Ministerie van Buitenlandse Zaken architectuur

Behoud van jong erfgoed

Post 65 Friesland
Aangevraagd door
erfgoedvereniging Bond Heemschut, vereniging tot bescherming en instandhouding van cultureel erfgoed in Nederland
Bijdrage
€ 10.000,00
Werkterrein
erfgoed & monumentenzorg

In het hart van Friesland is er aandacht voor erfgoed dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar toch een essentieel deel vormt van onze geschiedenis en samenleving. Dit erfgoed bestaat uit gebouwen die zijn neergezet tussen 1965 en 2000. De erfgoedvereniging Bond Heemschut leidt de inspanning om dit 'jonge' erfgoed te beschermen.

Maar het is lelijk?

Waarom zouden we ons zorgen maken over het behoud van deze gebouwen? Het antwoord is eigenlijk best simpel. De architectuur uit de periode 1965-2000 is heel bijzonder, omdat ze de weerspiegeling zijn van een tijd waarin onze maatschappij veranderde. In die periode begonnen architecten anders te kijken naar gebouwen, stedelijke planning, wegen en zelfs het landschap. Ze hielden rekening met de leefbaarheid, hoe mensen de gebouwen zouden gebruiken en hoe mensen met elkaar in die gebouwen omgingen. Dat leidde tot gewaagde experimenten die vandaag de dag nog altijd van invloed zijn op onze moderne architectuur.

Ondanks dat veel mensen deze gebouwen niet mooi vinden en soms zelfs lelijk, schuilt juist daarin hun echte waarde. Het gaat niet om het uiterlijk, maar om het verhaal dat deze gebouwen vertellen over Friesland in die tijd. Ze laten zien hoe mensen de ruimte gebruikten, met elkaar omgingen en hun leven leidden. Voor de bewoners en gebruikers van die gebouwen zijn dit vaak onvergetelijke herinneringen.

Post 65 Friesland

Erfgoedvereniging Bond Heemschut is één van de eerste organisaties die zich inzet voor het behoud van dit erfgoed. Ze streven naar manieren om deze architectuur te beschermen en aan te passen aan de eisen van vandaag, met oog voor duurzaamheid, klimaat en nieuwe gebruiksdoeleinden. Het doel is om de historische en maatschappelijke waarde van deze architectuur te behouden.

Het project ‘Post 65 Friesland' is een belangrijke stap in dit streven. Het begint met het vastleggen van het verhaal van Friesland in de periode 1965-2000, met aandacht voor de belangrijkste ontwikkelingen en hun invloed op de omgeving. Dit onderzoek betrekt gemeenten en historische verenigingen om meer bewustzijn te creëren over het belang van dit erfgoed. Het gaat niet om mooi of lelijk; het gaat erom ons verleden te begrijpen in al zijn aspecten.

Waarom steunt het Cultuurfonds Friesland Post 65 Friesland?

  • Het project biedt de mogelijkheid om ons waardevolle culturele erfgoed te behouden.
  • Het helpt om het verhaal van Friesland tussen 1965 en 2000 beter te begrijpen en vast te leggen.
  • Het zorgt ervoor dat deze unieke architecturale schatten niet vergeten worden en blijven voortleven in ons collectieve geheugen.
  • Het project draagt bij aan het behoud van erfgoed voor toekomstige generaties, waardoor het erfgoed van morgen vandaag wordt gekoesterd.

Bezig met een cultuurproject in Friesland?

Wie weet kom je in aanmerking voor een bijdrage van het Cultuurfonds Friesland.

Dit project kreeg een toekenning uit: