Mosterdzaad

Geen mosterd na de maaltijd

Gereedschap Stichting stadsmosterdmolen de Vlijt
Aangevraagd door
Stichting Stadskorenmolen De Vlijt
Bijdrage
€ 5.000,00
Werkterrein
erfgoed & monumentenzorg

Er was er maar één van in heel Nederland en die staat op Ameland: een mosterdmolen. Maar nu mag ook Stadskorenmolen De Vlijt in Meppel zichzelf een echte mosterdmolen noemen, de eerste op het vasteland.

In 1832 werd de molen gebouwd, maar na een brand in 1858 en verwaarlozing in het begin van de 20e eeuw, was er tegen 1960 alleen nog maar de stenen basis over. In 2000 begon een groot project om de molen te herstellen, en er werden plannen gemaakt om er een mosterdmolen van te maken. Oorspronkelijk wilden ze in 2017 het eerste potje mosterd maken, maar door verschillende problemen duurde het langer. Gelukkig is het nu bijna zover. De vrijwilligers die de molen onderhouden, krijgen hulp en zullen binnenkort het eerste potje mosterd uit de molen maken.

Van Monument naar Mosterd Molen – RTV Meppel 2019

Vies klusje

De wind-aangedreven mosterdmolen maalt de mosterd op de zolder van de molen. Hier wordt de mosterd nat gemalen, waardoor de zuren, oliën en restanten van het mosterdzaad in de vrij ruwe steen achterblijven. Daardoor is het schoonmaken van de maalstenen een complexe taak, en iets waar de vrijwilligers veel tijd aan besteden. Om hen te ondersteunen, schaft de stichting kwalitatieve schoonmaakmaterialen aan. En biedt de stichting de vrijwilligers daarnaast cursussen aan om veilig en efficiënt met deze reinigingsmaterialen om te kunnen gaan.

Maalstoel
Maalstoel

Meppeler mosterd

En dan is het zover: de molen gaat zijn eigen unieke mosterd malen op geheel ambachtelijke wijze. Van een lege molen is een werkende mosterdmolen gemaakt. Bezoekers worden uitgenodigd om dit unieke proces te ervaren, de Meppeler mosterd te proeven en mee te genieten van een stukje levende geschiedenis. Van de oude stenen basis tot het nu levendige draaiende geheel, de mosterdmolen vertelt een verhaal dat niet alleen over mosterd gaat, maar ook over passie, herstel, en het behoud van traditioneel erfgoed.

Meppeler mosterd

Waarom steunt het Cultuurfonds het aanschaffen van materialen voor de mosterdmolen?

  • Vrijwilligers vormen het kloppende hart van erfgoedorganisaties en verdienen de juiste materialen.
  • Door cursussen aan te bieden en het werk te vergemakkelijken, hoopt de stichting meer enthousiaste vrijwilligers aan te trekken.
  • Ondersteuning van vrijwilligers draagt bij aan het behoud van het traditionele ambacht van mosterd malen.

Kan jouw erfgoedorganisatie niet zonder haar vrijwilligers?

En heb je een slim idee om ze te ondersteunen? Ontdek de mogelijkheden en doe een aanvraag.

Dit project kreeg een toekenning uit: