2023

Op 15 september 2023 is het Harry Wich Stipendium uitgereikt aan Wael Qadriyeh. De jury van 2023 bestond uit vormgever Marloes van der Hoek, scenograaf Sanne Danz en Dorine de Vos, ontwerpster en weduwe van Harry Wich.

Uit het Juryrapport 2023:

Wael Qadriyeh is een doortastende maker met een sterke conceptuele autonome makerskant. Wael is een verbinder van ruimte, beeld, publiek en een verhaal. Zijn ontwerpen zijn urgent, persoonlijk en universeel. Hij creeert ruimtes, die zijn gevuld met kracht, helderheid, onderzoek en plezier. Wael biedt ons nieuwe perspectieven en gaat op onderzoek vanuit een diepgewortelde menselijkheid.

De jury prijst het feit dat Wael Qadriyeh de heftige gebeurtenissen uit zijn verleden in Syrië op intrigerende wijze in zijn werk weet te openbaren. Hij kan persoonlijke gebeurtenissen kanaliseren naar vorm, en in- en uitzoomen tussen zijn eigen wereld en het politieke en sociale domein. Hij is consciëntieus, studieus en goed met materiaal. Alles wat Wael wordt aangereikt, neemt hij aan en verslindt hij tot een kunstwerk.

Winnaars

Een jury kiest de winnaar uit de voordracht van de vier Nederlandse scenografie-opleidingen. 

  • Wael Qadriyeh