UP:Next 2023: QUANZA

De UP:Next beurs 2023 gaat naar QUANZA! Tijdens de fantastische showcase van voorganger Kypski in FLUOR nam hij de beurs in ontvangst.

De jury was onder de indruk van de zoektocht van QUANZA om muzikale werelden te doen samensmelten voorbij het label ‘Wereldmuziek’. Hij wil echt de wereld van hier en Afrikaanse diaspora samenvoegen tot één geluid. Hij heeft een duidelijke visie: het aangaan van (internationale) samenwerkingen, niet werken met samples maar alle geluiden en instrumenten zelf opnemen. Het is een met recht een "kosmolitische smeltkroes van genres, een hommage aan zijn Surinaamse roots."

De jury ziet uit naar de vernieuwende presentatie van QUANZA met muziek als verbindingsmiddel en eigenzinnige vernieuwing, ver voorbij het podium.

Het komende jaar gaat QUANZA aan de slag, het resultaat is in 2024 te zien. Daarnaast grote dank aan de andere artiesten op de shortlist: Vic Willems, Big Hare en 45ACIDBABIES voor hun presenaties en ideeën.


IMG 9592

Shortlist UP:Next

De shortlist voor UP:Next 2022/2023 bestond uit de volgende vijf artiesten.

45ACIDBABIES

Sophia de Geus is frontvrouw van 45ACIDBABIES en een creatieve alleskunner! De band 45CIDBABIES speelt diverse muziekgenres in combinatie met bizarre visuele beelden en rekwisieten. De band is druk bezig met het schrijven van het tweede 45AB album - een conceptalbum inclusief bijbehorend stripboek.

Big Hare

Big Hare ook wel bekend als duo Luuk Ottenhof en Tim Fraanj maken sinds 2012 elektronische mantra’s over o.a. internetfenomenen, ongemakken en maskerades. Met hun nieuwe album ‘Energy, Energy’ willen ze aandacht vragen voor de energietransitie waarbij het publiek onderdeel wordt van een post-fossiele zonnecultus. In 2023 hopen ze dit verder vorm te geven in een concept LP met bijbehorende liveshow.

Nonchelange

Maarten Hutman ook wel bekend als NONCHELANGE is een Nederlandstalige rap-georiënteerde indie pop muzikant. Hij werkt momenteel samen met Jasper Maekelberg (Balthazar/Warhaus en Faces on TV) aan zijn nieuwste debuutalbum: een EP met zes tracks. Met als kers op de taart een interactieve festival show de ‘Alles Draait Om Mij’ tour.

Vic Willems

Vic Willems is muzikant, songwriter en producer. De afgelopen jaren was hij druk bezig met het schrijven van twee albums. Het eerste album ‘Wachten tot het fout gaat’ verschijnt aankomend jaar. In 2023 gaat hij samen met co-producer Tijn van Seeters, aka Rijnbaart, zijn nieuwe album ‘Meester van Niks’ verder ontwikkelen.

QUANZA

De Nederlands-Surinaamse Quincy Fung-Loy (QUANZA) is vocalist, gitarist, producer én muziekwetenschapper. Hij bracht twee singles uit, beheert twee eigen mixtapes, maakte een videoclip en heeft al diverse live-sessies gedaan. Met zijn project neemt hij je mee op audiovisuele tour waarin zijn Surinaamse roots terug te horen zijn in de muziek.

Tijdspad

 1. De deadline voor het indienen van UP:Next was 1 augustus 2022. Heb je een plan ingediend? Veel dank! Je hebt hiervan een bevestiging ontvangen.
 2. De jury, bestaande uit leden van 3voor12 Utrecht (Emma Frenken), Festival Tweetakt (Jelte Heringa) en het Cultuurfonds (Dirk Verhoeven), maakt uit alle inzendingen een eerste selectie voor de shortlist.
 3. Op 3 oktober 2022 wordt de shortlist bekendgemaakt. Alle deelnemers ontvangen hierover een bericht.
 4. Sta je op de shortlist? Gefeliciteerd! Je krijgt op donderdag 17 november de kans je plan toe te lichten aan de jury
 5. Op 16 februari 2023 kiest de jury uit de shortlist het meest veelbelovende plan, die de beurs van €10.000,- ontvangt. We maken dit bekend in FLUOR tijdens de showcase van Kypski (die de beurs in 2021 ontving).
 6. In 2023 kan de artiest met dit plan aan de slag! In 2024 verwachten we een showcase van het winnende project op Festival Tweetakt. Tussendoor houden we regelmatig contact.

Criteria

UP:Next is een beurs voor artiesten uit de provincie Utrecht die al enige tijd bezig zijn en een stevige basis hebben. De beurs is bedoeld om een muzikant een relevante volgende stap in diens ontwikkeling te kunnen laten maken. De afsluitende showcase dient als vliegwiel om de carrière verder te bestendigen, om met een fris geluid het netwerk van programmeurs, pers, agenten en publiek uit te breiden en de zichtbaarheid te vergroten.

Let op: momenteel is het niet mogelijk om een plan in te dienen. De deadline voor UP:Next was 1 augustus 2022. Voor wie heeft ingediend en de criteria nog eens wil nalezen, zie hieronder.

Criteria indiener:

 • De muzikant die aanvraagt is een eenmansact of onderdeel van een band, maar is altijd de voornaamste songschrijver en/of componist en vraagt zelf (dus niet via een platenlabel of management) aan voor de ontwikkeling van eigen materiaal of voor een door de muzikant geïnitieerd project.
 • De indiener maakt eigen repertoire in de discipline popmuziek en heeft de ambitie dit vervolgens live uit te voeren.
 • De indiener is professioneel muzikant en als zodanig ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
 • De artiest is al geruime tijd actief en zichtbaar en bevindt zich in de fase ‘(pre) mid career’. Dat betekent dat de muzikant eerder minimaal één en maximaal vier releases heeft gemaakt en/of met meerdere avondvullende shows op professionele poppodia en festivals heeft gestaan. Onder release verstaan we hier niet een enkele single, maar minimaal een EP, een volwaardig album of een aantal (gebundelde) tracks komend tot een albumlengte.
 • Voor diens muzikantschap beschikt de indiener niet al over publieke of private financiering voor diens ontwikkeling of het repertoire in de aanvraag.
 • De indiener woonde het afgelopen jaar en tenminste het komende jaar in de provincie Utrecht.

Criteria materiaal:

 • De muzikant wil met het te maken materiaal een 'nieuw geluid' laten horen ten opzichte van het bestaande repertoire, hetzij inhoudelijk hetzij qua vorm.
 • Het te maken materiaal spreekt brede en mogelijk nieuwe publieksgroepen aan.
 • In de podiumpresentatie zoekt de muzikant naar nieuwe manieren om verbinding te leggen met een publiek.

UP:Next Utrecht 2021 - Kypski

Eind 2021 ontving Kypski de tweede UP:Next-beurs, waar hij dit jaar aan werkt. Kypski kreeg deze voor zijn vernieuwende verhaal waarin hij - onder zijn eigen signature term ‘Syntablism’ - turntablism en modulaire synthesizers combineert. Zo kan hij al scratchend nieuwe geluiden opwekken in plaats van het gangbare: bestaande geluidssamples manipuleren.

Voorwaarden

Let op: momenteel is het niet mogelijk om een plan in te dienen. De deadline voor UP:Next was 1 augustus 2022. Voor wie heeft ingediend en de voorwaarden nog eens wil nalezen, zie hieronder.

Tekstuele inzending

 • Wie ben je en wat heb je op muzikaal gebied gedaan, incl. korte biografie
 • Wat wil je in 2023 gaan maken? (300 woorden)
 • Voor welke doelgroep wil je dat maken en waarom? (300 woorden)
 • Geef globaal aan hoe je het geldbedrag gaat inzetten om het project te realiseren. Dit is een inschatting, je hoeft géén uitgesplitste begroting te geven. (150 woorden)
 • In welke zin is het project vernieuwend? (300 woorden)

Videopitch

Bovenstaande vragen kon je ook in een korte presentatievideo beantwoorden.

 • De video mag niet langer zijn dan 3 minuten.
 • Upload je video op Vimeo of YouTube en beveilig dit met een wachtwoord.
 • Deel de link naar de video met ons + het wachtwoord.


Vraag en antwoord

Pers

Voor persberichten en beeldmateriaal hebben we een persmap samengesteld.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van UP:Next? Volg ons op Facebook en Instagram.