TheaterTekstTalent Stipendium

TheaterTekstTalent is een stipendium voor theaterauteurs, ingesteld door Fonds De Versterking. Deze stichting stelt elk jaar 12.500 euro beschikbaar voor toneelschrijvers die een nieuw toneelstuk gaan schrijven. En, daarnaast is er ook nog 22.500 euro te vergeven als startbijdrage voor de uitvoering van het geschreven stuk en de productie van de voorstelling.


Criteria

Een schrijver komt in aanmerking voor TheaterTekstTalent als hij of zij voldoet aan de volgende criteria:

  • minimaal één en maximaal acht toneelstuk(-ken) van de schrijver is/zijn uitgevoerd in het professionele theatercircuit;
  • voor zijn/haar schrijverschap beschikt de schrijver niet al over publieke of private financiering;
  • de schrijver heeft de Nederlandse of Belgische nationaliteit of woont tenminste drie jaar in een van beide landen.

Het aangeleverde materiaal wordt op basis van de volgende criteria beoordeeld:

  • de toneeltekst gaat over onderwerpen die relevant zijn voor volwassen publieksgroepen door de actualiteitswaarde, het maatschappelijke engagement en/of de bredere reflectie op de tijdgeest;
  • de tekst spreekt brede en mogelijk nieuwe publieksgroepen aan;
  • de schrijver laat met de tekst een 'nieuw geluid' horen ten opzichte van het bestaande repertoire, hetzij inhoudelijk hetzij qua vorm. 

Procedure

Voor 2019 is de inschrijving gesloten. In 2020 is er een volgende toekenningsronde.


Voor vragen, neem contact op met:
Myra Groenink
Adviseur theater, film & dans
020 520 6130
m.groenink@cultuurfonds.nl

Jury

De vaste jury bestaat uit advocaat en initiator Joachim Fleury, theatermaker Casper Vandeputte, toneelschrijver en winnaar TTT 2018 Elly Scheele en toneelschrijver Sophie Kassies.

Ontvangers

Het TheaterTekstTalent Stipendium van 2019 ging naar Jannemieke Caspers. Eerdere ontvangers van het stipendium waren Elly Scheele in 2018, Koen Caris in 2017, Maaike Bergstra in 2016, Anna van der Kruis in 2015 en in 2014 Bo Tarenskeen.