Boni de Musical Sofie Knijff 2 scaled

Een heldenverhaal uit de Surinaamse geschiedenis

Boni
Aangevraagd door
Stichting Doewet
Bijdrage
€ 30.000,00
Werkterrein
theater, dans en film

In de musical Boni word je meegenomen naar de 18e eeuw, waar Boni en zijn medestrijders een epische confrontatie aangaan met de gevestigde orde. Een strijd tegen de slavernij in de Surinaamse binnenlanden. Boni, een van de meest iconische verzetshelden, leidt een moedige opstand tegen het Nederlandse regime. Deze gedurfde vertoning, boordevol zang, rap, spoken word en soul, weerspiegelt een tijd van wonden, verraad, liefde en broederschap.

Het verhaal van Boni

In regie van Stanley Burleson en geschreven door Lars Boom i.s.m. Joanne Purperhart, brengt de musical Boni het werkelijke verhaal van drie Surinaamse helden, vechtend voor vrijheid in de 18e eeuw, tot leven. Dit Shakespeareaanse drama, geplaatst in de Surinaamse binnenlanden waar de geestenwereld een cruciale rol speelt, vertelt over de strijd tegen slavernij, ongelijkheid, en het belang van het accepteren van individuen zoals ze zijn. Bovendien richt het zich op het beëindigen van alle vormen van misbruik.

Boni de Musical - 'Wie ben ik dan' | gezongen door de cast van Boni

Waarom steunt het Cultuurfonds Boni?

  • Boni is een musical van eigen bodem, met een diverse cast en een voorstelling die het perspectief van vrouwen krachtig belicht, gedragen door expressieve elementen zoals rap, hiphop en spoken word.
  • Het verhaal van Boni is essentieel, met zijn thema's van eeuwenlange slavernij, ongelijkheid en de drang naar vrijheid, waardoor het niet alleen leed belicht maar ook de innerlijke kracht en vastberadenheid van degenen die streven naar emancipatie.
  • Boni overstijgt entertainment; het werk ook als een spiegel van het verleden, specifiek gericht op de impact van slavernij op nakomelingen van tot slaaf gemaakte. Het biedt een boodschap van hoop, kracht en vrijheid, waarmee het begrip en de ervaring van dit historische thema verrijkt worden.

Geld nodig voor je theaterproductie?

Bekijk de mogelijkheden!