De Nederlandse delegatie loopt de Amsterdam ArenA binnen tijdens de openingsceremonie van de Gay Games 1998

Gay Games 1998

tentoonstelling The Gay Games 1998. The untold stories
Aangevraagd door
Stichting Humans of Film
Bijdrage
€ 3.000,00
Werkterrein
beeldende kunst

Reis terug naar de Gay Games 1998, waar sport, cultuur en diversiteit samenkomen. Naar het Amsterdam van eind jaren ’90 waar deze legendarische vijfde editie plaatsvond. Nederland zette zichzelf met dit evenement op de kaart als een van de meest tolerante steden ter wereld op het gebied van de LHBTIQ+ gemeenschap* na een lange emancipatiestrijd. In deze tentoonstelling worden de levendige verhalen en unieke objecten verzameld en gepresenteerd die het bruisende karakter van die tijd weerspiegelen.

* Lhbtiq+ is een afkorting die staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en meer vormen van seksuele/romantische orientaties, genderidentiteiten, genderexpressies en sekse kenmerken.

In de (kleine) tentoonstelling Collecting the City #3: Gay Games 1998 word je vanaf de zomer van 2023 meegenomen door objecten, foto's en naar de bijzondere opening van de Gay Games in de Amsterdam ArenA*. Tijdens dit sportieve spektakel en culturele festijn kwamen mensen vanuit alle hoeken van de wereld samen om deel te nemen.

Naast deze archiefbeelden en historische objecten word je ook meegenomen langs een kleurrijk palet van nieuwe verhalen. Verken de portretten, vastgelegd door de getalenteerde fotografen Tengbeh Kamara en Jonnah Bron, waarin acht LHBTIQ+-sleutelfiguren hun herinneringen delen aan deze enerverende feestweek.

*Sinds 2018 beter bekend als de Johan Cruijf ArenA.

Feargal
©️ 2020 Maja Silver | IG: maja.silver

"Deze expositie laat het belang zien van terugblikken op een cruciaal moment in de LHBTIQ+ emancipatiegeschiedenis. Niet alleen om dit te vieren en het zichtbaarder te maken. Maar ook om kritisch te reflecteren, zodat we kunnen streven naar een nog inclusievere toekomst."

Feargal Agard · gastcurator

Meer dan gay

Het bijzondere sportevenement vond plaats van 1 t/m 8 augustus 1998. Meer dan 14.000 enthousiaste deelnemers van over de hele wereld kwamen samen in Amsterdam, een aantal dat zelfs de Olympische Spelen van dat jaar overtrof. Voor veel van deze heldhaftige homo-, lesbische-, biseksuele- en transgender sporters was dit een unieke kans om zichzelf te zijn, aangezien ze vaak in reguliere sporten geconfronteerd werden met uitsluiting en discriminatie.

Een absoluut hoogtepunt was de adembenemende openingsceremonie in de Amsterdam ArenA, die bijna een miljoen kijkers aan de televisie gekluisterd hield. Maar er was één moment dat kippenvel veroorzaakte tijdens de deelnemersoptocht: een enkele deelnemer uit Iran, die moedig als homoseksueel naar Amsterdam was gereisd om deel te nemen. Hij werd een ware sportheld en zijn aanwezigheid was een krachtig statement tegen de homofobie in zijn land.

Collecting the City

Van 2022 t/m 2025 biedt Collecting the City, een tentoonstellingsreeks van het Amsterdam Museum, een bruisende ontmoetingsplek waar het museum samenwerkt met diverse partijen en gemeenschappen in de stad om onze hoofdstad in al haar glorie te 'verzamelen' en te presenteren. Gedurende deze periode delen gepassioneerde bewoners, lokale kunstenaars en buurtmusea hun verhalen en objecten over het betoverende Amsterdam. 

Elk halfjaar worden getalenteerde makers uitgenodigd om hun inspirerende ideeën tentoon te stellen. Hierbij kun je denken aan vernieuwende perspectieven op het verleden, bijzondere en soms pijnlijke momenten in het heden, of zelfs nieuwe toekomstvisies voor onze levendige hoofdstad.

Waarom steunt het Cultuurfonds de tentoonstelling Gay Games 1998?

Het Cultuurfonds ondersteunt dit project omdat het bijdraagt aan een meer inclusieve en diverse weergave van de geschiedenis en inspirerende verhalen deelt die van belang zijn voor de LHBTIQ+-gemeenschap.

  • Een inclusieve geschiedenis: Tot nu toe heeft er nog nooit een tentoonstelling plaatsgevonden in een museum dat gericht was op dit specifieke evenement.
  • Diversiteit: Deze expositie betrekt verschillende sleutelfiguren van diverse maatschappelijke (BIPOC*) LHBTIQ+ organisaties die tijdens de Gay Games 1998 op verschillende manieren actief waren. Dit zorgt voor een bredere en meer inclusieve weergave van de gebeurtenissen en ervaringen tijdens het evenement.
  • Inspiratie: Door deze verhalen te delen, kan de expositie mensen inspireren en aanmoedigen om ook hun eigen authentieke zelf te omarmen.

* BIPOC is een acroniem uit het Engels en staat voor Black, Indigenous en People of Color.

Heb jij een project dat bijdraagt aan een inclusievere samenleving?

Misschien kunnen wij een (financieel) handje helpen. Doe de quickscan en kijk of jouw project in aanmerking komt voor een bijdrage.