Alicia Framis 5000px foto Peter Lange DSC3861

Troost-eten bij rouwen en afscheid

tentoonstelling Koffie, Cake en Halva: eetcultuur rondom het einde
Aangevraagd door
Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover
Bijdrage
€ 20.000,00
Werkterrein
beeldende kunst

Welkom in Museum Tot Zover, waar de dood een nieuwe betekenis krijgt door middel van De Lekkere Dood – een interessante expositie voor het seizoen 2023/24. Stap binnen en laat je zintuigen prikkelen. Hier zie, hoor, ruik én proef je hoe voedsel op verschillende momenten in het leven en de dood een belangrijke rol speelt. Maar pas op, want ze gaan verder dan de clichématige koffie en cake die je gewend bent!

Eetcultuur

Eten en drinken tijdens uitvaart en rouw zijn heel belangrijk. Het geeft verkwikking bij verdriet en helpt omgaan met de dood. Een gezamenlijke maaltijd biedt een simpele manier om een rouwritueel vorm te geven. Ondanks de brok in de keel of de steen op de maag geeft een snack net dat beetje broodnodige energie. Eten geeft troost en schept een klein moment van genot, over de grenzen van het leven heen.

Nederland heeft een rijke traditie op het gebied van ‘rouwkost’ en deze culinaire gebruiken veranderen mee met de tijd. Ook nu is er volop ontwikkeling als het gaat om koffietafels en rouwmaaltijden. Vaak is het gebodene zoet en sober – denk aan de koffie en cake – maar er wordt ook feestelijk gegeten en geborreld: een toost op het leven.

Unieke benadering

Museum Tot Zover heeft een unieke benadering gekozen waarbij de rijke cultuurhistorie combineren met informatieve, poëtische en prikkelende werken van kunstenaars van diverse komaf. Het narratief van de expositie is opgebouwd als een culinair menu, dat alle sociale momenten rondom de dood omvat: amuse, voor-, hoofd- en nagerecht. Hiermee verkennen we het leven, sterven, de uitvaart en nagedachtenis, terwijl verschillende gemeenschappen hun verhalen delen. En dat is nog niet alles - krachtige evenementen zorgen voor een optimale participatie, waarbij er samen geproefd, gegeten, gerouwd en gevierd wordt met tal van partners.

Praat je mee?

Praten over de dood is van groot maatschappelijk belang, en met De Lekkere Dood streeft het museum ernaar om dit toegankelijk, kleurrijk en smakelijk te maken voor een breed publiek. Eten heeft al vaker het onderwerp gevormd van exposities, zoals Food is Fictie in het Designmuseum Den Bosch in 2018, of Voedsel van Morgen in NEMO in 2019. En laten we het LAM in Lisse niet vergeten, het food-art-museum dat in 2019 zijn deuren opende. Echter, nooit eerder was er een tentoonstelling gewijd aan eten en de dood, terwijl eten juist zo'n belangrijke rol speelt in diverse uitvaartculturen! Museum Tot Zover is natuurlijk de perfecte plek voor een dergelijke tentoonstelling, te bezoeken van 9 juni 2023 tot 11 februari 2024.

Foto wouter van herwaarden
Curator Wouter van Herwaarden tijdens het maken van een muur van halva, onderdeel van het kunstwerk The Making of Passing Traces van Narges Mohammadi dat in Een Lekkere Dood te zien is. Foto: Lotte Dale.

“In Een Lekkere Dood laten we de rijkheid aan tradities rondom de dood zien die er in Nederland bestaan, en hoe kunstenaars hier hun visie over geven”

Wouter van Herwaarden · Wouter van Herwaarden

Innovatieve combinaties

De aanpak van het Museum is net zo innovatief als boeiend. Ze combineren aantrekkelijke kunstwerken van hedendaagse kunstenaars met zelden vertoonde collectiestukken die verband houden met funeraire* eetcultuur. Verwacht ook herkenbare kookvideo's, kleurrijke infographics en intrigerende uitvaartfotografie waar koffietafels de hoofdrol spelen - alles gepresenteerd in een vrolijke en toegankelijke vormgeving. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben we ook een verrassend randprogramma in petto. Zo kun je deelnemen aan een cake-proefpanel, genieten van performatieve diners, meedoen aan een wedstrijd voor de beste uitvaarttaart, workshops en lezingen bij onder meer Pakhuis de Zwijger. De catalogus van deze tentoonstelling wordt vormgegeven als een kooktijdschrift.

*hiermee bedoelen wij begrafenissen, crematies of andere afsluitende rituelen nadat een persoon is overleden.

Waarom steunt het Cultuurfonds De Lekkere Dood?

  • Dit museum kenmerkt zich met doorgaans mooie en kwetsbare projecten die mensen aan het denken zet én weet te verbinden.
  • Deze tentoonstelling zal door een groot en divers publiek worden gewaardeerd.
  • Het moedigt publiek aan om verhalen te delen en zichzelf tot de thematiek te verhouden.
  • De aangetrokken kunstenaars zijn divers en veelbelovend en geven een diepere laag aan deze tentoonstelling.
  • De samenwerking met de gastcurator, pakhuis de zwijger, en buurtbewoners is zeer aan te moedigen.
Geld nodig?

Voor een cultuurproject met een bijzonder thema?

Doe de quickscan en bekijk de mogelijkheden.