Ensemble groepsfoto

Muziek bevrijdt

TRE DONNE
Aangevraagd door
Stichting Altricanti
Bijdrage
€ 15.000,00
Werkterrein
muziek

Onterecht wordt er soms gedacht dan de vrouwenemancipatiestrijd pas in de vorige eeuw is begonnen. In 16e eeuw streden vrouwen al voor hun vrijheid. Ze gingen misschien niet de straat op. Maar lieten absoluut hun geluid horen.

De vrije vrouwen aan het hof van de graaf

TRE DONNE van het ensemble Le Nuove Musiche en vertelt het verhaal van drie virtuoze zangeressen. Zij kregen rond 1600 aan het hof van Graaf Alfonso d'Este van Ferrara de vrijheid in het openbaar op te treden met hun zang. Dit was geheel tegen de normen van die tijd in. Na het overlijden van de graaf kwam hier helaas ook weer een einde aan. Ze werden vervangen door mannelijke zangers.

Muzikaal verhaal

Het verhaal van deze vroege feministen wordt tot leven gebracht door drie hedendaagse zangeressen: Jennifer van der Hart, Wendy Roobol en Janneke Stoute. Zij worden begeleid door Cassandra Luckhardt op de viola da gamba en Krijn Koetsveld op de klavecimbel. Een voorstelling gewijd aan de vrouw van toen en nu; die kwam en ging maar uiteindelijk in kracht overwint.

Copia da Tiziano alfonso I deste
Graaf Alfonso d'Este van Ferrara

Waarom steunt het Cultuurfonds TRE DONNE?

  • Het Cultuurfonds ondersteunt TRE DONNE vanwege de focus op de vrouwelijke muziekcultuur in de 17e eeuw, wat een frisse kijk biedt op de geschiedenis van vrouwenemancipatie.
  • Door het verhaal van de TRE DONNE worden sterke vrouwen in de muziekgeschiedenis benadrukt, waarmee het project relevante thema's aansnijdt zoals gendergelijkheid en zelfbepaling.
  • TRE DONNE inspireert actief denken en reflectie bij het publiek over hedendaagse kwesties rond gendergelijkheid en vrouwenrechten.

Heeft jouw muziekvoorstelling een podium nodig?

Het Cultuurfonds helpt financieel een handje! Bekijk de mogelijkheden.

Dit project kreeg een toekenning uit: