanvragen kunnen worden gedaan door initiatiefnemers die zorgen dat het ontwerp daadwerkelijk gerealiseerd wordt in de publieke ruimte. Zoals: beleidsmakers (gemeenten/provincies), stedenbouwkundigen, planologen, rijksbouwmeester, directeuren van musea, culturele organisaties, eigenaren van landgoederen, beeldentuinen, bossen en parken, waterschappen, hoogheemraadschappen, natuurgebieden etc.

Uiteraard in nauwe samenwerking met een architect of vormgever met een bijzonder ontwerp. Die van A tot Z betrokken is bij de totstandkoming. Heb je als architect of vormgever al een idee of ontwerp: zoek een realiserende partner en dien samen het plan in.

Voorwaarden en procedure

Alles gecheckt? Doe je aanvraag!

Voor het indienen van een aanvraag moet je uit veiligheidsoverwegingen inloggen met een Google-account.