Mensen zeggen dingen

Mensen Zeggen Dingen in de Club

theaterproductie De Clubshows van Mensen Zeggen Dingen
Aangevraagd door
Stichting Mensen Zeggen Dingen
Bijdrage
€ 20.000,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

Vaak wordt spoken word in Nederland gezien als 'slechte poëzie'. Daar willen de mensen achter Mensen Zeggen Dingen verandering in brengen. Met hun Clubshows willen ze de perceptie van deze literaire vorm opfrissen.

Wat is spoken word?

Spoken word is het voordragen van gedichten die vaak specifiek met de voordracht in gedachten zijn geschreven. Het is een podiumkunst waarbij artiesten hun verhalen, gedachten en emoties op een levendige en krachtige manier delen, vaak zonder begeleiding van muziek. Het draait om de kunst van spreken, waarbij woorden met passie, ritme en expressie worden gebracht. Deze vorm van uitvoering kan variëren van poëzie tot verhalen, waarbij de artiesten vaak hun stem als instrument gebruiken om met intonatie en ritme om de boodschap over te brengen.

Spoken word on tour

De gesproken poëzievorm blijft nu nog vaak beperkt tot hier en daar een optreden op literaire festivals en avonden in de kroeg. Maar dankzij Mensen Zeggen Dingen gaat deze kunstvorm nu op reis naar grotere zalen met hun Clubshows. De shows zullen (maandelijks) plaatsvinden op verschillende locaties in Nederland en België, zoals Amsterdam, Arnhem, Nijmegen en Utrecht.

Het doel? Spoken word toegankelijk maken voor een breder publiek. Tijdens elke show betreden zes woordkunstenaars het podium om in 10 minuten het publiek te overtuigen dat spoken word een kunstvorm is die meer aandacht verdient.

De gevarieerde line-up van de shows wordt zorgvuldig samengesteld door lokale redacteuren en omvat beginnende en ervaren, lokale en internationale artiesten. Samenwerkingen met lokale redacteuren en organisaties zoals Poetry Circle Nowhere helpen de (lokale) spoken word artiesten van kleinere podia door te groeien naar grotere bekendheid. En helpt de relatief onbekende kunstvorm schitteren.

Waarom steunt het Cultuurfonds de Clubshows van Mensen Zeggen Dingen?

  • De Clubshows bieden een essentieel nationaal podium voor spoken word-artiesten, voorheen beperkt tot lokale optredens, waardoor de groei van artistiek talent wordt gestimuleerd.
  • Het project bevordert culturele diversiteit door een mix van beginnende en ervaren, lokale en internationale artiesten op één podium te presenteren, waarbij diverse stemmen gehoord worden.
  • Door uitbreiding naar nieuwe regio's zoals Amsterdam, Nijmegen en Leeuwarden, wordt spoken word toegankelijk gemaakt een groter publiek en kunnen opkomende (lokale) talenten hun verhalen kunnen delen.

Proza, poezie of spoken word

Heb jij een project op het gebied van woordkunst en ben je benieuwd of je geld kunt krijgen? Bekijk de mogelijkheden.

Dit project kreeg een toekenning uit: