Kinderkoor vrijheidskoor 2

Het Grootste Vrijheidskoor van Nederland

Stichting 75 jaar Bevrijding Staphorst-Rouveen e.o.
Bijdrage
€ 10.000,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

Op vrijdagavond 5 mei staat Staphorst-Rouveen groots stil bij bevrijdingsdag. Ter viering van 75 jaar (eigenlijk 78 jaar) is er een openluchtevenement met spoken-word, muziek, zang en beeld. Tijdens dit avondvullende programma wordt het verhaal van de oorlog in een dorp verteld.

Vanuit de oude kerktoren in Rouveen klinkt het klokgelui dat het begin van de bijzondere herdenking aankondigt. Na het klokgelui volgt een gevarieerd programma voor jong en oud dat ruim anderhalf uur zal duren. Een hoogtepunt in het programma is de massale volkszang geleid door een kinderkoor, maar het belangrijkste voor het publiek is het beleven van het verhaal van oorlog en vrede tussen 1940 en 1945. Dit verhaal wordt op een groot podium verteld met behulp van ooggetuigenverslagen, muziek en ander optredens. Ook zullen er militaire voertuigen en andere verrassingen voorbij komen. Het belooft een spektakel te worden, maar de serieuze boodschap van oorlog en vrede zal niet uit het oog worden verloren.

Waarom steunt Cultuurfonds Overijssel het Grootste Vrijheidskoor van Nederland?

De gebeurtenissen van Tweede Wereldoorlog worden herdacht, de bevrijding wordt gevierd en de geschiedenis doorgegeven aan nieuwe generaties.

  • Educatie staat voorop in het programma, waar oorlog en vrede centraal staat.
  • Langzaam maar zeker blijven er weinig mensen meer over die zelf de oorlog hebben meegemaakt, maar het belang van het doorgeven van deze geschiedenis blijft belangrijk. Door de focus te leggen op de beleving van het kind is de avond ook voor de jongere generaties toegankelijk.
  • Er is een grote rol voor samenzang, geheel volgens de cultuur van het dorp waarin veel wordt gezongen in de kerken.

Wil jij weten of jouw project in aanmerking komt voor een bijdrage?

Doe de quickscan!