Header indonesia

Indonesia Roept!

tv-serie Indonesia roept!
Aangevraagd door
NTR
Bijdrage
€ 25.000,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

Na een tijd vol obstakels, waaronder de invloed van de COVID-19-pandemie, is de NTR-serie Indonesia Roept! eindelijk klaar. In deze serie ga je op reis door de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië. De presentator, Hans Goedkoop, zoekt naar verhalen over zijn grootvader en ontdekt hoe hij betrokken was bij de tijd van de koloniale overheersing en het verlangen naar vrijheid van Indonesië tussen 1900 en 1950.

Op avontuur met opa Rein

De serie Indonesia Roept! neemt ons mee naar het leven van Hans Goedkoops grootvader, Rein van Langen. Rein werd geboren op Java rond 1900, in een tijd dat Nederland nog de baas was over Indonesië. Opa Rein maakte later ook deel uit van een tijd waarin de koloniale overheersing van Indonesië wankelde op haar fundamenten. De serie neemt ons mee langs de kolkende golf van gebeurtenissen tussen 1900 en 1950, waarin het streven naar onafhankelijkheid samenviel met het tumult van wereldoorlogen en verschuivende machtsdynamieken. Een persoonlijk en diepgaand onderzoek dat de complexiteit van de geschiedenis onthult.

Familiegeschiedenis en grote verhalen

Wat Indonesia Roept! bijzonder maakt, is dat Hans Goedkoop zelf op zoek gaat. Hij vraagt zich af hoe het voelt om te ontdekken dat zijn opa aan de kant van de 'slechteriken' stond. Je luistert niet alleen naar de verhalen over zijn grootvader, maar ook naar de verhalen van Indonesiërs die ouder zijn dan 90 jaar en deze tijd hebben meegemaakt. Ook nazaten en experts komen aan het woord. De verhalen laten je zien hoe verschillende mensen toen dachten en wat hun belangen waren.

Ntr Indonesiaroept Hans Goedkoop

Geschiedenis in het grote plaatje

Er waren al tv-programma's en documentaires over het verleden van Indonesië, maar Indonesia Roept doet het anders. Deze serie plaatst de geschiedenis in volgorde, zodat we beter begrijpen waarom mensen bepaalde dingen deden. Dit alles vertelt Hans Goedkoop niet in stoffige geschiedenisverhalen, maar op een persoonlijke manier, door zijn opa's sporen te volgen.

Indonesia Roept! gaat over meer dan alleen geschiedenis. Het is ook een serie die ons nu iets te vertellen heeft. Het gaat over onderwerpen die nog steeds belangrijk zijn, zoals praten over kleur, voordeel en hoe we geschiedenis schrijven.

Meet up Indonesia roept

Waarom steunt het Cultuurfonds Indonesia Roept!?

Het Cultuurfonds ondersteunt Indonesia Roept! om verschillende redenen:

  • De serie vertelt een stukje geschiedenis dat veel mensen nog niet goed kennen. Dit stukje geschiedenis gaat over de tijd toen Indonesië nog bij Nederland hoorde.
  • Indonesia Roept! gaat dieper op het onderwerp in. Het laat zien hoe alles met elkaar te maken heeft en waarom mensen deden wat ze deden.
  • Deze serie gaat over het verleden, maar ook over hoe dat ons nu nog beïnvloedt.
  • Hans Goedkoop laat ons zijn zoektocht meemaken. Dit maakt de geschiedenis dichtbij en begrijpelijk.
  • Indonesia Roept! helpt ons niet alleen de geschiedenis te snappen, maar ook om met elkaar te praten over wat die geschiedenis voor ons betekent.

Vind jij het ook zo belangrijk dat projecten als deze gemaakt worden?

De wereld is beter af met cultuur en natuur. Beide zijn belangrijk voor onze samenleving. Maar cultuur en natuur zijn niet vanzelfsprekend, er dreigt veel moois verloren te gaan. We moeten er iets voor doen. We hebben makers en bedenkers nodig, mensen die kansen geven en mensen die luisteren, mensen die mogelijkheden zien en mensen die deze benutten, mensen die vragen stellen en mensen die begrijpen. We hebben elkáár nodig, want zonder ons is er geen cultuur en zonder natuur is er geen ons.