Slachte muziek 2

Culturele marathon

Muzyk op de Slachtedyk en Cultuur Slachtemarathon 2024
Aangevraagd door
Stifting Slachtemarathon
Bijdrage
€ 15.000,00
Werkterrein
muziek

Cultuur beleven tijdens een marathon? Het kan! Tijdens de Slachtemarathon door het Friese landschap wordt elke stap vergezeld door muziek, kunst en historie. Tijdens deze zesde editie, die start bij de zeedijk bij Easterbierrum en eindigt in Raerd, is er aan cultureel aanbod geen tekort.

Viering van Friese Cultuur

Langs de route presenteren 22 dorpen hun eigen culturele programma’s, geïnspireerd door het thema 'Wat Oars'. Dit thema, vertaald als 'Iets Anders', staat voor diversiteit en vernieuwing en daagt dorpen uit om met innovatieve en verrassende bijdragen te komen. Denk aan muziekkorpsen, theatergroepen, beeldende kunst en verhalenvertellers die de rijke geschiedenis en het unieke karakter van elk dorp tot leven brengen.

Wandelen 3

Zo benadrukt Easterbierrum haar ligging aan de Waadsee met het subthema 'Wad Oars', versiert Tsjummearum samen met wandelaars de dijk met witte sokken, en viert Seisbierrum de landbouwgeschiedenis met boerenwijsheden en lokale producten. In Winaam wordt de oude sluis Getwerdersyl in ere gehouden, Hjerbeam biedt schilderachtige fotogelegenheden, Hitsum organiseert een middeleeuwse markt in een boomgaard en Achlum transformeert tot het Friese Venetië met gondels en Italiaanse lekkernijen.

Cultuur 554768267

Muzikale levensader

Ook aan muziek is er geen tekort tijdens de marathon dankzij het project Muzyk op de Slachtedyk. Tussen de 40 en 50 korpsen en koren uit heel Friesland zullen de hardlopers muzikaal ondersteunen tijdens hun fysieke strijd. Naast deze traditionele muziekverenigingen doen er ook andere muzikanten mee, waaronder muzikanten met een beperking (Nij Talint Orkesten, Slag en Vlag, Slagkracht) en jonge Friese toptalenten.

Anne Jochum de Vries voorzitter Foto Simon Bleeker

“Naast dat we nieuwe onderdelen hebben, gaan we ook terug naar de roots. In 2000 probeerden we ervoor te zorgen dat er op elke kilometer muziek te horen was. Dat willen we nu weer!”

Anne Jochum de Vries · voorzitter Slachtemarathon

Onder leiding van Mear mei muzyk werken de verenigingen samen met Friese muziekuitgeverijen om een nieuw, spannend repertoire te spelen. Dit zorgt voor een frisse muzikale ervaring, weg van de gebruikelijke 'party-hits'. Hoogtepunt is de samenwerking met wereldberoemd trompettist Eric Vloeimans, die samen met jonge talenten en amateurmuzikanten optreedt.

Slachte marathon muziek

Waarom steunt het Cultuurfonds Fryslân de cultuur en muziek tijdens de Slachtemarathon?

  • De Slachtemarathon is meer dan een fysieke uitdaging; het is een viering van Friese cultuur en gemeenschap.
  • Jong en nieuw muzikaal talent krijgt de kans om op een groot podium te schitteren en zich verder te ontwikkelen.
  • De Slachtemarathon verbindt mensen, dorpen en culturen. Het evenement bevordert niet alleen gezondheid en beweging, maar ook de leefbaarheid in de dorpen en de culturele ontwikkeling van Friesland.

Bezig met een inspirerend cultuurproject in Fryslân dat extra ondersteuning kan gebruiken?

Doe een aanvraag bij het Cultuurfonds Fryslân!