Augurk

Amsterdam, zure stad

publicatie 'De zure stad. Een biografie van tafelzuur in Amsterdam' door P. van Ravestein en M. Mulder
Aangevraagd door
Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
Bijdrage
€ 10.000,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

Wat gebeurt er als je de geschiedenis van Amsterdam bekijkt vanuit de augurk? Dat doen Monique Mulder en Paul van Ravestein in hun boek De zure stad, een biografie van tafelzuur in Amsterdam. Want waar komt dat ‘augurkie’ eigenlijk vandaan?

Meer dan drie jaar lang zaten de twee in archieven. Op zoek naar informatie over zuurventers, inleggerijen, conservenfabrieken en -veilingen. Aan de hand van beelden laten ze zien hoe het zuur bepalend is geweest voor de culturele identiteit van Amsterdam.

Diamanten en zuur

De augurk biedt perspectief op een verdwenen wereld: die van Joods Amsterdam. In de 17e eeuw trokken veel gevluchte Joden naar de stad, omdat er godsdienstvrijheid heerste. Hier konden ze in relatieve vrijheid leven. Ze mochten geen lid worden van een gilde, en dus kozen ze genoodzaakt voor ‘vrije beroepen’. Zo belandden ze in de diamanthandel en in het zuur.

Cover en beeld van boek 'De Zure Stad'

Waarom steunt het Cultuurfonds De Zure Stad?

Amsterdam kent een rijke zuurcultuur die door de Tweede Wereldoorlog nagenoeg is verdwenen. Met De zure stad vertellen augurken, uitjes en haringen niet alleen de geschiedenis en de ontwikkeling van een stad, maar ook van de mensen achter het zuur.

  • Het boek focust niet alleen op eetcultuur, maar ook op migratie, ongelijkheid en geschiedenis.
  • Door zijn unieke perspectief is het boek aantrekkelijk voor een zeer brede doelgroep.
  • Het boek bevat meer dan vierhonderd foto’s waaraan gedegen onderzoek ten grondslag ligt en is daarmee een visuele biografie van een stad.
Heinz
Vrouwen sorteren augurken bij Heinz Holland, 1907

Heb jij ook een te gek idee voor een publicatie?

Dit project kreeg een toekenning uit: