Joodse Schooltje Leek

Het Joodse Schooltje

museale herinrichting museum Het Joodse Schooltje Leek
Aangevraagd door
Samuel Levie Stichting
Bijdrage
€ 10.000,00
Werkterrein
beeldende kunst

In Museum Het Joodse Schooltje lopen bezoekers rond die een diepe connectie voelen met de rijke joodse geschiedenis van deze regio. De behoefte om het verhaal van de joodse geschiedenis van Leek en haar omstreken te delen is groot. Maar de letterlijke ruimte is hiervoor te klein en de indeling van de collectie te ruim opgezet. Daarom gaat het museum aan de slag met een herinrichting. En dat doen ze niet alleen!

Joods Cultureel Kwartier en Herinneringscentrum Westerbork

De eerste stap is de herinrichting van het museum. Duidelijke looproutes en bredere gangpaden maken het straks een stuk prettiger door het museum lopen. Als volgende stap wil het museum een nieuw educatieprogramma opstellen, speciaal ontworpen voor kinderen tussen de 12 en 15 jaar. Juist op deze leeftijd blijken gesprekken over het jodendom, de geschiedenis van de Holocaust en de regionale verhalen een diepgaande impact te hebben. In dit ambitieuze project werken ze nauw samen met het Herinneringscentrum Westerbork en het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam, om een programma te creëren dat jonge geesten inspireert en kennis doorgeeft.

69e4b4994f4cd49aa49469abd5415eff442d5011
Plaquette op de school

Waarom ondersteunt Cultuurfonds Groningen herinrichting museum Het Joodse Schooltje Leek?

  • Het museum houdt de joodse geschiedenis van deze regio levend
  • Het museum haakt in op de behoefte van het publiek door het museum toegankelijker te maken
  • Het betrekken van deze specifieke leeftijdsgroep (12 tot 15-jarige) is zeer aan te moedigen
  • De samenwerking met andere organisaties die zich bezighouden met de Joods-Nederlandse geschiedenis zullen het museum en de organisaties ten goede komen

Bezig met een cultuurproject in Groningen?

En kan die wel een bijdrage gebruiken? Bekijk de mogelijkheden!