UP:Next

Beurs voor Utrechtse popmuzikanten

Over UP:Next

UP:Next is een beurs voor Utrechtse popmuzikanten van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Professionele artiesten uit de provincie Utrecht konden van 1 juni tot 1 augustus 2022 een plan indienen voor een volgende stap in hun carrière. Begin 2023 selecteert de jury één plan, waaraan een beurs van €10.000,- gekoppeld is. De artiest kan deze beurs naar eigen inzicht inzetten om een jaar lang te werken aan een vernieuwend muzikaal project, waarin wordt toegewerkt naar een live presentatie.

Dit is de derde editie van UP:Next. Eerder ontvingen Faradays en Kypski de beurs. Lees hier meer over hun ervaringen.

Shortlist UP:Next

De shortlist voor UP:Next 2022/2023 is bekend! De volgende vijf artiesten zijn geselecteerd om op 17 november hun plan toe te lichten aan de jury.

Op alfabetische volgorde: 45ACIDBABIES, Big Hare, Nonchelange, Vic Willems en QUANZA. 

Lees hieronder alvast meer over de artiesten:

45ACIDBABIES

Sophia de Geus is frontvrouw van 45ACIDBABIES en een creatieve alleskunner! De band 45CIDBABIES speelt diverse muziekgenres in combinatie met bizarre visuele beelden en rekwisieten. De band is druk bezig met het schrijven van het tweede 45AB album - een conceptalbum inclusief bijbehorend stripboek.

Big Hare

Big Hare ook wel bekend als duo Luuk Ottenhof en Tim Fraanj maken sinds 2012 elektronische mantra’s over o.a. internetfenomenen, ongemakken en maskerades. Met hun nieuwe album ‘Energy, Energy’ willen ze aandacht vragen voor de energietransitie waarbij het publiek onderdeel wordt van een post-fossiele zonnecultus. In 2023 hopen ze dit verder vorm te geven in een concept LP met bijbehorende liveshow.

Nonchelange

Maarten Hutman ook wel bekend als NONCHELANGE is een Nederlandstalige rap-georiënteerde indie pop muzikant. Hij werkt momenteel samen met Jasper Maekelberg (Balthazar/Warhaus en Faces on TV) aan zijn nieuwste debuutalbum: een EP met zes tracks. Met als kers op de taart een interactieve festival show de ‘Alles Draait Om Mij’ tour.

Vic Willems

Vic Willems is muzikant, songwriter en producer. De afgelopen jaren was hij druk bezig met het schrijven van twee albums. Het eerste album ‘Wachten tot het fout gaat’ verschijnt aankomend jaar. In 2023 gaat hij samen met co-producer Tijn van Seeters, aka Rijnbaart, zijn nieuwe album ‘Meester van Niks’ verder ontwikkelen.

QUANZA

De Nederlands-Surinaamse Quincy Fung-Loy (QUANZA) is vocalist, gitarist, producer én muziekwetenschapper. Hij bracht twee singles uit, beheert twee eigen mixtapes, maakte een videoclip en heeft al diverse live-sessies gedaan. Met zijn project neemt hij je mee op audiovisuele tour waarin zijn Surinaamse roots terug te horen zijn in de muziek.

Tijdspad UP:Next

 1. De deadline voor het indienen van UP:Next was 1 augustus 2022. Heb je een plan ingediend? Veel dank! Je hebt hiervan een bevestiging ontvangen.
 2. De jury, bestaande uit leden van 3voor12 Utrecht (Emma Frenken), Festival Tweetakt (Jelte Heringa) en het Prins Bernhard Cultuurfonds (Dirk Verhoeven), maakt uit alle inzendingen een eerste selectie voor de shortlist.
 3. Op 3 oktober 2022 wordt de shortlist bekendgemaakt. Alle deelnemers ontvangen hierover een bericht.
 4. Sta je op de shortlist? Gefeliciteerd! Je krijgt op donderdag 17 november de kans je plan toe te lichten aan de jury
 5. Op 16 februari 2023 kiest de jury uit de shortlist het meest veelbelovende plan, die de beurs van €10.000,- ontvangt. We maken dit bekend in FLUOR tijdens de showcase van Kypski (die de beurs in 2021 ontving).
 6. In 2023 kan de artiest met dit plan aan de slag! In 2024 verwachten we een showcase van het winnende project op Festival Tweetakt. Tussendoor houden we regelmatig contact.

Het aangeleverde plan wordt op basis van de volgende criteria beoordeeld:

UP:Next is een beurs voor artiesten uit de provincie Utrecht die al enige tijd bezig zijn en een stevige basis hebben. De beurs is bedoeld om een muzikant een relevante volgende stap in diens ontwikkeling te kunnen laten maken. De afsluitende showcase dient als vliegwiel om de carrière verder te bestendigen, om met een fris geluid het netwerk van programmeurs, pers, agenten en publiek uit te breiden en de zichtbaarheid te vergroten.

Let op: momenteel is het niet mogelijk om een plan in te dienen. De deadline voor UP:Next was 1 augustus 2022. Voor wie heeft ingediend en de criteria nog eens wil nalezen, zie hieronder.

Criteria indiener: 

 • De muzikant die aanvraagt is een eenmansact of onderdeel van een band, maar is altijd de voornaamste songschrijver en/of componist en vraagt zelf (dus niet via een platenlabel of management) aan voor de ontwikkeling van eigen materiaal of voor een door de muzikant geïnitieerd project.
 • De indiener maakt eigen repertoire in de discipline popmuziek en heeft de ambitie dit vervolgens live uit te voeren.
 • De indiener is professioneel muzikant en als zodanig ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
 • De artiest is al geruime tijd actief en zichtbaar en bevindt zich in de fase ‘(pre) mid career’. Dat betekent dat de muzikant eerder minimaal één en maximaal vier releases heeft gemaakt en/of met meerdere avondvullende shows op professionele poppodia en festivals heeft gestaan. Onder release verstaan we hier niet een enkele single, maar minimaal een EP, een volwaardig album of een aantal (gebundelde) tracks komend tot een albumlengte.
 • Voor diens muzikantschap beschikt de indiener niet al over publieke of private financiering voor diens ontwikkeling of het repertoire in de aanvraag.
 • De indiener woonde het afgelopen jaar en tenminste het komende jaar in de provincie Utrecht.

Criteria materiaal:

 • De muzikant wil met het te maken materiaal een 'nieuw geluid' laten horen ten opzichte van het bestaande repertoire, hetzij inhoudelijk hetzij qua vorm.
 • Het te maken materiaal spreekt brede en mogelijk nieuwe publieksgroepen aan.
 • In de podiumpresentatie zoekt de muzikant naar nieuwe manieren om verbinding te leggen met een publiek.

Voorwaarden inzending

Let op: momenteel is het niet mogelijk om een plan in te dienen. De deadline voor UP:Next was 1 augustus 2022. Voor wie heeft ingediend en de voorwaarden nog eens wil nalezen, zie hieronder.

Tekstuele inzending

 • Wie ben je en wat heb je op muzikaal gebied gedaan, incl. korte biografie
 • Wat wil je in 2023 gaan maken? (300 woorden)

 • Voor welke doelgroep wil je dat maken en waarom? (300 woorden)

 • Geef globaal aan hoe je het geldbedrag gaat inzetten om het project te realiseren. Dit is een inschatting, je hoeft géén uitgesplitste begroting te geven. (150 woorden)

 • In welke zin is het project vernieuwend? (300 woorden)

Videopitch

Bovenstaande vragen kon je ook in een korte presentatievideo beantwoorden. 

 • De video mag niet langer zijn dan 3 minuten.

 • Upload je video op Vimeo of YouTube en beveilig dit met een wachtwoord

 • Deel de link naar de video met ons + het wachtwoord 

Eerdere edities

2020 - Faradays 


“Met de support van UP:Next kon ik legitiem 'groter' denken voor onze nieuwe live show. Naast financiële steun was het fonds een 'vote of confidence' voor ons als artiest en de creatieve weg die we kiezen. Goede moed voor een maker, en dat kunnen we goed gebruiken!” 

In 2020, middenin corona, nam Faradays de allereerste beurs in ontvangst. Na het winnen van de Prins Bernhard Cultuurfonds UP:Next-beurs voor Utrechtse popmuzikanten vermengde de synthpop van Faradays met samples van oude cassettebandjes van haar moeder, vol Indonesische gamelan-muziek. Ze deed een jaar lang muzikaal onderzoek, ging nieuwe experimenten aan en ontwikkelde een gloednieuwe liveshow met band en dansers. Onlangs was haar afsluitende showcase in EKKO, vol pop, tapes en Indonesische toonladders.

Andere artiesten op de shortlist waren Áslaug, Tala Drum Corps, Moon Moon Moon, Maarten Vos en Emil Landman. 

2021 - Kypski 


Eind 2021 ontving Kypski de tweede UP:Next-beurs, waar hij dit jaar aan werkt. Kypski kreeg deze voor zijn vernieuwende verhaal waarin hij - onder zijn eigen signature term ‘Syntablism’ - turntablism en modulaire synthesizers combineert. Zo kan hij al scratchend nieuwe geluiden opwekken in plaats van het gangbare: bestaande geluidssamples manipuleren.  

FAQ

AANVRAGEN 

Hoe dien ik een aanvraag in?

Momenteel kun je geen aanvraag indienen voor UP:Next. De deadline was 1 augustus 2022.

Waar moet mijn aanvraag aan voldoen?

Alle criteria waar jij en je aanvraag aan moesten voldoen vind je hier.

Wat moet er precies in mijn plan staan?

Alle voorwaarden voor de inzending van je plan vind je hier.  

I’m a non-Dutch musician and/or I don’t speak Dutch. Can I apply? 

Yes, but only if you’re a professional artist registered at the Chamber of Commerce. And if you have lived in Utrecht over the past year and will continue to live in Utrecht for at least a year. Read all criteria carefully to see if you can apply. Please note that submission, criteria and further communication are in Dutch. At the moment, submission for UP:Next is closed (deadline 1 Augusts 2022).

Ik heb een aanvraag ingediend, maar ik wil nog wat wijzigen. Kan dat? 

Tot 1 augustus 2022 konden aanvragen ingediend en gewijzigd worden. Na deze datum worden alle inzendingen definitief.

Moet ik aan alle criteria voldoen om mee te kunnen doen? 

Ja. 

TIJDSPAD EN VERLOOP

Ik heb een plan ingediend. Wat nu?

Je hebt van ons een bevestiging van ontvangst gekregen. Op 3 oktober 2022 maakt de jury een eerste selectie. Je krijgt van ons bericht of je wel of niet tot deze selectie behoort. Als je op de shortlist staat, ontvang je meer informatie over het verdere verloop van de selectie. Je presenteert in elk geval op 17 november 2022 je plan aan de jury. Op 16 februari 2023 maken we bekend welk plan de beurs van €10.000,- krijgt toegekend.

Wie is de jury?

UP:Next is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Festival Tweetakt en 3voor12 Utrecht zijn partners in het initiatief. De jury bestaat uit een afvaardiging uit deze drie organisaties: Emma Frenken (3voor12 Utrecht), Jelte Heringa (Festival Tweetakt) en Dirk Verhoeven (Prins Bernhard Cultuurfonds). 

Wie ontvingen er eerder de UP:Next beurs?

In 2020 ging deze naar Faradays, in 2021 naar Kypski. 

Wanneer wordt bekendgemaakt wie de beurs ontvangt? 

In het najaar maakt de jury een eerste selectie. Je krijgt van ons bericht of je wel of niet tot deze selectie behoort. Als je op de shortlist staat, ontvang je meer informatie over het verdere verloop van de selectie. Op 16 februari 2023 maken we bekend welk plan wordt gehonoreerd met €10.000,- tijdens de afsluitende showcase van Kypski in FLUOR. 

Wat als mijn plan de €10.000,- krijgt?

Allereerst: gefeliciteerd! Nadat je de prijs uitgereikt hebt gekregen krijg je een jaar lang de tijd om je ingediende project ten uitvoer te brengen. In 2024 verwachten we hiervan een live presentatie van 30-45 minuten op Festival Tweetakt. We nemen hierover uiteraard contact met je op. En tussendoor plannen we zo nu en dan een koffieafspraak om te horen hoe de zaken ervoor staan. En natuurlijk is het leuk om af en toe een update te kunnen delen!

Wat gebeurt er met de plannen die niet gehonoreerd worden?

Op 3 oktober maken we de shortlist bekend. Sta je niet op deze shortlist, dan ontvang je van ons een mail met daarin een korte toelichting en doorverwijzing naar andere fondsen of initiatieven waar je met je plan terecht kunt. Je kunt eventueel om extra toelichting vragen waarom je plan niet is gehonoreerd.  

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

De ingediende plannen worden maximaal 6 weken na afwijzing vernietigd.

Wat is UP:Next?

UP:Next is méér dan een popprijs. We zijn trots op onze Utrechtse artiesten. En op de belangrijke bijdrage die zij leveren op lokaal, provinciaal of (inter)nationaal niveau. We willen dat de Utrechtse muziekscene blijft doorgroeien. Met UP:Next stimuleert het Prins Bernhard Cultuurfonds artiesten om verder te bouwen aan een duurzame carrière. Daarom kan de beurs van UP:Next naar eigen inzicht besteed worden. Een financiële opmaat naar de volgende stap.

UP:Next is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Festival Tweetakt en 3voor12 Utrecht zijn partners in het initiatief.

Mijn vraag staat er niet bij.

Neem dat contact op per mail met Roswita of Anne Veere via info@up-next.nl

Pers

Voor persberichten en beeldmateriaal hebben we een persmap samengesteld.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van UP:Next? Volg ons op Facebook en Instagram.