Maria Magdalenakerk Goes

Zeeuwse Ode aan Erfgoed

muziekproductie 600 jaar Kerk(ont)wijding Grote Kerk Goes
Aangevraagd door
Stichting Maria Magdalena Cantorij
Bijdrage
€ 7.500,00
Werkterrein
muziek

Zeeland staat op het punt geschiedenis te schrijven met een toffe nieuwe culturele samenwerking. Een ambitieus project genaamd 600 jaar kerk(ont)wijding. Dit unieke evenement brengt diverse culturele organisaties en cultuurmakers samen. Professionals, semi-professionals (inclusief getalenteerde studenten van het conservatorium) en enthousiaste amateurs, jong en oud, zullen gezamenlijk optreden, zingen, vertellen en spelen. Dit gedurfde initiatief streeft naar een zo breed mogelijk publiek in Zeeland én daarbuiten.

Primeur

Het is zonder twijfel een primeur voor de regio. Nog nooit eerder is er zoiets grootschaligs georganiseerd waarbij zoveel verschillende partijen de handen ineenslaan om samen iets onvergetelijks te creëren. Deze grensverleggende aanpak belooft een frisse wind te laten waaien door het culturele landschap van Zeeland en de harten van het publiek te veroveren. De voorstelling 600 jaar kerk(ont)wijding belooft veel inspiratie en een unieke kijk in het Zeeuwse cultuurlandschap.

Amateur en professional

Denk aan de kinderen en jongeren die lessen volgen bij de Muziekschool, waar zij hun artistieke talenten verder kunnen ontwikkelen. Of aan de jongvolwassenen die momenteel hun muzikale vaardigheden aanscherpen aan het conservatorium, hopend op een glansrijke toekomst in de wereld van muziek. En laten we de kinderen en volwassenen die met trots deel uitmaken van koren of klederdrachtgroepen niet vergeten. Voor hen is deze voorstelling een uitbundige viering van hun actieve deelname aan de culturele wereld. Het is een unieke kans om zij aan zij te staan met ervaren professionals, een kans die hun passie en betrokkenheid alleen maar zal versterken.

Studenten koninklijk conservatorium grote kerk goes

Grote of Maria Magdalenakerk Goes

In juni 1423 (!!) werd de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes gewijd* door de toenmalige bisschop*. In 2023 bestaat deze kerk 600 jaar, reden genoeg voor een viering! Een prachtige, monumentale kerk die doordrenkt is van geschiedenis en spirituele betekenis. Het indrukwekkende decor vormt het perfecte podium voor een culturele symfonie. Het is een plek waar verleden en heden samenkomen, waar kunst en geloof elkaar ontmoeten in een evenwichtig samenspel. Het is hier dat het publiek zal worden meegesleept in een betoverende ervaring die hun zintuigen zal prikkelen en hun harten zal beroeren.

*Een bisschop betekend vanuit het Grieks letterlijk “opzichter” oftewel het hoofd of de baas van een bisdom. Een bisdom is een afgebakend gebied, zoals een dorp of stad, dat onder het bestuur van de kerk staat.

* Een kerk, een kerkhof, een heiligdom, een kaars, wijwater, een priester – plekken, voorwerpen en personen kunnen 'gewijd' zijn. Ze zijn geheiligd, aan God toegewijd; ze zijn bedoeld voor rituelen.

Feest in grote kerk goes

Waarom steunt het Cultuurfonds Zeeland 600 jaar kerk (ont)wijding?

  • Binnen het project 600 jaar kerk (ont)wijding staat verbinding centraal. Er vindt samenwerking plaats door vrijwel heel Zeeland: Grote Kerk Goes, Muziekschool Zeeland, Historisch Museum De Bevelanden, Stichting Muziek, 4 professionele vocalisten en 8 professionele instrumentalisten, studenten van het conservatium, leerlingen van de Zeeuwse Muziekschool, verschillende (kinder)koren, screnarionschrijver/regisseur Willem Huijbreghs, Stadcomponist Goes Annemaartje Lemereis, Stemacteur en Voice-over Magdeleen van Eersel, Stadsorganist Arno van Wijk en zakelijk leider Rienk Blom. En daarbuiten nog tientallen vrijwilligers die deze voorstelling mogelijk maken.
  • 600 jaar kerk (ont)wijding heeft een regionaal karakter waarbinnen kunst, cultuur, geschiedenis en religie elkaar aanvullen.
  • 600 jaar kerk (ont)wijding maakt Zeeuws erfgoed toegankelijk voor een divers publiek door de lange geschiedenis van de kerk samen te voegen met verschillende vormen van cultuur.

Bijdrage voor jouw cultuurproject in Zeeland aanvragen?

Dat kan! Het Cultuurfonds heeft in elke provincie een afdeling die lokale of regionale projecten ondersteunt. We zetten op een aparte pagina op een rij waarvoor je bij het Cultuurfonds Zeeland terecht kunt rond het aanvragen van een bijdrage of het geven aan cultuur en natuur in Zeeland.

Dit project kreeg een toekenning uit: