Plantage van onze voorouders

De plantage van onze voorouders

multidisciplinair project De Plantage van Onze Voorouders
Aangevraagd door
Stichting Traktor
Bijdrage
€ 20.000,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

Radiomaker Maartje Duin heeft zich altijd ongemakkelijk gevoeld bij het gegeven dat haar familie van adel is. Wanneer ze dan ook nog eens de pijnlijke ontdekking doet dat haar voorouders mede-eigenaar van een plantage waren is haar ongemak compleet.

Samen met Peggy Bouva, wiens voorouders als tot slaafgemaakten werkten op diezelfde plantage, gaat ze op onderzoek uit. Ze duiken archieven in, spreken met familieleden en bezoeken in Suriname de resten van de plantage. Wat is er precies destijds gebeurd? En wat merk je daarvan in het heden? De podcastserie De plantage van onze voorouders is een zoektocht naar een gedeeld verleden.

Beluister de trailer

Is je familie rijk geworden door de slavenhandel?

Beide makers betrekken hun familie bij hun onderzoek. Dat levert eerlijke, maar soms ook ongemakkelijke gesprekken op. De familie Duin snapt de boosheid van de zwarte gemeenschap niet. Zij vinden dat je het verleden moet laten rusten. Bij de familie Bouva rakelen de vragen pijn op. Zij vertrouwen de witte podcastmakers niet. In de laatste aflevering komen de families samen voor een groepsgesprek. Lukt het om tot een gezamenlijk verhaal te komen?

‘Prachtige podcast. Zeer, informatief, goudeerlijk, gedurfd. Zorgt voor herkenning, begrip en verbinding.’

Luisteraar 'De plantage van onze voorouders' ·
Plantage van onze voorouders2 peggy bouva en Maartje Duin BNN VPRO
Peggy Bouva en Maartje Duin

Waarom steunt het Cultuurfonds De plantage van onze voorouders?

De podcastserie is een uniek, actueel, gelaagd document. Het verhaal biedt leerzame achtergrondinformatie bij discussies van deze tijd.

  • De podcastmakers vertellen aan de hand van hun eigen familiegeschiedenis een grote geschiedenis en andersom.
  • Ze zijn bereid naar elkaars standpunten te luisteren en met elkaar van gedachten te wisselen.
  • De podcast biedt zowel ruimte aan het perspectief van nazaten van tot slaafgemaakten als aan dat van nazaten van plantagehouders.
  • Door deze perspectieven is de podcastserie aantrekkelijk voor een zeer brede doelgroep.
  • Maartje Duin is een ervaren radiomaker die weet hoe je een goed verhaal vertelt.
Plantage
Albertine Duin - van Lynden, Peggy Bouva, Diana Joval, John Rijssel en Maartje Duin voor het hotel in Paramaribo. Diana en John zijn een tante en oudoom van Peggy. Beeld Brian van der Leij

Strijd mee voor verbinding. Steun cultuur.

Via verschillende fondsen en regelingen steunen we bijzondere podcastprojecten. Draag hieraan bij. Word donateur of geef eenmalig.