Originele tekst door Florence Tonk
Bewerkt voor website

Laagland, het verhaal

Het is uit met de rust in het dorp Langwetering. De recreatieplas krijgt een drijvende, klimaatneutrale woonwijk?! Lang niet iedereen is blij met dit idee van de succesvolle tech-ondernemer Hugo. Tijdens een ‘keukentafelgesprek’ op het gemeentehuis blijkt elektromonteur Ferry een van de felste tegenstanders van Hugo’s goede bedoelingen. Arm staat tegenover rijk, een klimaatbeschermer tegenover een monteur die moet ploeteren om te overleven. Maar dan blijken de levens van Hugo en Ferry meer met elkaar verbonden dan ze allebei dachten. Hun kinderen Nick en Mette kennen elkaar. De strijd in Langwetering krijgt een fatale wending.

Sneakpeek app 2

De SneakPeek App

Je bestelt een kaartje voor de voorstelling Laagland en krijgt niet alleen de tickets in je e-mail, maar ook de uitnodiging voor de 'SneakPeek App'. Een week voor de voorstelling druppelen er daar berichten en videochats binnen. De tieners Nick en Mette appen elkaar en sturen elkaar filmpjes, zonder dat hun ouders dat weten. Ouders die lijnrecht tegenover elkaar staan in een strijd om de ruimte in de gemeente Langwetering. Nog voor je in het theater bent kom je van alles te weten. En word je steeds nieuwsgieriger. Na een week voelt het alsof Nick en Mette vrienden van je zijn. Wat zij elkaar schrijven, kruipt onder je huid en hun verhaal komt plotseling wel heel dichtbij.

Spannende combinatie

Sociale media als ruimte voor kunst. Terwijl we gewend zijn hier vooral influencers, politici of journalisten tegen te komen. Of buren, vrienden en familie in de appgroep. Maar ook kunstenaars en hun verhalen kunnen een plek krijgen in de digitale wereld. De SneakPeek App trekt jongeren het theater binnen. Een voorstelling met een App is een vernieuwende vorm van verhalen vertellen. Waardoor de voorstelling Laagland je leven binnensluipt. Het komt zo dichtbij dat de grens tussen fictie en werkelijkheid even lijkt weg te vallen. Zo blijf je nadenken over dit toneelstuk, van te voren én achteraf.

Iphone Mockup copy 499x1024

Dit zijn de makers

De SneakPeek App is ontwikkeld door Stichting The Rainmakers van Ulrike Bürger-Bruijs en Wouter van Ransbeek. Met vernieuwende multidisciplinaire projecten willen zij nieuwe doelgroepen bereiken en de grens tussen fysiek theater en de digitale wereld verkennen. 

De voorstelling Laagland wordt gemaakt door schrijver Nathan Vecht en regisseur Eric de Vroedt, voor Het Nationale Theater. Het virtuele verhaal van Nick en Mette is gemaakt door schrijver en regisseur Alkan Çöklü.

Heb jij een digitaal innovatief cultuurproject?

Misschien kan je dan terecht bij Cultuurloket DigitALL. Cultuurloket DigitALL versterkt de culturele sector met behulp van digitale technologieën en is een initiatief van het Cultuurfonds, de VriendenLoterij, Fonds21, het VSB fonds en de Van den Ende Foundation.