Harrie Verstappen Orez Kusama 1967 2000px 740x0 c default

De Nederlandse jaren van Yayoi Kusama

tentoonstelling Kusama De Nederlandse jaren 1965-1970
Aangevraagd door
Stichting Stedelijk Museum Schiedam
Bijdrage
€ 25.000,00
Werkterrein
beeldende kunst

Stap binnen in een betoverend tijdperk waar kunst, cultuur en revolutie samensmolten tot een betekenisvol artistiek oeuvre. Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert met Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970 een fascinerende tentoonstelling gewijd aan de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama en haar tijd in Nederland.

De jonge Kusama

Duik in het leven van een jonge, zelfbewuste Yayoi Kusama, die in de jaren zestig haar stempel drukte op de kunstwereld van Japan, Amerika, Europa en in het bijzonder Nederland. Als een ware pionier, feminist en cultheldin, legde ze in Nederland de basis voor haar wereld veroverende artistieke carrière.

Een betoverende reis

Laat je betoveren door een reeks unieke kunstwerken, variërend van vroege sculpturen, schilderijen en installaties tot nooit eerder vertoonde foto's en filmopnames van haar spectaculaire ‘happenings'* en modeshows.

Een hoogtepunt van de tentoonstelling is de welbekende performance uit 1967, waarbij Kusama het naakte lichaam van de beroemde kunstenaar Jan Schoonhoven beschilderde met haar kenmerkende stippen. Een historisch moment dat de inspiratie vormde voor deze bijzondere expositie.

Een unieke samenwerking

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft nauw samengewerkt met het 0-INSTITUTE, dat diepgaand onderzoek heeft gedaan naar Kusama's Nederlandse jaren, om deze buitengewone tentoonstelling mogelijk te maken. Het 0-INSTITUTE richt zich op de internationale ZERO-bewegingen uit de jaren zestig en doet onderzoek met het doel om in digitale vorm informatie te publiceren.

*In een happening vinden op een vastgestelde plaats binnen een bepaalde timing en volgens planning van een kunstenaar een aantal gebeurtenissen plaats, waarbij aanwezigen deels toeschouwer zijn en deels, passief of actief, een rol in de handelingen spelen.

Kusama in Stedelijk Museum Schiedam 1967 Foto Harrie Verstappen 740x0 c default
Kusama in Stedelijk Museum Schiedam 1967. Foto: Harrie Verstappen

Waarom steunt het Cultuurfonds Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970?

Het Cultuurfonds heeft deze tentoonstelling ondersteund vanwege:

  • Het nieuwe onderzoek dat wordt uitgevoerd naar Yayoi Kusama's Nederlandse jaren, inclusief interviews met nog levende kunstenaars en getuigen van haar performances.
  • De nauwe samenwerking met het 0-Institute, dat een rijke bron van (ongepubliceerd) materiaal over Kusama's Nederlandse periode heeft en helpt bij het traceren van werken uit die tijd in particuliere collecties.
  • De ambitie van het onderzoeksproject om nieuwe inzichten te bieden over Kusama's artistieke ontwikkeling in de context van het Nederland van de jaren zestig. En om het publiek een nog onbekend en genuanceerd verhaal over de mens en kunstenaar Yayoi Kusama te presenteren.

Aanvraag doen op het gebied van Beeldende Kunst?

Bekijk de mogelijkheden!s

Dit project kreeg een toekenning uit: