Alessandro Fongaro Gabriel Neck of the Woods Eric van Nieuwland 1 min

Focus op jazztalent

festival North Sea Round Town 2024 – Artist in Focus Alessandro Fongaro
Aangevraagd door
Stichting Rotterdam International Fringe Festival (North Sea Round Town)
Bijdrage
€ 15.000,00
Werkterrein
muziek

Tijdens North Sea Round Town transformeert Rotterdam 18 dagen lang tot dé jazzstad van Nederland. Dit ‘fringe’ festival van North Sea Jazz biedt honderden concerten vol jazz, blues, soul, funk, electronic en hiphop op diverse locaties door de stad. In 2024 kiest het festival voor het vijfde opeenvolgende jaar een ‘Artist in Focus’. Dit jaar staat de spotlight op bassist en componist Alessandro Fongaro.

Een jaar in ontwikkeling

Alessandro krijgt dankzij het Artist in Focus traject een platform om zijn droomproject en een reeks optredens te presenteren in Rotterdam, de stad die hij zijn thuis noemt. Het festival markeert het eindpunt van een jaar van persoonlijke en artistieke ontwikkeling. Gedurende dit jaar werd Alessandro begeleid door ervaren mentoren en kreeg hij de kans om intensief samen te werken met andere musici en artiesten. Tijdens North Sea Round Town geeft hij in totaal tien concerten op verschillende locaties en gaat hij bijzondere samenwerkingen aan met andere musici. Dit varieert van een residentie op Boerderij Driebergen, een speciaal concert in de Laurenskerk tot een jazzfietstocht.

Alessandro foto eric van nieuwland

"In het afgelopen jaar had ik de kans om meer tijd vrij te maken voor mijn eigen werk en om na te denken over wie ik ben als kunstenaar én over de betekenis van wat ik maak.” 

Alessandro Fongaro · Artist in Focus 2024

Een muzikale vertaling van ‘thuis’ 

Het hoogtepunt van het Artist in Focus traject is het droomproject waarin Alessandro een lang gekoesterde muzikale droom realiseert: Hunters in the Snow geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Pieter Bruegel de Oude.

1200px Pieter Bruegel the Elder Hunters in the Snow Winter Google Art Project
Pieter Bruegel de Oude, Jagers in de sneeuw, 1565/1565. ©KHM-Museumverband

Dit werk geeft hem een gevoel van ‘thuis’. Dit gevoel en de veranderende perceptie van plaatsen waar Alessandro heeft gewoond en gewerkt in muziek wil hij vertalen naar muziek. Hiervoor heeft hij een ensemble samengesteld met viool-, viola-, cello- en saxofoonspelers maar ook drummers en pianisten.

Pietre - 'LUPO'(Live @ BIMHUIS 2022)

Compositie door Alessandro Fongaro

Waarom steunt het Cultuurfonds het ‘Artist in Focus’ project van North Sea Round Town?

Dankzij de bijdrage van het Cultuurfonds kan North Sea Round Town blijven investeren in talentontwikkeling en vernieuwende muziekprojecten.

  • Talentvolle musici zoals Alessandro Fongaro krijgen zo de kans om zich te ontwikkelen en hun muziek te delen met een breed publiek.
  • Door samenwerkingen en innovatieve projecten draagt het festival bij aan de vernieuwing en diversiteit binnen de muzieksector.
  • Alessandro componeert nieuwe muziek die toegankelijk is voor het publiek en biedt een andere vorm van beleving dan gewend van ‘traditionele’ jazzmuziek.

Heeft jouw muziekproject een steuntje in de rug nodig? 

Bekijk de mogelijkheden!

Dit project kreeg een toekenning uit: