Idfa documentaire paviljoen header

Dagelijks docu's in IDFA paviljoen

Ontwikkeling Social Space in IDFA Paviljoen
Aangevraagd door
Stichting International Documentary Film Festival Amsterdam
Bijdrage
€ 67.000,00
Werkterrein
theater, dans en film

Het historische Vondelparkpaviljoen heeft een nieuwe bestemming gekregen en is nu het kloppend hart van de (inter)nationale documentairewereld. Uit het jaarlijkse IDFA filmfestival geboren, is deze nieuwe culturele huiskamer een smeltkroes van film, educatie en innovatie - elke dag opnieuw.

Meer dan film alleen

Het IDFA Paviljoen is niet zomaar een plek voor filmvertoningen; het is een levendige ontmoetingsplek voor culturele uitwisseling. Verhalen en visies uit verschillende disciplines komen hier samen, versterken elkaar en vormen een rijke voedingsbodem voor dialoog en verdieping. Workshops, masterclasses, residenties, netwerkbijeenkomsten en praatprogramma’s zijn er volop, bedoeld voor nieuw talent en ervaren professionals uit de documentaire-industrie. Centraal staan de documentaires die belangrijke wereldthema's zoals sociale gerechtigheid en mensenrechten belichten en bespreekbaar maken.

P0 A0081

“Documentairemakers verdienen een eigen plek. Een thuis waar het hele scala aan documentairefilms aan bod komt, van journalistiek onderbouwd onderzoek tot de meest experimentele genrebender.”

Orwa Nyrabia · directeur IDFA

De Spiegel, Het Podium, De Salon en De Foyer

Na een ingrijpende transformatie biedt het Vondelparkpaviljoen diverse inspirerende ruimtes. 'De Spiegel' is perfect voor filmvertoningen en discussies, terwijl 'Het Podium' transformeert in alles van debatcentrum tot podium voor performancekunst. 'De Salon', vroeger de Franse zaal, is nu de ideale plek voor inspiratie- en brainstormsessies. En dan is er nog 'De Foyer', het ontvangstgebied waar iedereen welkom is voor een receptie of event. Elke ruimte in het IDFA Paviljoen biedt zo unieke mogelijkheden om de complexiteit van de wereld door de lens van de documentaire te verkennen.

IDFA paviljoen zaal

Waarom steunt het Cultuurfonds het IDFA Paviljoen?

Het IDFA Paviljoen is een belangrijke aanwinst voor de culturele infrastructuur:

  • Het biedt een podium aan nieuwe en diverse stemmen binnen de internationale documentaire gemeenschap.
  • Het draagt bij aan een kritische, onafhankelijke blik op de wereld
  • Het bevordert mediageletterdheid en -educatie onder een breed en jong publiek.
  • Het faciliteert samenwerking met zowel binnenlandse als internationale culturele instellingen. Makers uit alle hoeken van de wereld kunnen zich hier laten zien en lokaal talent krijgt een wereldwijd platform.

Wist je dat...

Wij jaarlijks het Cultuurfonds Documentaire Stipendium uitreiken tijdens IDFA? 

Documentaire Stipendium 2023
Uitreiking het Cultuurfonds Documentaire Stipendium 2023 aan Luuk Bouwman

Ook een bijdrage ontvangen voor jouw filmproject?

Kijk of jouw project kans maakt!

Dit project kreeg een toekenning uit: