Voorjaar pinetum

Neuzen in het Pinetum

aankoop apparatuur
Aangevraagd door
Stichting Pinetum Blijdenstein
Bijdrage
€ 675,00
Werkterrein
natuur

Waarom zouden botanische tuinen alleen voor het oog een lust zijn? Verscholen in een villawijk in Hilversum ligt de groene oase Pinetum Blijdenstein. Deze botanische tuin is gespecialiseerd in coniferen, maar je vindt er ook cycadeeën, ephedra's en rhododendrons en in de kassen groeien tropische planten. Dankzij de ‘zintuigenwandeling’ is het Pinetum nu niet alleen meer een genot voor het oog, maar ook voor de neus en de oren.

Zintuigenwandeling

De zintuigenwandeling is speciaal ingericht voor blinden en slechtzienden, maar is voor iedereen een verrijkende ervaring. De wandeling is gebaseerd op de filosofie van Shinrin-yoku, wat Japans is voor ‘bosbaden’ en biedt een geur- en tastbeleving. Daarnaast vertelt de route met een bijpassende audiotour het verhaal van tien bijzondere bomen in de tuin. Bij deze bomen staan kunstobjecten van kunstenares en geurpsycholoog Claudia de Vos die de originele, natuurlijke geur van de boom laten zien en ruiken.

Een rondje door het Pinetum Blijdenstein | Alles Wat Bloeit

Vernieuwing

De wandelroute was aan vernieuwing toe. De audioapparatuur was gebrekkig en de geuren vervlogen. Gelukkig is de audiotour door nieuwe bordjes met QR-codes weer perfect te beluisteren en wordt ook je neus weer geprikkeld dankzij twintig nieuwe geurflesjes.

Waarom heeft het Cultuurfonds Noord-Holland bijgedragen aan de nieuwe apparatuur?

Door het aanbieden van een audiotour en geurkasten wordt de botanische tuin ook aantrekkelijk voor blinden en slechtzienden.

  • Dankzij deze ‘zintuigenwandeling’ wordt dit stukje natuur toegankelijk voor een brede doelgroep.
  • Door de audiotour aan te bieden via QR-codes die mensen op hun eigen telefoon kunnen scannen en beluisteren is de botanische tuin niet langer afhankelijk van kwetsbare audioapparatuur.

Ook bezig met een project dat natuur of cultuur toegankelijk maakt voor een nieuw publiek?

Wie weet maak je kans op een bijdrage!

Dit project kreeg een toekenning uit: