Cultuurfonds Documentaire Stipendium 2023

Filmmaker Luuk Bouwman is op 8 november bekroond met het Documentaire Stipendium 2023 voor zijn documentaire Allen tegen Allen. Deze prijs van 50.000 euro, jaarlijks beschikbaar gesteld door een anonieme mecenas, werd uitgereikt tijdens de openingsavond van IDFA in Koninklijk Theater Carré. Het prijzengeld stelt de documentairemaker in staat om een nieuwe film te maken.

Het juryrapport prees Luuk Bouwman voor zijn: "diepgaande research en het creëren van unieke meesterwerken van archeologisch onderzoek in zijn films. Allen tegen Allen is een uniek historisch document, fascinerend, wreed en leerzaam tegelijk.”

Allen tegen Allen

Luuk Bouwmans meest recente documentaire Allen tegen Allen, onthult gedetailleerd de geschiedenis van het vooroorlogse fascisme in Nederland door zeldzaam archiefmateriaal interviews met historici, verzamelaars en experts. Deze film is het resultaat van drie jaar intensief bronnenonderzoek, waarbij Bouwman en zijn researcher Rik Binnendijk talloze archieven doorspitten om de opkomst van het fascisme in Nederland vanaf de jaren '20 te ontrafelen.

Winnaars

Een jury kiest de winnaar uit een voorselectie van IDFA. De uitreiking vindt jaarlijks plaats tijdens de opening van IDFA.

  • Luuk Bouwman