What freedom is to me homage 2022

Wat is vrijheid voor jou?

tentoonstelling Isaac Julien - What Freedom Is To Me
Aangevraagd door
Bonnefantenmuseum
Bijdrage
€ 30.000,00
Werkterrein
beeldende kunst

Wat betekent vrijheid wanneer je opgroeit als zwarte man? Of als queer persoon? Kunstenaar Isaac Julien strijdt in zijn poëtische video-installaties voor gelijke rechten voor iedereen, met specifieke aandacht voor de zwarte en queer identiteit. De overzichtstentoonstelling Isaac Julien: What Freedom Is To Me in het Bonnefantenmuseum in Maastricht toont zijn belangrijkste (video)werk tot nu toe.

Een sociaal statement op het doek

Looking for Langston is een film van Isaac Julien die zich afspeelt in de jaren 1920. Het vertelt het verhaal van zwarte homoseksuele mannen in Harlem, New York, tijdens de Harlem Renaissance, een periode van artistieke bloei voor de zwarte gemeenschap. De film onderzoekt thema's zoals identiteit, verlangen, en de zoektocht naar acceptatie in een maatschappij die vaak discriminatie en onderdrukking kent.

Meer dan film

Isaacs werk is geen traditionele videokunst. Hij verkent met zijn werk de grenzen van het medium film. Dit doet hij bijvoorbeeld door het te vermengen met andere kunstvormen, zoals fotografie, performance, muziek en schilderkunst.

Wat betekent vrijheid?

De tentoonstelling heeft de naam What Freedom Is To Me gekregen om de centrale vraag te benadrukken: wat betekent vrijheid voor de kunstenaar en hoe wordt dit vertaald in zijn werk? Tegelijkertijd nodigt de tentoonstelling ook bezoekers uit om zelf te reflecteren op het concept van vrijheid.

Waarom steunt het Cultuurfonds Isaac Julien: What Freedom Is To Me?

  • Het Cultuurfonds draagt zelden bij aan solotentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars. Maar vanwege het belang van het onderwerp van deze tentoonstelling is een uitzondering gemaakt.
  • De tentoonstelling is niet alleen een eerbetoon aan de kunstenaar, maar ook een stimulans voor belangrijke gesprekken over onze samenleving.
  • Met deze tentoonstelling wil het Bonnefanten een plek maken waar mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan. Ze hopen dat dit begrip zal bevorderen en een veilige ruimte zal bieden voor de onderwerpen die in de tentoonstelling naar voren komen.

Zelf met kunst sociale verandering in gang zetten?

Vraag een bijdrage aan voor je project

Dit project kreeg een toekenning uit: