Restauratie tongewelf Grote Kerk Naarden

Het beschilderde tongewelf uit 1518 dat Grote Kerk Naarden zo uniek maakt, moet dringend gerestaureerd worden. Vanaf de Stille Week - waarin de 100-jarige Matthäus Passion door de Nederlandse Bachvereniging wordt uitgevoerd - tot aan Pinksteren, vraagt Stichting Grote Kerk Naarden iedereen met een hart voor Grote Kerk Naarden om hen te helpen. Door een personage te adopteren draag je bij aan de restauratie van het eerste van de 22 beschilderde panelen van het tongewelf, die het lijdensverhaal van Jezus verbeelden.

De schilderingen tonen in 22 panelen het lijdensverhaal van Jezus met ertegenover scenes uit het Oude Testament. Ze zijn uniek in Noord-Europa en maken van Grote Kerk Naarden ‘de Sixtijnse kapel van het Noorden'. Maar het voortbestaan van het kunstwerk van ruim 700 m2 groot wordt bedreigd. Er zit verf los en er zijn beschadigingen aangetroffen die moeten worden aangepakt om het te behouden voor de toekomst.


Schenkers toen en nu

In de 16de eeuw werden de schilderingen van het tongewelf mede dankzij particuliere schenkers gerealiseerd. Hoe mooi is het als dit nu weer gebeurt? Stichting Grote Kerk Naarden gaan door op de traditie en wil iedereen met een warm hart voor Grote Kerk Naarden vragen ook nu te helpen bij de restauratie. Je ontvangt als dank een mooie tegenprestatie van hen.

Het Cultuurfonds verdubbelt iedere donatie! Dus adopteer nu symbolisch een personage, en help het paneel De graflegging te restaureren.

Adopteer of leer meer!

Ga naar de website van Stichting Grote Kerk Naarden en lees meer over het project of adopteer direct een personage.


Zelf een project steunen?

Geef ook

Meer projecten

Chapter 5IVE: Rem Koolhaas & Samir Bantal

'Chapter 5IVE: Rem Koolhaas & Samir Bantal' is een multidisciplinair project over de potentie van het platteland. Uitgangspunt zijn enkele casestudies uit het reeds bestaande onderzoek van architecten Rem Koolhaas en Samir Bantal, die zijn uitgewerkt in een tentoonstelling en publiek programma, met onder meer aandacht voor de verbinding met de lokale omgeving rond Het HEM.

Bekijk project
Landelijkgeschiedenis & letteren

Het Mooie Kinderboekenfestival 2022

Ieder jaar verschijnen er veel nieuwe kinderboeken, die zich afspelen in spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden. Een zorgvuldig samengestelde selectie van deze mooie kinderboeken komt jaarlijks tot leven tijdens Het Mooie Kinderboekenfestival.

Bekijk project

Helmen vol Verhalen

'Helmen vol Verhalen' is een tentoonstelling om aandacht en erkenning te vragen voor 'jonge' veteranen die ergens in de wereld, na de Korea-oorlog, werk hebben verricht voor vrede en veiligheid. Twintig veteranen zijn gekoppeld aan evenzoveel beeldend kunstenaars om samen kunstwerken te realiseren die de persoonlijke missieverhalen tot uitdrukking brengen. De destijds (circa 1990) geïntroduceerde helm zal over niet al te lange tijd worden vervangen door een nieuw model. De helm komt in alle kunstwerken terug. De tentoonstelling start in het Nationaal Militair Museum in Soest om daarna het land door te reizen. Het project is ook te zien tijdens de Invictus Games, een internationaal multi-sportevenement voor militairen en veteranen, in Den Haag in april 2022.

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunst

In volle bloei

De tentoonstelling 'In volle bloei' in het Mauritshuis neemt je mee op ontdekkingsreis door het genre van bloemstillevens. Waar kwam de plotselinge interesse in de zeventiende eeuw voor het bloemstilleven vandaan? Hoe kwam het dat zoveel vrouwen steengoed waren in dit genre en wat was de rol van de wetenschap? Welkom in de fleurige wereld van het bloemstilleven en plantkunde!

Bekijk project