50 jaar Bijlmer

Levend erfgoed van de betonnen Bijlmer

Bijlmer Oral History
Aangevraagd door
ZLB Dautzenberg
Bijdrage
€ 30.000,00
Werkterrein
erfgoed & monumentenzorg

In 2024 is het dertig jaar geleden dat de 'betonnen' Bijlmer een grootschalige transformatie onderging. Deze stedenbouwkundige veranderingen hebben niet alleen gebouwen veranderd, maar ook persoonlijke herinneringen en sociale geschiedenis doen vervagen. Bijlmer Oral History, onder leiding van Liz Dautzenberg, streeft ernaar dit verloren erfgoed van de Amsterdamse woonwijk te onderzoeken, documenteren en op toegankelijke wijze te presenteren.

Foto Liz Dautzenberg1
Liz Dautzenberg

Een digitale terugblik op de oorspronkelijke Bijlmer

Bijlmer Oral History verzamelt verhalen van (oud-)bewoners, waarbij ‘oral history’* en digitale technologie worden ingezet om de 'oude' Bijlmer opnieuw tot leven te brengen. Een interactieve documentaire, bestaande uit korte audiofragmenten, illustreert de diversiteit en impact van de wijk. De 'oude' Bijlmer wordt verteld door de ogen van de mensen die er woonden.

Het project omarmt meerstemmigheid en geeft ruimte aan verschillende perspectieven en ervaringen van bewoners. De non-lineaire* documentaire toont de rijke diversiteit van de Bijlmer en biedt een digitaal houvast voor de herinneringen en anekdotes die de stedenbouw heeft voortgebracht.

Het levende erfgoed van de betonnen Bijlmer

Bijlmer Oral History is een eerbetoon aan de mensen en hun verhalen die de ziel van de Betonnen Bijlmer levendig houden. Het project draagt bij aan bredere inzichten in de geschiedenis van de Bijlmer en verrijkt zowel de stad Amsterdam als Nederland als geheel met een beter begrip van dit onderbelichte stukje geschiedenis. Bijlmer Oral History brengt het levende erfgoed van de Betonnen Bijlmer weer tot leven en voegt nieuwe perspectieven toe aan de rijke canon van de stad.

*Oral history is een methode waarbij mensen hun verhalen en persoonlijke herinneringen vertellen over historische gebeurtenissen. Deze mondelinge overlevering biedt waardevolle inzichten van gewone mensen en vult geschreven bronnen aan. Het helpt om diverse verhalen en ervaringen te bewaren voor toekomstige generaties.

* Deze term wordt vaak gebruikt om situaties, processen of verbanden te beschrijven waarbij er geen duidelijke, rechte lijn of lineair verband is tussen oorzaak en gevolg. In plaats daarvan kunnen gebeurtenissen, gegevens of gedragingen onvoorspelbaar zijn of op een niet-lineaire manier met elkaar in verband staan.

Bijlmer rechtenvrij

Waarom steunt het Cultuurfonds Bijlmer Oral History?

Het Cultuurfonds ondersteunt Bijlmer Oral History vanwege:

  • De aandacht voor meerstemmigheid, kennisontwikkeling, duurzaamheid en toegankelijkheid.
  • Liz Dautzenberg en haar team zijn allemaal opgegroeid in de Bijlmer en zijn mede daardoor enorm betrokken bij het project.
  • Het belichten van de veelzijdigheid van de Bijlmer en het geven van een zichtbare stem aan (oud-)bewoners in het culturele erfgoed van Amsterdam.

Heb jij een erfgoed project dat wel een bijdrage kan gebruiken?

Bekijk de mogelijkheden en doe je aanvraag!