2024

De genomineerden voor de Groene Anjer van 2024 zijn bekend: 

Stichting Steenuilenwerkgroep Drenthe

De werkgroep houdt zich niet alleen bezig met onderzoek naar de steenuil, maar zet de kleinste uilensoort van Nederland ook in als ambassadeur voor behoud van het kleinschalige Drentse landschap. De jury vindt het bewonderenswaardig dat de stichting niet alleen veel vrijwilligers aan zich weet te binden, maar ook goede contacten onderhoudt met de bewoners die steenuilen op hun erf hebben. Inmiddels bezoeken de vrijwilligers van de werkgroep jaarlijks zo’n duizend erven. Door educatie en voorlichting profiteert niet alleen de steenuil van het intensieve beschermings- en voorlichtingswerk maar ook een keur aan andere soorten in het agrarische cultuurlandschap.

Vereniging voor natuurbescherming Zuidwolde e.o.

Drenthe kent veel natuurverenigingen met een lange geschiedenis. Een daarvan is de Natuurvereniging Zuidwolde. Al vijftig jaar zet de vereniging zich in voor behoud, bescherming en ontwikkeling van het landschap rond het dorp Zuidwolde. Met maar liefst zestien verschillende werkgroepen houden ze zich bezig met onderzoek, onderhoud en versterking van het landschap, educatie en nog veel meer. Het spreekt de jury erg aan dat ze ook volop inzetten op jeugdeducatie en in en om Zuidwolde een groot bereik en draagvlak hebben onder de inwoners. Van het onlangs gemaakte boek over de natuurwaarden op de begraafplaats van Zuidwolde, ter ere van het vijftigjarig bestaan, werden bijna 5000 exemplaren huis-aan-huis verspreid in het dorp en de omliggende buurtschappen.

Stichting Natuurbelang De Onlanden

De stichting zet zich sinds 2000 in voor het ‘nieuwe’ natuurgebied dat is ontstaan in de Kop van Drenthe, onder de rook van Groningen. In het gebied, dat ook als waterbergingsgebied is aangemerkt, komt ze vooral op voor het behoud en de ontwikkeling van de unieke natuurwaarden die zijn ontstaan. Jaarlijks levert ze onder meer een uitgebreid en professioneel broedvogelrapport op, maar brengt ze ook actief en constructief het belang van de bijzondere flora en fauna voor het voetlicht bij allerlei ruimtelijke plannen in en rondom het gebied. De stichting, met een relatief kleine harde kern, heeft veel donateurs – ook wel Onlanders genoemd – aan zich weten te binden. Ze is daardoor een belangrijke sparringpartner voor de terrein beherende organisaties en overheden en omvangrijk in haar werkzaamheden en invloed.

De jury van de Groene Anjer Prijs bestaat uit Aaldrik Pot (voorzitter van de jury), Joke Wolff, Jan Grotenhuis en Henk Boxma (namens de Stichting Zeijerwiek, winnaar van de Groene Anjer Prijs 2023).

Doel Groene Anjer Prijs

  • Het belonen van unieke prestaties, stichtingen of verenigingen die op een bijzondere manier de natuur in Drenthe laten zien.
  • Het in de schijnwerpers zetten van de culturele stichting of vereniging omdat ze zich op een bijzondere manier inzetten voor natuur.
  • De stichting of vereniging helpt om de natuur te houden, maar zet zich ook in om projecten te ontwikkelen op het gebied van natuur

Regels voor voordragen

  • De voorgedragen stichting of vereniging moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (rechtspersoon zonder winstoogmerk).
  • In de statuten moet staan dat ze werken op het gebied van natuur en landschap.
  • Elk jaar kunnen stichtingen of verenigingen aangemeld worden voor de prijs.
  • Het Cultuurfonds Drenthe stuurt een oproep voor voordrachten naar de pers.
  • Als je denkt dat een stichting/vereniging aan de regels voldoet kan je die voordragen.
  • Je kan voordragen door een formulier in te vullen.

Wanneer kom je in aanmerking?

De Groene Anjer Prijs is bedoeld voor een stichting of vereniging die op een bijzondere manier het behoud en de ontwikkeling van de natuur, landschap en biodiversiteit in Drenthe laat zien. Het kan ook gaan om educatie, milieu, duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en monumentaal erfgoed.

De stichting of vereniging moet ook aan het volgende voldoen:

  1. Er is in het afgelopen jaar of de afgelopen jaren een bijzondere prestatie geleverd. Er wordt dan gekeken naar de kwaliteit en of er veel (verschillende) mensen zijn bereikt.
  2. De stichting of vereniging wil zich graag verder ontwikkelen op het gebied van behoud en ontwikkeling van de natuur, landschap en biodiversiteit in Drenthe.
  3. De stichting of vereniging moet duidelijk verbonden zijn met Drenthe of iets hebben gepresteerd in Drenthe.

Jury

De jury bestaat uit mensen die bekend zijn met de werkterreinen. Als het nodig is komt de jury langs bij genomineerden. De jury kiest uit alle voordrachten 3 genomineerden. Als je genomineerd bent laten we je dit weten.

Deze 3 stichtingen/verenigingen moeten dan omschrijven hoe zij zich op het gebied van natuur, landschap en biodiversiteit willen ontwikkelen in Drenthe. Ook moeten ze aangeven hoe zij de prijs van € 5.000 hiervoor zouden gebruiken.

Dit kan door het op te schrijven (maximaal 1.000 woorden) of een filmpje te maken. Dit noemen we het ambitieplan.

Als we dit hebben gekregen, dan kiest de jury een winnaar. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking op 29 november 2024. 

Procedure

  • Je vult het formulier helemaal in.
  • Deze mail je naar groeneanjerprijs@cultuurfonds.nl.
  • Alle voordrachten voor 2 juni 2024 worden bekeken door de jury.
  • Rond 1 juli maken we bekend wie genomineerd zijn.
  • Daarna maken de genomineerden hun ambitieplan.
  • Uiterlijk 8 september 2024 moeten de ambitieplannen zijn gemaild naar groeneanjerprijs@cultuurfonds.nl.
  • De uitreiking van de Groene Anjer Prijs is op 29 november 2024. Diezelfde dag wordt ook de Drentse Anjer Prijs uitgereikt.

Prijswinnaars

Dit zijn de winnaars van de afgelopen jaren.

  • Werkgroep Zeijerwiek en omgeving