Willem van Genk 1 mei parade

Kwetsbaar in crisis

tentoonstelling Vergeten slachtoffers, verborgen helden
Aangevraagd door
Museum van de Geest
Bijdrage
€ 20.000,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

In het najaar van 2023 brengt het Museum van de Geest, in samenwerking met de Stichting Vergeten Slachtoffers Tweede Wereldoorlog, een bijzondere tentoonstelling naar de Hermitage in Amsterdam: Vergeten Slachtoffers, Verborgen Helden. Deze tentoonstelling werpt licht op een weinig besproken aspect van de Tweede Wereldoorlog. Namelijk de ervaringen van mensen in instellingen voor geestelijke en verstandelijke gezondheidszorg.

Vergeten Slachtoffers, Verborgen Helden

De tentoonstelling laat zien dat kwetsbare mensen in tijden van crisis vaak als eerste afhankelijk zijn van de beslissingen van anderen. De beeldvorming en het sentiment in de maatschappij zijn hiervoor vaak een bepalende factor. Door persoonlijke verhalen uit historische archieven te delen, worden bezoekers uitgedaagd om na te denken over hun eigen keuzes en zich open te stellen voor anderen. Dit vergroot het bewustzijn over de uitdagingen van kwetsbare mensen in tijden van crisis.

Persoonlijke verhalen

In het Hermitage komen de persoonlijke verhalen van medewerkers en patiënten uit die tijd tot leven. Bovendien wordt hedendaagse kunst van outsider art kunstenaars* over de Tweede Wereldoorlog en oorlog in het algemeen tentoongesteld. Deze kunstenaars worden aangemoedigd om nieuw werk te creëren, waardoor mensen met een kwetsbare psychische achtergrond zelf aan het woord komen.

* Outsider Art, of Art Brut, is kunst gemaakt buiten de gevestigde kunstorde. Het gaat dan bijvoorbeeld om kunst gemaakt door psychische patiënten.

Hermitage amsterdam

Waarom steunt het Cultuurfonds Vergeten Slachtoffers, Verborgen Helden?

  • De tentoonstelling gaat over een stuk geschiedenis tijdens WOII waarover nog heel weinig bekend is en waarover nog nooit een tentoonstelling is gemaakt.
  • Er is tijdens de tentoonstelling speciale aandacht voor toegankelijkheid voor jongeren met onder andere een speciale film en audiotour.
  • Na afronding van de tentoonstelling in de Hermitage, zal een gedeelte van de tentoonstelling nog te zien zijn in verschillende herinneringscentra en enkele GGZ-instellingen om het bereik bij deze doelgroep te vergroten.

Cultuur is nodig!

De invloed van kunst en cultuur gaat veel verder dan enkel de culturele sector. Het heeft een unieke rol in het aanpakken van grote maatschappelijke uitdagingen. Dus zonder cultuur geen ons, en zonder ons geen cultuur. Help jij ons bij te dragen aan cultuur?

Dit project kreeg een toekenning uit: