Middeleeuwen

Ontdek de schatten van Amsterdams verleden

ontsluiten archief De vroegste stad
Aangevraagd door
Stichting Middeleeuwse Archieven Amsterdam
Bijdrage
€ 25.000,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

Midden in Amsterdam, waar het verleden en het heden elkaar ontmoeten, ligt een schatkist vol eeuwenoude verhalen. Het project De Vroegste Stad, opgezet door de Stichting Middeleeuwse Archieven Amsterdam (SMAA), heeft als doel deze verhalen nieuw leven in te blazen. Met het aanstaande 750-jarig bestaan van Amsterdam in het vooruitzicht, is dit het perfecte moment om deze middeleeuwse archieven te openen en te laten zien welke fascinerende verhalen er schuilgaan achter de oorsprong van de stad.

Je gids door de geschiedenis

SMAA heeft hiervoor een handige gids ontwikkeld, die je kunt vergelijken met de oude spoorboekjes van weleer. Je weet wel, zo’n boekje waar je alle informatie over de dienstregeling van de trein in kon vinden (voor het internettijdperk). Deze gids wijst je de weg naar de oude documenten, vertelt je waar je ze kunt vinden en onthult welke boeiende verhalen erin verscholen liggen.

Naast deze gids krijgen tien kunstenaars de opdracht om, geïnspireerd door de Middeleeuwse verhalen uit het archief, nieuw en actueel werk te maken. Ze maken hiervoor gebruik van oude ambachten, zoals houtbewerking en kalligrafie, om hun werk te realiseren. Deze kunstwerken worden tentoongesteld en vormen gezamenlijk De Nieuwe Kroniek van Amsterdam.

Cropped Cornelis anthonisz vogelvluchtkaart amsterdam 1

Waarom steunt het Cultuurfonds De Vroegste Stad?

  • Het project De Vroegste Stad van de Stichting Middeleeuwse Archieven Amsterdam (SMAA) biedt (voor een breed publiek) toegang tot de rijke geschiedenis van Amsterdam.
  • Samenwerking met Kunstmest en hedendaagse kunstenaars zorgt voor een boeiende presentatie van historische verhalen, die de geschiedenis van de stad tot leven brengt.
  • Het project draagt bij aan het besef van overeenkomsten en verschillen tussen het heden en verleden op maatschappelijke thema's, waardoor het publiek zich beter kan verbinden met de geschiedenis van Amsterdam.

Bezig met een cultuurproject op het gebied van Geschiedenis & Letteren?

Wie weet maakt jouw project kans op een bijdrage. Bekijk de mogelijkheden.