Kunstenaars Bruin Parry en Jan Hoek staan samen met twee bijna-naakte modellen voor een dichte garagedeur. Bruin staat vooraan. Hij heeft het syndroom van down. Hij heeft witgeverfd haar, een grote bril met een zwart montuur en draagt een bruine ribjas op een zwart overhemd. Jan staat achter hem met één hand in de zak van zijn joggingpak. Zijn gemillimeterde haar is geel, roze en blauw geverfd. Achter hen staan aan weerszijden twee mannelijke modellen. Ze dragen alleen een ouderwetse onderbroek en witte sportsokken met schoenen. Iedereen kijkt recht in de camera.

Hier zijn geen regels en iedereen is welkom

tentoonstelling The Grand Palace of Everyone
Aangevraagd door
Stichting Nest Foundation
Bijdrage
€ 10.000,00
Werkterrein
beeldende kunst
Doel
‘outsider’ en ‘insider’ dichter bij elkaar brengen

Waarom vind je de kunst van kunstenaars met een beperking alleen in speciale ‘outsider’- ateliers, -musea en -galeries? Waarom bestaat de term Outsider art überhaupt? Maakt Yayoi Kusama Outsider art? En wie bepaalt dat eigenlijk?

Met The Grand Palace of Everyone onderzoeken Nest en No Limits! Art Castle (voorheen Outsiderland) welke mechanismen bepalen of je een professionele ‘insider’ bent of een ‘outsider’. In de duotentoonstelling (tegelijkertijd in Den Haag en Amsterdam te zien) werken meer dan zestig kunstenaars uit beide werelden met elkaar samen.

JESSICA TIRINO GEORGY JOEY3
V.l.n.r.: Tirino Yspol, Jessica van Halteren, Georgy Dendoe en Joey Bocciardo. Fotografie Nienke Veneboer.

Parallelle kunstwerelden

Hoewel de kunstwereld outsider art omarmt bestaat er voor het grootste gedeelte nog steeds een tweedeling. De ‘outsiders’ en de ‘insiders’ opereren gescheiden. Hiermee worden outsiders gereduceerd tot hun ‘anders zijn’. De tweedeling lijkt te zeggen: outsiders maken ook kunst, maar kunnen niet meedoen met de ‘gewone’ kunstwereld.

‘Ik vind het raar dat er een parallelle kunstwereld bestaat met megagetalenteerde kunstenaars die niet mogen meedoen.’

Jan Hoek · Oprichter van No Limits! Art Castle

Waarom steunt het Cultuurfonds The Grand Palace of Everyone?

Hoewel er in de kunstwereld grote stappen worden gemaakt op het gebied van inclusie wordt er toch nog anders gekeken naar kunstenaars met een beperking. The Grand Palace of Everyone stelt de grens tussen outsider art en de ‘inside’ kunstwereld ter discussie door kunstenaars uit beide werelden met elkaar samen te laten werken.

  • Eerdere projecten van No Limits! Art Castle, zoals het Outsiderwear festival, waren bijzonder en integer. Ze vormden de katalysator voor vervolgprojecten.
  • Nieuwe werken zijn ontstaan uit een lange periode van samenwerken en uitwisseling.
  • Bij de duotentoonstelling wordt een breed scala aan publieksprogramma’s georganiseerd met (kinder)workshops, rondetafelgesprekken, leertrajecten en een magazine.
  • Het project draagt bij aan een inclusievere kunstwereld.
Kunstenaars Bruin Parry en Jan Hoek poseren in een ruimte die volledig bedekt is met zwart-witte tekeningen. Bruin heeft het syndroom van down. Hij heeft witgeverfd haar, een grote bril met een zwart montuur en draagt een bruine ribjas op een zwart overhemd. Jan leunt met zijn arm op Bruins schouder. Hij draagt een joggingpak en zijn gemillimeterde haar is geel, roze en blauw geverfd. Ze kijken allebei recht in de camera.
'Outsider' Bruin Parry en 'Insider' Jan Hoek
Zelf outsider art dichter bij insider art brengen?

Geef aan cultuur.

Vanaf € 35,- per jaar lever je al een structurele bijdrage. Eenmalig geven kan ook.

Dit project kreeg een toekenning uit: