Waarvoor kan worden aangevraagd?

De regeling is voor nu gesloten.

Van 1 april t/m 15 mei konden makers uit alle kunstdisciplines een aanvraag doen voor het aangaan van een artistiek project, experiment en/of maakproces. Te denken valt aan idee-, of tekstontwikkeling, maken van nieuw werk, maar ook aan een publiekspresentatie, uitwisseling en/of het aangaan van een samenwerkingstraject.

Wat je ook gaat doen, het draagt bij aan jouw ontwikkeling als maker. We willen jou als maker helpen om een stap verder te komen.

En waarvoor kun je niet aanvragen?

Onderzoek of persoonlijke ontwikkeling dat geen artistieke focus heeft (bijvoorbeeld zakelijke ontwikkeling, publieksonderzoek of wetenschappelijk onderzoek).

Welke makers kunnen aanvragen?

 • Je woont en werkt in Gelderland.
 • Je bent maximaal 5 jaar werkzaam als maker.*

Wat als je al langer dan vijf jaar maker bent?

Er zijn 4 wildcards beschikbaar voor makers die al langer dan vijf jaar werkzaam zijn als maker. De wildcards zijn voor makers die ons weten te overtuigen van een bijzonder project waardoor zij zich verder kunnen ontwikkelen.

Voorwaarden

 • Je kunt maximaal € 5.000 aanvragen. In totaal is er €100.000 beschikbaar.
 • Je kunt tot 100% van de projectkosten aanvragen. Het is dus niet verplicht dat je andere financiering hebt voor het project.
 • In jouw aanvraag moet ook eigen honorarium zitten. We ondersteunen namelijk jou als maker, dus moet je ook de tijd hebben om aan het project te werken.
 • Je bent nog niet eerder ondersteund vanuit de makersregeling.
 • Je ontvangt voor dit project geen financiële bijdrage vanuit Music Support.
 • Stichtingen en verenigingen komen niet in aanmerking voor de makersregeling. Wel kunnen zij een reguliere aanvraag doen, als het project past bij ons fonds en de aanvullende voorwaarden van Gelderland.
 • Aanvragen worden beoordeeld op basis van artistieke kwaliteit, uitzonderlijkheid en de ontwikkelstap als maker.
  Uitbetaling vindt direct plaats en er is geen eindverantwoording.
 • Makers kunnen maximaal 1 keer aanspraak maken op de regeling en hebben geen reguliere aanvraag bij het Cultuurfonds voor het project.

Hoe doe je een aanvraag?

Aanvragen kan via het aanvraagportaal van het Cultuurfonds. Je maakt een account aan met jouw gegevens. Je vult een paar vragen in over jouw project en de kosten. En je levert een videopitch van maximaal drie minuten aan. In de video vertel je: - Wie jij bent als maker - Wat jouw plan is - Wat dit plan bijdraagt aan jouw ontwikkeling als maker - Wat de impact zou zijn van een mogelijke toekenning

Je ontvangt tussen 1 en 12 juli de uitslag van jouw aanvraag.

* werkzaam als maker: tegen (redelijke) betaling werkzaam binnen de cultuursector als maker/artiest/deelnemer. Voor makers met een kunstopleiding geldt het aantal jaren na het afstuderen. Voor autodictaten geldt het aantal jaren sinds dat zij betaald krijgen. Het gaat niet om de periode dat je als zelfstandige staat ingeschreven. Ook in loondienst bij een organisatie, waarbij je werkzaam bent als maker, telt voor de periode.