Jurk scheepswrak serie cdn header 1679495530

De jurk en het scheepswrak

podcast De Jurk en het Scheepswrak
Aangevraagd door
Stichting Traktor
Bijdrage
€ 10.000,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

Voor de kust van Texel wordt in 2014 een scheepswrak gevonden met de schat van de eeuw! De amateurduikers vinden er per toeval een schitterende verzameling persoonlijke voorwerpen uit de 17e eeuw: boeken, jurken, kaftans, een make-up tafel met inhoud en tal van exotische handelswaar. Dit onderzeese rijksmonument moet héél Nederland zien!

De jurk en het scheepswrak (NTR) is een interactieve duik die bestaat uit een driedelige documentaire-serie, een vijfdelige audio-documentaire en een online duikervaring, waarin de bezoeker zelf het scheepswrak kan bezoeken.

Jurk scheepswrak

Documentaire

In de driedelige documentaire genaamd De Jurk en het Scheepswrak worden de jurk en andere kostbaarheden uit het Palmhoutwrak gebruikt als aanleiding voor een conflict tussen Texelse duikers en rijksinstanties op het vasteland. De duikers willen hun illegaal verkregen schatten op het eiland houden, terwijl wetenschappers geschokt reageren op hun behandeling van de kunstvoorwerpen. De provincie Noord-Holland wil ook iets terug voor hun miljoeneninvestering in het onderzoek naar de voorwerpen. De directeur van het Texelse museum, Kaap Skil, probeert een compromis te vinden tussen beide partijen, maar heeft zelf ook grote ambities. Gaan ze hieruit komen?

Podcast

In de vijfdelige podcast wordt het mysterie rondom het Palmhoutwrak verder uitgediept. Van wie was de beroemde en beruchte jurk voordat deze op de bodem van de zee belandde? En hoe wordt geschiedenis eigenlijk geschreven? Arnold van Bruggen, historicus en Texelaar, en podcastmaker Tjitske Mussche gaan op onderzoek uit en duiken de archieven in. Ze ondervragen duikers, kijken mee met het onderzoek en spreken met topwetenschappers die denken het antwoord te hebben. Hun zoektocht brengt hen door kriskras heel Europa!

Digitale speurtocht

Tot slot is er een interactieve digitale speurtocht genaamd "De Jurk en het Scheepswrak - schatduiken in de Waddenzee". Hierbij kun je via de website als het ware in de huid kruipen van de Texelse duikers en op zoek gaan naar bijzondere vondsten uit vervlogen tijden. Deze speurtocht is vanaf 3 april te bezoeken op www.dejurkenhetscheepswrak.nl.

De jurk en het scheepswrak | NTR

Waarom steunt het Cultuurfonds De jurk en het Scheepswrak?

In de podcast en interactieve duik genaamd 'De Jurk en het Scheepswrak' wordt het wrak en het wetenschappelijk onderzoek naar de vondsten toegankelijk maken voor een groot publiek.

  • De vondsten uit het scheepswrak zijn uniek.
  • Uit de vondsten komt een verhaal naar boven over handel en intensieve culturele uitwisseling.
  • De vondsten komen uit een onderzees Rijksmonument.


Loop jij ook rond met een goed idee?

Doe de quickscan en kijk of je in aanmerking komt voor een financiële bijdrage.