Banner sjong

S(j)ongfestival

SjONG junior - zangfestival voor Friese basisscholen
Aangevraagd door
Stichting Samenwerkingsverband Korenorganisaties Friesland
Bijdrage
€ 5.000,00
Werkterrein
muziek

Vrijwel iedereen kent het Eurovisie Songfestival, maar wist je dat Friesland zijn eigen muziekfestivals heeft, geheel in het Fries? Naast het Friese songfestival Liet, is er ook SjONG junior, speciaal voor de jongere generatie. Dit tweejaarlijkse zangfestival voor basisscholen is een viering van zangtalent en Friese cultuur.

Hoe werkt dat dan?

Friese basisscholen volgen een aantal weken lang online muziekles en kunnen zich aanmelden voor het festival door een auditie in te sturen. Het enige vereiste is dat het lied Fries- of meertalig is en gezongen wordt door de hele klas. Van alle deelnemende scholen krijgen acht de kans om in het programma SjONG junior een eigen hit te schrijven, onder leiding van muzikant en presentator Raynaud Ritsma en andere professionele muzikanten. Deze finalisten nemen het tegen elkaar op in de grote finale.

Programmamaker Raynaud Ritsma en een deelnemer aan Sj ONG junior
Programmamaker Raynaud Ritsma en een deelnemer aan SjONG junior

Kijk en luister

SjONG junior wordt georganiseerd door Cedin, Afûk, Keunstwurk en Omrop Fryslân. Op Omrop Fryslan zie je hoe de basisscholen aan de slag gaan met het lesmateriaal en hun eigen hit schrijven.

In de eerste aflevering van SjONG junior 2024 gaan de leerlingen van Sint Radbodus uit Dronrijp aan de slag met het thema zakgeld

Waarom steunt het Cultuurfonds Fryslân SjONG junior?

  • SjONG junior stimuleert en combineert muziekonderwijs en (Friese) taalonderwijs.
  • Dit jaar is het festival uitgebreid met een online programma. Met het (online) lesmateriaal werken klassen niet alleen aan muziek, maar ook aan Fries, filosofie en burgerschap.

Ook een aanvraag doen voor een cultuurproject in Friesland?

Bekijk de mogelijkheden!

Dit project kreeg een toekenning uit: