Plantiarchy Sun Flower Soup 1 scaled e1680276924730 1024x681

Planten zijn de baas

tentoonstelling Plantiarchaat
Aangevraagd door
Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur
Bijdrage
€ 25.000,00
Werkterrein
beeldende kunst

Stel je eens voor: een adembenemende tentoonstelling die je meeneemt naar een wonderlijke wereld waar planten de hoofdrol spelen. Dat doet Marres Huis voor Hedendaagse cultuur met een betoverende installatie dat een heel gebouw vult, gecombineerd met een meeslepende driedelige film die je aan het denken zet.

Bij binnenkomst op de benedenverdieping word je verwelkomd door een majestueus bos dat uit het plafond lijkt te groeien, gemaakt van gerecycled papier-maché. Het voelt alsof je een betoverend bos betreedt, maar dan volledig gemaakt van papier. Elk detail is met liefde en aandacht vormgegeven, waardoor je je echt één voelt met de natuur.

Terwijl je verdergaat naar de bovenzalen, betreed je een mysterieuze en verduisterde ruimte. Plotseling beginnen wortels uit de grond te ontspruiten, als een teken van de kracht en vitaliteit van de natuur. Je voelt je overweldigd door de magie die zich voor je ogen ontvouwt, terwijl je jezelf onderdompelt in de intrigerende sfeer.

Een boek en een optocht

Als kers op de taart is er een bescheiden publicatie beschikbaar, die je nog dieper laat kennismaken met het concept achter deze betoverende tentoonstelling. Hierin worden de inspiratiebronnen en ideeën van de kunstenaars uitgelicht, zodat je een dieper inzicht krijgt in de boodschap die ze willen overbrengen.

Maar het avontuur stopt hier niet. De tentoonstelling wordt afgesloten met een feestelijke processie door de stad. Tijdens deze processie worden de papieren planten uit het bos weggegeven aan het publiek, als een symbool van verbinding tussen mens en natuur. Tegelijkertijd wordt het Plantiarchiaat verkondigd, een beweging die ons aanmoedigt om de natuur te koesteren en te respecteren.

Deze tentoonstelling is niet alleen een visuele traktatie, maar ook een ervaring die je inspireert om na te denken over onze relatie met de natuurlijke wereld. Het is een viering van de schoonheid en kracht van planten, en een oproep tot actie om onze planeet te beschermen en te behouden. Mis deze betoverende reis door het Plantiarchiaat niet!

Sunflower Soup

In 2021 werd het kunstenaarscollectief Sunflower Soup opgericht met een spannende missie: het verkennen van kunst die verder gaat dan het individu, geïnspireerd door de wortelende en onderling verbonden wereld van planten. Dit creatieve team organiseert een verscheidenheid aan workshops, waarbij ze bijvoorbeeld samenwerken met jongeren en studenten om het papieren bos tot leven te brengen.

Sunflower Soup gelooft in de kracht van samenwerking en het betrekken van een breed publiek. Daarom hebben ze contact gelegd met regionale organisaties en verschillende scholen om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ze zijn niet alleen gefocust op kunst en natuur, maar hebben ook partnerschappen gevormd met organisaties zoals de Quiet Community, die zich inzet voor mensen in armoede, en AZC Maastricht, waar ze hun creatieve activiteiten delen met bewoners.

Bovendien werkt Sunflower Soup samen met gerenommeerde instellingen zoals de Jan van Eyck Academie, de Universiteit Maastricht en Buitenplaats Kasteel Wijlre. Deze samenwerkingen verrijken hun artistieke projecten en zorgen voor een bredere impact in de gemeenschap.

Waarom steunt het Cultuurfonds Plantiarchy?

Het project heeft een unieke artistieke benadering en kaart een belangrijk maatschappelijke vraagstuk aan.

  • Wat dit project zo bijzonder maakt, is dat de gecreëerde plantenwereld door vele verschillende mensen wordt vormgegeven, waarbij iedereen wordt uitgenodigd om eraan bij te dragen.
  • Er worden tijdens het project wekelijks workshops georganiseerd, onder begeleiding van experts, waarin papieren planten worden gemaakt. Deze workshops zijn toegankelijk voor diverse groepen en alle leeftijden. Ze vinden niet alleen plaats bij Marres, maar ook in het buurthuis, de volkstuin en op scholen.
  • Door samenwerking met diverse maatschappelijke partijen, een kunstenaarscollectief, scholen en het lokale centrum voor natuur en milieueducatie (CNME), worden de tentoonstelling, workshops en diverse activiteiten gecreëerd. Hierdoor worden bezoekers uitgenodigd om op nieuwe manieren naar de plantenwereld om hen heen te kijken, wat leidt tot reflectie, het ontwikkelen van sensitiviteit en het stimuleren van de verbeelding.

Bijdragen aan projecten die cultuur en natuur met elkaar verbinden?

Dat kan. Wij dragen ieder jaar bij aan meer dan 3.500 cultuur- en natuurprojecten. Word donateur of doe een eenmalige gift. Elk bedrag, hoe klein ook, is welkom

Dit project kreeg een toekenning uit: