UP:Next

Financiële beurs voor Utrechtse popmuzikanten

Over UP:Next

UP:Next is een beurs voor Utrechtse popmuzikanten van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Professionele artiesten uit de provincie Utrecht konden tot 1 augustus 2021 een plan indienen voor een volgende stap in hun carrière. Het afgelopen jaar ontving Kypski de cheque van €10.000 om zijn muzikale plannen uit te werken.

Eerdere edities

2020 - Faradays 


“Met de support van UP:Next kon ik legitiem 'groter' denken voor onze nieuwe live show. Naast financiële steun was het fonds een 'vote of confidence' voor ons als artiest en de creatieve weg die we kiezen. Goede moed voor een maker, en dat kunnen we goed gebruiken!” 

In 2020, middenin corona, nam Faradays de allereerste beurs in ontvangst. Na het winnen van de Prins Bernhard Cultuurfonds UP:Next-beurs voor Utrechtse popmuzikanten vermengde de synthpop van Faradays met samples van oude cassettebandjes van haar moeder, vol Indonesische gamelan-muziek. Ze deed een jaar lang muzikaal onderzoek, ging nieuwe experimenten aan en ontwikkelde een gloednieuwe liveshow met band en dansers. Onlangs was haar afsluitende showcase in EKKO, vol pop, tapes en Indonesische toonladders.

Andere artiesten op de shortlist waren Áslaug, Tala Drum Corps, Moon Moon Moon, Maarten Vos en Emil Landman. 

2021 - Kypski 


Eind 2021 ontving Kypski de tweede UP:Next-beurs, waar hij dit jaar aan werkt. Kypski kreeg deze voor zijn vernieuwende verhaal waarin hij - onder zijn eigen signature term ‘Syntablism’ - turntablism en modulaire synthesizers combineert. Zo kan hij al scratchend nieuwe geluiden opwekken in plaats van het gangbare: bestaande geluidssamples manipuleren.  

Shortlist

De andere artiesten op de shortlist waren Myrthe van de Weetering, Roos Blufpand, Vic Willems en Ziggy Splynt. Ook het niveau van hun geselecteerde plannen lag volgens de jury hoog. Zij hebben daarmee hun plek op de shortlist meer dan waar gemaakt. Bekijk hieronder de korte videoportretten waarin zij meer vertellen over hun ambities, muziek en carrière.Toelichting van de jury:

“Kypski a.k.a. Thomas Elbers heeft natuurlijk al een indrukwekkend deel van zijn carrière achter de rug met alle releases, tours en successen als C-Mon & Kypski. Vanaf 2010 ging hij solo verder en veranderde zijn sound naar elektronica en alternatieve pop.

De afgelopen tijd heeft Kypski zich nógmaals uitgevonden. Met zijn eigen signature term ‘Syntablism’ waarin hij turntablism en modulaire synthesizers combineert, kan hij al scratchend nieuwe geluiden opwekken in plaats van het gangbare: bestaande geluidssamples manipuleren. De jury is onder de indruk van dit vernieuwende verhaal.”

Showcase Faradays

Het afgelopen jaar werkte Faradays, die in 2020 de UP:Next beurs ontving, aan haar indie/electronic pop show waarin ze de Indonesische gamelanmuziek als inspiratie gebruikt voor zowel de muzikale als de visuele invulling. Vanwege de coronamaatregelen is haar showcase verplaatst naar het voorjaar van 2022.

Pers

Voor persberichten en beeldmateriaal hebben we een persmap samengesteld.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van UP:Next? Volg ons op Facebook en Instagram.