Tentoonstelling Michel de Klerk coverafbeelding website 780 x 520 px 3

Michel de Klerk: Inspirator van de Amsterdamse School

tentoonstelling Michel de Klerk Inspirator van de Amsterdamse School
Aangevraagd door
Stichting Amsterdamse School Museum Het Schip
Bijdrage
€ 25.000,00
Werkterrein
beeldende kunst

Alweer honderd jaar geleden overleed de wereldberoemde architect Michel de Klerk. Maar Michel de Klerk was meer dan alleen een visionaire architect; hij was een kunstenaar in de breedste zin van het woord. Zijn tekeningen, toegepaste kunst, en architecturale meesterwerken blijven tot op de dag van vandaag inspireren. Daarom viert Museum het Schip zijn werk en invloed in de tentoonstelling Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School.

Rembrandt onder de architecten

De tentoonstelling werpt een licht op De Klerks uitgebreide oeuvre, zijn inspiratiebronnen en zijn leven in het bohemien- en kunstenaarsmilieu van de jaren twintig in Amsterdam. Destijds werd hij al de "Rembrandt onder de architecten" genoemd, en zijn revolutionaire benadering van volkswoningbouw heeft nog steeds wereldwijde erkenning.

Multitalent

Wat velen wellicht niet weten, is dat Michel de Klerk naast architectuur ook uitblonk als meubelmaker, ontwerper en tekenaar. In de tentoonstelling nemen daarom naast zijn architectonische werk ook meubels, decors, tekeningen en schilderijen een belangrijke plaats in.

Te zien zijn onder andere maquettes van zijn gebouwen, stukken uit collecties van Museum Het Schip en andere musea, en zelfs recent ontdekte aanwinsten, zoals een secretaire, omslagontwerpen, aquarellen en een schilderij van De Klerk. Door films, foto's en correspondentie krijgen bezoekers inzicht in zijn dagelijks leven en de ideeën die hij deelde met vrienden en collega's. Ook wordt het werk van zijn kleindochter Nanna de Klerk, een kunstenaar in haar eigen recht, tentoongesteld. Bezoekers krijgen zo de kans om de persoon achter de architect te ontdekken, meer over zijn reizen te leren en over zijn relaties met anderen.

Waarom steunt het Cultuurfonds Michel de Klerk: Inspirator van de Amsterdamse School?

  • De tentoonstelling eert Michel de Klerk als inspirator van de Amsterdamse School en benadrukt zijn onmiskenbare invloed op de architectuurgeschiedenis.
  • Michel de Klerk wordt niet alleen in Nederland, maar ook internationaal beschouwd als een belangrijke inspiratiebron voor de Amsterdamse School en een van de meest invloedrijke architecten in de geschiedenis.
  • De tentoonstelling biedt een uniek en intiem inkijkje in het leven van een grote architect over wie veel geschreven is maar ook nog veel onbekend is.
  • Er worden collectiestukken getoond die nog niet eerder op een tentoonstelling te zien waren.

Bijdragen aan cultuur?

De wereld is beter af met cultuur en natuur. Lever een bijdrage.

Dit project kreeg een toekenning uit: