UP:Next

Financiële beurs voor Utrechtse popmuzikanten

UP:Next is een beurs voor Utrechtse popmuzikanten van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Professionele artiesten uit de provincie Utrecht konden tot 1 augustus 2021 een plan indienen voor een volgende stap in hun carrière. Uit de ingediende ideeën selecteerde de jury Kypski, Myrthe van de Weetering, Roos Blufpand, Vic Willems en Ziggy Splynt op de shortlist. Na hun presentaties honoreerde de jury het plan van Kypski als meestbelovende.

 Kypski kan dit bedrag naar eigen inzicht inzetten om een jaar lang te werken aan een vernieuwend muzikaal project. Hierin wordt toegewerkt naar een live presentatie van 40-45 minuten.


Toelichting van de jury:

“Kypski a.k.a. Thomas Elbers heeft natuurlijk al een indrukwekkend deel van zijn carrière achter de rug met alle releases, tours en successen als C-Mon & Kypski. Vanaf 2010 ging hij solo verder en veranderde zijn sound naar elektronica en alternatieve pop.

De afgelopen tijd heeft Kypski zich nógmaals uitgevonden. Met zijn eigen signature term ‘Syntablism’ waarin hij turntablism en modulaire synthesizers combineert, kan hij al scratchend nieuwe geluiden opwekken in plaats van het gangbare: bestaande geluidssamples manipuleren. De jury is onder de indruk van dit vernieuwende verhaal.”

Shortlist

De andere artiesten op de shortlist waren Myrthe van de Weetering, Roos Blufpand, Vic Willems en Ziggy Splynt. Ook het niveau van hun geselecteerde plannen lag volgens de jury hoog. Zij hebben daarmee hun plek op de shortlist meer dan waar gemaakt. Bekijk hieronder de korte videoportretten waarin zij meer vertellen over hun ambities, muziek en carrière.

Over UP:Next

UP:Next is méér dan een popprijs. We zijn trots op onze Utrechtse artiesten. En op de belangrijke bijdrage die zij leveren op lokaal, provinciaal of (inter)nationaal niveau. We willen dat de Utrechtse muziekscene blijft doorgroeien.

Voor dit initiatief werkt het Cultuurfonds samen met 3voor12 Utrecht en het Utrechtse poppodium EKKO.

UP:Next information in English

Pers

Voor persberichten en beeldmateriaal hebben we een persmap samengesteld.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven over UP:Next? Volg ons op Facebook en Instagram.

Showcase Faradays

Het afgelopen jaar werkte Faradays, die in 2020 de UP:Next beurs ontving, aan haar indie/electronic pop show waarin ze de Indonesische gamelanmuziek als inspiratie gebruikt voor zowel de muzikale als de visuele invulling. Vanwege de coronamaatregelen is haar showcase verplaatst naar het voorjaar van 2022.

Foto: Rogier Boogaard