Een venster op jeugdzorg
Heb je je ooit afgevraagd hoe kinderen vroeger in weeshuizen opgroeiden? In het Van ’t Lindenhoutmuseum, gevestigd in de historische Weezenkapel, ontdek je deze verborgen geschiedenis. Hier leefden en werkten tussen 1863 en 2000 meer dan 20.000 kinderen. Het project Kinderdorp Neerbosch maakt hun verhalen zichtbaar en laat zien hoe de jeugdzorg in Nederland zich door de jaren heen ontwikkelde.
Heropening van een bijzonder museum
Na een jaar van renovatie opende het museum op 13 oktober 2024 opnieuw zijn deuren. De vernieuwde Weezenkapel is nu toegankelijker en klaar voor een nieuw hoofdstuk. Bezoekers duiken in een wereld van veerkracht en hoop, met bijzondere verhalen zoals dat van Henri. Hij kwam in 1886 als wees naar Neerbosch, werd timmerman en bouwde later zelfs een wolkenkrabber in Kalamazoo, Amerika. Deze en andere inspirerende levensverhalen brengen de geschiedenis van Kinderdorp Neerbosch tot leven.
Een leerzame ervaring voor jong en oud
Het museum richt zich met vernieuwende programma’s speciaal op kinderen en jongeren. Zij leren niet alleen over het verleden, maar ontdekken ook universele thema’s zoals verlies, moed en doorzettingsvermogen. Kinderen groeiden in dit zelfvoorzienende dorp op tot vakmensen. Dat proces vormde hen en bereidde hen voor op een zelfstandige toekomst.
Waarom steunt het Cultuurfonds Kinderdorp Neerbosch?
- Kinderdorp Neerbosch verbindt erfgoed met educatie op een duurzame manier
- De renovatie maakt de monumentale Weezenkapel toegankelijk voor een breed publiek
- Het museum biedt een unieke en authentieke blik op 150 jaar jeugdzorg, precies op de plek waar de geschiedenis zich afspeelde
- Bezoekers, jong en oud, leren over universele thema’s als verlies, veerkracht en hoop