We zijn op zoek naar artiesten die een nieuw geluid willen laten horen. Die buiten de gebaande paden willen treden. Die door willen bouwen. Ben jij toe aan een volgende stap in je muzikale carrière? Dien dan een plan in.

Niet de minsten gingen je voor: de eerste drie beurzen werden achtereenvolgens toegekend aan Faradays, Kypski en QUANZA. Het Cultuurfonds Utrecht werkt in UP:Next samen met partners 3voor12/Utrecht, EKKO, FLUOR en Festival Tweetakt. De huidige, vierde editie van UP:Next wordt georganiseerd i.s.m. 3voor12/Utrecht en EKKO.

IMG 9592
Uitreiking UP:Next #3 in poppodium FLUOR Amersfoort. Foto door Faizel Joemrati voor 3voor12/Utrecht.

Hoe doe ik mee aan UP:Next?

 1. Lees eerst of je in aanmerking komt om een plan in te dienen voor UP:Next. Je vindt hieronder alle criteria en voorwaarden.
 2. Stuur je plan voor 1 september 2024 via de link onderaan de pagina. Je plan bestaat uit een tekstuele en een muzikale inzending. Als je liever een video indient waarin je over je plan vertelt ipv schrijft: dat mag ook. Je vindt hieronder de voorwaarden waar je plan aan moet voldoen.
 3. Plan ingediend? Veel dank! Je ontvangt hiervan een bevestiging.
 4. In oktober wordt de shortlist bekendgemaakt. Alle deelnemers ontvangen hierover een bericht.
 5. Sta je op de shortlist? Gefeliciteerd! Je krijgt in oktober de kans je plan toe te lichten aan de jury.
 6. In november kiest de jury uit de shortlist het meest veelbelovende plan.
 7. In 2025 kan de artiest met dit plan aan de slag! Eind 2025 verwachten we een slotpresentatie (40-45 minuten) van het winnende project. Tussendoor houden we regelmatig contact.

Criteria

UP:Next is een beurs voor artiesten uit de provincie Utrecht die al enige tijd bezig zijn en een stevige basis hebben. De beurs is bedoeld om een muzikant een relevante volgende stap in diens ontwikkeling te kunnen laten maken. De afsluitende showcase dient als vliegwiel om de carrière verder te bestendigen, om met een fris geluid het netwerk van programmeurs, pers, agenten en publiek uit te breiden en de zichtbaarheid te vergroten.

Criteria indiener:

 • De muzikant die aanvraagt is een eenmansact of onderdeel van een band, maar is altijd de voornaamste songschrijver en/of componist en vraagt zelf (dus niet via een platenlabel of management) aan voor de ontwikkeling van eigen materiaal of voor een door de muzikant geïnitieerd project.
 • De indiener maakt eigen repertoire in de discipline popmuziek en heeft de ambitie dit vervolgens live uit te voeren.
 • De indiener is professioneel muzikant en als zodanig ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
 • De artiest is al geruime tijd actief en zichtbaar en bevindt zich in de fase ‘(pre) mid career’. Dat betekent dat de muzikant eerder minimaal één en maximaal vier releases heeft gemaakt en/of met meerdere avondvullende shows op professionele poppodia en festivals heeft gestaan. Onder release verstaan we hier niet een enkele single, maar minimaal een EP, een volwaardig album of een aantal (gebundelde) tracks komend tot een albumlengte.
 • Voor diens muzikantschap beschikt de indiener niet al over publieke of private financiering voor diens ontwikkeling of het repertoire in de aanvraag.
 • De indiener woonde het afgelopen jaar en tenminste het komende jaar in de provincie Utrecht.

Criteria materiaal:

 • De muzikant wil met het te maken materiaal een 'nieuw geluid' laten horen ten opzichte van het bestaande repertoire, hetzij inhoudelijk hetzij qua vorm.
 • Het te maken materiaal spreekt brede en mogelijk nieuwe publieksgroepen aan.
 • In de podiumpresentatie zoekt de muzikant naar nieuwe manieren om verbinding te leggen met een publiek.

UP:Next beurs 2023 - QUANZA

De UP:Next beurs 2023 ging naar QUANZA. Tijdens de fantastische showcase van voorganger Kypski in FLUOR nam hij de beurs in ontvangst. 

De jury was onder de indruk van de zoektocht van QUANZA om muzikale werelden te doen samensmelten voorbij het label ‘Wereldmuziek’. Hij wil echt de wereld van hier en Afrikaanse diaspora samenvoegen tot één geluid. Hij heeft een duidelijke visie: het aangaan van (internationale) samenwerkingen, niet werken met samples maar alle geluiden en instrumenten zelf opnemen. Het is een met recht een "kosmopolitische smeltkroes van genres, een hommage aan zijn Surinaamse roots."

Voorwaarden

Voldoe je aan alle criteria? Dan kun je een plan inzenden.

Tekstuele inzending

 • Wie ben je en wat heb je op muzikaal gebied gedaan, incl. korte biografie
 • Wat wil je in 2025 gaan maken? (300 woorden)
 • Voor welke doelgroep wil je dat maken en waarom? (300 woorden)
 • Geef globaal aan hoe je het geldbedrag gaat inzetten om het project te realiseren. Dit is een inschatting, je hoeft géén uitgesplitste begroting te geven. (150 woorden)
 • In welke zin is het project vernieuwend? (300 woorden)

Tekstuele inzending

Videopitch

Bovenstaande vragen kun je ook in een korte presentatievideo beantwoorden.

 • De video mag niet langer zijn dan 3 minuten.
 • Upload je video op Vimeo of YouTube en beveilig dit met een wachtwoord.
 • Deel de link naar de video met ons + het wachtwoord.

Video-inzending

Vraag en antwoord

Pers

Voor persberichten en beeldmateriaal hebben we een persmap samengesteld.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van UP:Next? Volg ons op Facebook en Instagram.