
Het Brabants Boek Present
Samen met Tilt zijn is het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant een nieuwe literaire traditie gestart: het Brabants Boek Present. Sinds 2019 krijgt elk jaar een Brabantse literaire topauteur de opdracht een novelle te schrijven. Dit Brabants Boek Present krijg je cadeau bij vrijwel alle Brabantse boekhandelaren.
Het Brabants Boek Present bestaat 5 jaar! Op zondag 3 september is Nargis, geschreven door Forugh Karimi, feestelijk gepresenteerd tijdens het festival Boeken in de Wei in Breda. Van 2 t/m 10 september krijg je het Boek Present cadeau bij alle deelnemende Brabantse boekhandels. En wie jarig is trakteert, dus krijg je ook nog je tweede toegangskaartje gratis in tien Brabantse kunstmusea!

Schrijvers
Dit zijn de schrijvers die de afgelopen jaren het Brabants Boek Present mochten schrijven.
Forugh Karimi - Nargis
Nargis is een intiem verhaal over actuele thema’s. Forugh schrijft over de 17-jarige Nargis, die geboren is in een AZC en opgroeit in een warm en liefdevol gezin in Nederland. Ze is druk met haar examenjaar op het gymnasium, maar vooral met het feit dat haar familie door een incident uit elkaar gevallen is.
Haar broer Omíd zit vast, haar zus Niloufár beschadigt zichzelf. Haar moeder zit wezenloos op de bank naar de Afghaanse televisie te kijken en haar vader zit avond aan avond stiekem wodka te drinken in de schuur. Maar dan stelt haar broer aan Nargis een vraag die alles op scherp zet en is het aan haar om te ontrafelen wat en waar het precies mis is gegaan – en het gezin weer bij elkaar te brengen.
Simone Atangana Bekono - Zo hoog de zon stond
Zo hoog de zon stond gaat over 2 jeugdvriendinnen die elkaar na jaren weer ontmoeten en daarbij loopt de spanning hoog op. Het boek is geïnspireerd door het genre Southern Gothic, waarvoor de schrijfster een fascinatie heeft.
Als kunstenares Sonny in de zomer naar haar geboortedorp terugkeert om aan een fotoreeks te werken, nodigt basisschoolvriendin Myrthe haar uit om samen op haar ouderlijk huis te passen. In villa In ’t huuske, waar ramen met afstandsbedieningen opengaan en een virtuele assistent antwoord geeft op al je vragen, schuilen ze voor de hittegolf die het land teistert. De vraag is of het buiten aangenamer is dan binnen in de huiveringwekkende koelte. Langzaam raakt Sonny de grip op de realiteit kwijt – door de vele wijn, de slapeloze zomernachten, Myrthe’s onvoorspelbare gedrag en die unheimische villa die een eigen wil lijkt te hebben en weigert Sonny te laten vertrekken.
Vrouwkje Tuinman - Tijdelijk Verblijf
Een Brabantse industriestad maakt na de oorlog een ongekende groei door. De plaats biedt werk, woningen en vermaak aan iedereen. Ook een jonge weduwe bouwt er eind jaren vijftig aan een toekomst voor haar en haar kinderen. Onder haar leiding groeit een voorheen smoezelig pension daardoor uit tot een plek waar gasten uit de internationale variété-wereld graag verblijven. Maar hoe hard ze ook werkt, ze kan niet voorkomen dat haar gezin iets vreselijks overkomt.
In haar novelle schetst Vrouwkje Tuinman hoe een moeder en haar kinderen slag na slag pogen te overleven door hun plichtsbesef en de overtuiging dat het in deze ‘stad van de toekomst’ geen zin heeft nog over het verleden te praten.
Jeroen Thijssen - De terugkeer
Wanneer Simon naar Nederland komt om afscheid te nemen van zijn stervende moeder, ziet hij voor het eerst sinds vijfentwintig jaar zijn broer en zus terug. Na de mysterieuze dood van hun vader viel het gezin uiteen en emigreerde Simon naar Indonesië. Aan het sterfbed van zijn moeder kan Simon zijn broer Pieter niet langer uit de weg gaan. Welke rol speelde hij eigenlijk bij de dood van hun vader? Simons zus Koosje mijdt alle gesprekken over het verleden, zozeer dat het gaat opvallen. En wat is er gebeurd in de schuur?
Jeroen Thijssen schreef met De terugkeer een intrigerend familieverhaal dat speelt in Brabant.
Henk van Straten - Van Gogh sneed hier nooit een oor af
Van Gogh sneed hier nooit een oor af is een thriller over een welgesteld, gepensioneerd echtpaar dat in een Nuenense villa wordt gegijzeld. Het lijkt de dader echter niet om geld te gaan.