The thjong khing03

Thé Tjong-Khing: een leven vol creativiteit en verbeelding

tentoonstelling Thé Tjong-Khing 90 jaar jong
Aangevraagd door
Stichting Verwey Museum Haarlem
Bijdrage
€ 10.000,00
Werkterrein
beeldende kunst

Ter ere van de 90ste verjaardag van de gevierde Haarlemse kinderboekenillustrator en striptekenaar Thé Tjong-Khing, nodigt Verwey Museum in Haarlem je uit je fantasie de vrije loop te laten. Deze bijzondere expositie is de allereerste die zijn gehele oeuvre in al zijn pracht en praal laat zien, inclusief veel nooit eerder geëxposeerd werk!

De toekomst van illustratiekunst

Deze tentoonstelling reikt verder dan kunst en erfgoed; het viert de essentie van onze cultuur en versterkt de band tussen kunstenaar en publiek. Bovendien betrekken we met trots de gemeenschappen van Indische Nederlanders, waarvan velen zich geïnspireerd voelen door Thé's creatieve reis.

Maar er is meer! We kijken niet alleen naar het verleden, maar ook naar de toekomst van illustratiekunst. Ontdek de hedendaagse ontwikkelingen in het vakgebied terwijl we het werk van vier getalenteerde moderne illustratoren presenteren, geïnspireerd door Thé's meesterwerk.

Voor iedereen

Thé Tjong-Khing’s werk is een ware viering van creativiteit, verbeelding en culturele diversiteit. Samen met andere lokale instellingen werkt het Verwey Museum Haarlem aan dit betoverende project, waaronder de Schuur, Stripdagen Haarlem en verschillende regionale bibliotheken. Want kunst verbindt, en samen tillen ze deze tentoonstelling naar een nieuw niveau van magie en inspiratie.

Meer weten of Thé? Luister de aflevering van de podcast waarin hij vertelt over zijn kindertijd in Indonesië, zijn pad als illustrator en werken in opdracht.

Potloodcast

De tentoonstelling

Stap in de betoverende wereld van Thé Tjong-Khing tijdens deze inspirerende tentoonstelling, waar we alle fases van zijn leven tot leven brengen. Ontdek het maakproces achter zijn iconische strips en de diepgaande invloed van cinema op zijn meesterlijke werk als filmkenner. Bewonder zijn bekende kinderboekenillustraties, vaak als originele tekeningen, en laat je verrassen door nog nooit eerder geëxposeerd werk.

Ook een bijdrage van Cultuurfonds Noord-Holland

Het Cultuurfonds Noord-Holland heeft ook een bijdrage van € 5.000 gedaan aan deze tenstoonstelling.

Waarom steunt het Cultuurfonds de tentoonstelling Thé Tjong-Khing: 90 jaar jong?

  • Nooit eerder is een volledige overzichtstentoonstelling voor deze kunstenaar georganiseerd. In zijn geboorteplaats en ter ere van zijn 90ste verjaardag is dit een zeer sympathiek initiatief dat gezien de kunstenaars enorme oeuvre niet meer dan passend is
  • Vanwege de reputatie van de illustrator is er zowel een bijdrage gedaan door het Cultuurfonds Noord-Holland als het landelijk bureau
  • De tentoonstelling geeft een goed beeld van het verleden én de toekomst van illustratiekunst en zet mensen aan het denken
  • De tentoonstelling geeft op een mooie manier aandacht aan de strip als cultureel erfgoed
  • De samenwerking met externe culturele partijen en met hedendaagse illustratoren (naast Thé Tjong-Khing, die vandaag de dag nog altijd werk maakt) is zeer aan te moedigen.
  • De tentoonstelling is voor een zeer breed publiek toegankelijk en prikkelt de fantasie en het innerlijke kind in iedereen.

Gat in de begroting van je tentoonstelling?

Doe de quickscan en kijk of je in aanmerking komt in een bijdrage!