UP:Next

Financiële beurs voor Utrechtse popmuzikanten

Over UP:Next

UP:Next is een beurs voor Utrechtse popmuzikanten van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Professionele artiesten uit de provincie Utrecht konden tot 1 augustus 2021 een plan indienen voor een volgende stap in hun carrière. Op 1 december 2021 selecteert de jury één plan, waaraan een beurs van €10.000,- gekoppeld is. De artiest kan deze beurs naar eigen inzicht inzetten om in 2022 een jaar lang te werken aan een vernieuwend muzikaal project, waarin wordt toegewerkt naar een live presentatie. 

UP:Next information in English

Shortlist UP:Next

De shortlist voor UP:Next 2021/2022 is bekend! De volgende vijf artiesten zijn geselecteerd om op 13 oktober hun plan toe te lichten aan de jury. Op alfabetische volgorde: Kypski, Myrthe van de Weetering, Roos Blufpand, Vic Willems en Ziggy Splynt.

Tijdspad UP:Next

 1. De deadline voor het indienen van UP:Next was 1 augustus 2021. Heb je een plan ingediend? Veel dank! Je hebt hiervan een bevestiging ontvangen.
 2. Op 1 september 2021 wordt de shortlist bekendgemaakt. Alle deelnemers ontvangen hierover een bericht.
 3. Sta je op de shortlist? Gefeliciteerd! Je krijgt op woensdag 13 oktober de kans je plan toe te lichten aan de jury
 4. Op 9 december kiest de jury uit de shortlist het meest veelbelovende plan, die de beurs van €10.000,- ontvangt.
 5. In 2022 kan de artiest met dit plan aan de slag! Eind 2022 verwachten we een slotpresentatie van het winnende project. Tussendoor houden we regelmatig contact.

Het aangeleverde plan wordt op basis van de volgende criteria beoordeeld:

UP:Next is een beurs voor artiesten uit de provincie Utrecht die al enige tijd bezig zijn en een stevige basis hebben. De beurs is bedoeld om een muzikant een relevante volgende stap in diens ontwikkeling te kunnen laten maken. Deze eindpresentatie dient als vliegwiel om de carrière verder te bestendigen, om met een fris geluid het netwerk van programmeurs, pers, agenten en publiek uit te breiden en de zichtbaarheid te vergroten.

Let op: momenteel is het niet mogelijk om een plan in te dienen. De deadline voor UP:Next was 1 augustus 2021. Voor wie heeft ingediend en de criteria nog eens wil nalezen, zie hieronder. 

Criteria indiener:

 • De muzikant die aanvraagt is een eenmansact of onderdeel van een band, maar is altijd de voornaamste songschrijver en/of componist en vraagt zelf (dus niet via een platenlabel of management) aan voor de ontwikkeling van eigen materiaal of voor een door de muzikant geïnitieerd project.
 • De indiener maakt eigen repertoire in de discipline popmuziek en heeft de ambitie dit vervolgens live uit te voeren.
 • De indiener is professioneel muzikant en als zodanig ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
 • De artiest is al geruime tijd actief en zichtbaar en bevindt zich in de fase ‘(pre) mid career’. Dat betekent dat de muzikant eerder minimaal één en maximaal vier releases heeft gemaakt en/of met meerdere avondvullende shows op professionele poppodia en festivals heeft gestaan. Onder release verstaan we hier niet een enkele single, maar minimaal een EP, een volwaardig album of een aantal (gebundelde) tracks komend tot een albumlengte.
 • Voor diens muzikantschap beschikt de indiener niet al over publieke of private financiering voor diens ontwikkeling of het repertoire in de aanvraag.
 • De indiener woonde het afgelopen jaar en tenminste het komende jaar in de provincie Utrecht.

Criteria materiaal:

 • De muzikant wil met zijn/haar te maken materiaal een 'nieuw geluid' laten horen ten opzichte van het bestaande repertoire, hetzij inhoudelijk hetzij qua vorm.
 • Het te maken materiaal spreekt brede en mogelijk nieuwe publieksgroepen aan.
 • In de podiumpresentatie zoekt de muzikant naar nieuwe manieren om verbinding te leggen met een publiek.

Voorwaarden inzending

Let op: momenteel is het niet mogelijk om een plan in te dienen. De deadline voor UP:Next was 1 augustus 2021. Voor wie heeft ingediend en de voorwaarden nog eens wil nalezen, zie hieronder.

Tekstuele inzending

 • Wie ben je en wat heb je op muzikaal gebied gedaan, incl. korte biografie
 • Wat wil je in 2022 gaan maken? (300 woorden)
 • Voor welke doelgroep wil je dat maken en waarom? (300 woorden)
 • Geef globaal aan hoe je het geldbedrag gaat inzetten om het project te realiseren. Dit is een inschatting, je hoeft géén uitgesplitste begroting te geven. (150 woorden)
 • In welke zin is het project vernieuwend? (300 woorden)

Videopitch

Bovenstaande vragen konden ook in een korte presentatievideo worden beantwoord. Houd in elk geval rekening met het volgende:

 • De video mag niet langer zijn dan 3 minuten.
 • Upload je video op Vimeo of YouTube en beveilig dit met een wachtwoord
 • Deel de link naar de video met ons + het wachtwoord

FAQ

Nog vragen? Lees hier de Frequently Asked Questions.

UP:Next 2020

In 2020 was de eerste editie van UP:Next. De jury kende de beurs toe aan het plan van de Utrechtse artiest Faradays. Momenteel werkt zij aan een indie/electronic pop show waarin ze de Indonesische gamelanmuziek als inspiratie gebruikt voor zowel de muzikale als de visuele invulling.

Uit de in totaal 58 ingediende ideeën en 6 presentaties van de shortlist, honoreerde de jury het plan van de Utrechtse artiest Faradays als meest veelbelovende. De jury, bestaande uit Marc van der Laan (3voor12 Utrecht), Ilana van den Berg (EKKO) en Dirk Verhoeven (Prins Bernhard Cultuurfonds), zei over het plan:

‘Faradays diende een veelbelovend plan in voor UP:Next over haar zoektocht naar haar Aziatische roots, dat uitmondt in een indie/electronic pop show waarin ze de Indonesische gamelanmuziek als inspiratie gebruikt voor zowel de muzikale als de visuele invulling. Haar presentatie was ontwapenend en optimistisch met een krachtige boodschap: ‘Wij kunnen zonder bitterheid culturen samenbrengen.’

Plannen shortlist 

Het niveau van de geselecteerde plannen van Áslaug, Emil Landman, Faradays, Maarten Vos, Moon Moon Moon en Tala Drum Corps lag volgens de jury hoog. Zij hebben daarmee hun plek op de shortlist meer dan waar gemaakt. De jury was onder de indruk van de professionele manier waarop de zes artiesten hun presentaties hadden voorbereid. Een knappe prestatie gezien de prille fase waarin hun plan zich bevindt. Voor de jury, die normaal alleen het “eindproduct” ziet tijdens een concert of optreden, waren de presentaties een zeldzaam kijkje in de keuken van deze ambitieuze artiesten.

 

 

 

 

 

 


Pers

Voor persberichten en beeldmateriaal hebben we een persmap samengesteld.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven over UP:Next? Volg ons op Facebook en Instagram.