Portugese synagoge

Portugese Synagoge weer als nieuw

restauratie Portugese Synagoge te Amsterdam
Aangevraagd door
Stichting Onroerend Cultureel Erfgoed Portugees-Israëlietische Gemeente
Bijdrage
€ 107.500,00
Werkterrein
erfgoed & monumentenzorg
Bereik
100.000 bezoekers

Midden in het hart van de oude Joodse buurt in Amsterdam staat de Portugese Synagoge. Het imposante gebedshuis werd in de 17e eeuw gebouwd als grootste synagoge ter wereld en is nog altijd in gebruik.

Bijzonder aan het gebouw is dat het nog steeds het originele 17e-eeuwse interieur heeft. Sinds de bouw in 1675 is er niets veranderd. Tijdens winteravonden wordt de enorme ‘snoge’ door honderden kaarsen in kroonluchters verlicht, wat een indrukwekkende, mystieke sfeer geeft. Je kunt je voorstellen dat een interieur uit de 17e eeuw op een gegeven moment aan een opknapbeurt toe is. Daarom wordt de Portugese Synagoge gerestaureerd.

Binnenkijken in de Portugese Synagoge

Verborgen schatkamers

Tijdens de restauratie, waarbij het zeldzame goudleerbehang, de koperen kronen en houten interieuronderdelen worden gerenoveerd, is de synagoge gewoon open voor publiek. Iedereen is welkom, ook als je niet Joods bent. Het Joods Cultureel Kwartier organiseert rondleidingen, maar je kunt de synagoge ook op eigen gelegenheid bezoeken. Onder de grond is het gebouw minstens zo bijzonder als erboven. Hier bevinden zich de verborgen schatkamers. Ook die kun je bezoeken.

Schatkamer
Schatkamer in de Portugese Synagoge © Joods Cultureel Kwartier

Waarom steunt het Cultuurfonds de restauratie van de Portugese Synagoge?

De Portugese Synagoge is niet alleen een icoon van de Joodse gemeenschap, maar ook van Amsterdam.

  • De synagoge wordt nog steeds gebruikt als gebedshuis en heeft daarnaast een museale functie.
  • Het is, mede dankzij de inzet van het Joods Cultureel Kwartier, een van de meest toegankelijke monumenten, waardoor veel mensen dit bijzondere erfgoed kunnen ervaren.
  • De Portugese Synagoge biedt een uniek overzicht van de cultuurgeschiedenis van de Sefardische gemeenschap in Amsterdam (die tot de oudste culturele en religieuze minderheden in Nederland behoort).
  • Nergens ter wereld is de collectie ceremoniële joodse voorwerpen zo compleet op de oorspronkelijke locatie bewaard gebleven als in de Portugese Synagoge.

Interieur

Bijzondere monumenten behouden voor de toekomst

Of het nu een synagoge, kathedraal, dorpspomp of stoomlocomotief betreft, de zorg voor monumenten is van groot belang voor het Cultuurfonds. Draag je dit een warm hart toe? 

Dit project kreeg een toekenning uit: