UP:Next: 10.000 euro toegekend aan Utrechtse artiest Faradays

De allereerste editie van UP:Next, de financiële stimulans voor Utrechtse popmuzikanten van het Cultuurfonds Utrecht, is toegekend aan Faradays (Karindra Perrier).

Faradays ontvangt een bedrag van 10.000 euro om zich in 2021 een jaar lang te richten op haar vernieuwende muzikaal project met live presentatie als resultaat. Uit de in totaal 58 ingediende ideeën en 6 presentaties van de shortlist, honoreerde de jury het plan van de Utrechtse artiest Faradays als meest veelbelovende. De jury, bestaande uit Marc van der Laan (3voor12 Utrecht), Ilana van den Berg (EKKO) en Dirk Verhoeven (Prins Bernhard Cultuurfonds), zei over het plan:

“Faradays diende een veelbelovend plan in voor UP:Next over haar zoektocht naar haar Aziatische roots, dat uitmondt in een indie/electronic pop show waarin ze de Indonesische gamelanmuziek als inspiratie gebruikt voor zowel de muzikale als de visuele invulling. Haar presentatie was ontwapenend en optimistisch met een krachtige boodschap: ‘Wij kunnen zonder bitterheid culturen samenbrengen.’

Plannen shortlist 

Het niveau van de geselecteerde plannen van ÁslaugEmil LandmanFaradaysMaarten VosMoon Moon Moon en Tala Drum Corps lag volgens de jury hoog. Zij hebben daarmee hun plek op de shortlist meer dan waar gemaakt. De jury was onder de indruk van de professionele manier waarop de zes artiesten hun presentaties hadden voorbereid. Een knappe prestatie gezien de prille fase waarin hun plan zich bevindt. Voor de jury, die normaal alleen het “eindproduct” ziet tijdens een concert of optreden, waren de presentaties een zeldzaam kijkje in de keuken van deze ambitieuze artiesten.

Shortlist UP:Next

De volgende zes artiesten waren geselecteerd voor de shortlist van UP:Next, om op 2 november hun plan toe te lichten aan de jury. Op alfabetische volgorde:

Áslaug

Toelichting jury: “Áslaug Vígfúsdóttir is zangeres, songwriter en producer en toonde haar grote potentie en veelzijdigheid al met haar debuut-EP en bijbehorende film. Ze zou met de UP:Next middelen toe kunnen bewegen naar een duurzamere manier van werken, naar een makerscollectief om vanuit te kunnen experimenteren en een eerste headline tour waarin naast technische verbeteringen het visuele aspect van haar steeds multidisciplinairer wordende shows verder wordt uitgebouwd. Een plan met veel potentie.”

Emil Landman 

Toelichting jury: “Emil Landman wil zijn akoestische folkmuziek een nieuwe dimensie geven door zijn passie voor elektronische muziek die de afgelopen jaren groeide en groeide professioneel door te ontwikkelen. Als muzikale basis wil hij de stad Utrecht gebruiken door haar op te nemen, te samplen en te filmen, waarna hij deze bouwstenen door het gebruik van samplers, synthesizers en drumcomputers verwerkt tot nieuwe songs. Een project dat op meerdere vlakken interessant uit kan pakken: het vatten van een stad in muziek, een muzikant die voor zichzelf nieuwe elektronische wegen zoekt en dit vanaf dag 1 van het creatieproces opengooit naar andere muzikanten en muziekliefhebbers op een YouTube-kanaal.”

Faradays

Toelichting jury: “Nieuwsgierigheid is de belangrijkste drijfveer van waaruit Faradays haar dromerige indie songs maakt. In haar nieuwe project gaat Karindra Perrier een wezenlijke en persoonlijke stap verder. Zij onderzoekt haar Aziatische achtergrond die ze voorheen links heeft laten liggen. In een land met een bewogen historie met Indonesië en een half miljoen inwoners met een Indonesische achtergrond horen we weinig daarvan terug in de - door Amerika gedomineerde - popcultuur. Karindra wil toewerken naar een sterke indie/electronic pop show waarin ze de traditionele Indonesische gamelanmuziek als inspiratiebron gebruikt voor zowel de muzikale als de visuele invulling en communities hoopt samen te brengen. Een veelbelovend, uitgewerkt plan over haar persoonlijke ontwikkeling.”

Maarten Vos

Toelichting jury: “Maarten Vos wil experimenteren met nieuwe technieken in compositie met elektronica in combinatie met traditionele compositie van melodie en harmonie op de akoestische cello. Na vele samenwerkingen in muziek, dans en fashion wil Maarten verdere artistieke 'versnippering' tegengaan en zijn eigen signatuur verder ontwikkelen, daarbij zijn opgebouwde netwerk van o.a. instrumentenbouwers en sound designers meer benuttend. Het plan dat Maarten indiende doet inhoudelijk stevig en zeer vooruitstrevend aan, het biedt het vertrouwen dat zijn spannende zoektocht leidt naar meer eigen(zinnig)heid.”

Moon Moon Moon

Toelichting jury: “Het plan van Moon Moon Moon is aansprekend en funny. Spitsvondige Jens Lekman-eske teksten schrijven kon Mark Lohmann al langer, maar in zijn nieuwe project kan veel organisch samenkomen: klassieke (teken)filmmuziek als bron uitgevoerd met strijker en blazers in combinatie met hyperrealistische songteksten en animaties. Er zou een breed speelveld van popzalen, theaters en filmfestivals open kunnen gaan voor deze orchestral indie.”

Tala Drum Corps

“Tijmen Lohmeijer oftewel Tala Drum Corps is al een behoorlijke alleskunner die uitdagingen voor zichzelf stapelt. Hij heeft voor 2021 de ambitie om zijn beatmakerschap te combineren met zijn videokunst en gamedesign, waarbij hij als aanvullende uitdaging wil kijken hoe zijn lichamelijke bewegingen onderdeel kunnen worden van de muzikale aansturing. Hij diende een inhoudelijk zeer rijk plan in, waarin zijn roots in dans benut worden en de nodige banden aangegaan worden met andere partijen in Utrecht zoals HKU muziektechnologie om het project verder dan zichzelf te brengen.”

Over UP:Next

UP:Next is méér dan een popprijs. We zijn trots op onze Utrechtse artiesten. En op de belangrijke bijdrage die zij leveren op lokaal, provinciaal of (inter)nationaal niveau. We willen dat de Utrechtse muziekscene blijft doorgroeien. Met UP:Next stimuleert het Cultuurfonds artiesten om verder te bouwen aan een duurzame carrière. Een opmaat naar de volgende stap. 

Voor dit initiatief werkt het Cultuurfonds samen met 3voor12 Utrecht en het Utrechtse poppodium EKKO.

Tijdlijn UP:Next

 1. Op 1 augustus 2020 sloot de aanvraagronde voor UP:Next. Alle plannen zijn binnen, je kunt niet meer indienen.
 2. Op 1 oktober wordt de shortlist bekendgemaakt. Alle deelnemers ontvangen hierover een bericht.
 3. Sta je op de shortlist? Gefeliciteerd! Je krijgt op 2 november de kans je plan toe te lichten aan de jury.
 4. Op 1 december kiest de jury uit de shortlist het meest veelbelovende plan.
 5. In 2021 kan de artiest met dit plan aan de slag! Eind 2021 verwachten we een slotpresentatie (40-45 minuten) van het winnende project. Tussendoor houden we regelmatig contact.

Op basis van welke criteria wordt het aangeleverde plan beoordeeld?


Criteria voor de indiener:

 • De muzikant die aanvraagt is een eenmansact of onderdeel van een band, maar is altijd de voornaamste songschrijver en/of componist
 • De indiener maakt eigen repertoire in de discipline popmuziek en heeft de ambitie dit vervolgens live uit te voeren.
 • De indiener is professioneel muzikant en als zodanig ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
 • De muzikant heeft eerder minimaal één en maximaal vier releases gemaakt en/of met een avondvullende show op professionele poppodia en festivals gestaan
 • Voor zijn/haar muzikantschap beschikt de indiener niet al over publieke of private financiering voor het project van de aanvraag
 • De indiener woonde het afgelopen jaar en tenminste het komende jaar in de provincie Utrecht

Criteria voor het materiaal

 • De muzikant wil met zijn/haar te maken materiaal een 'nieuw geluid' laten horen ten opzichte van het bestaande repertoire, hetzij inhoudelijk hetzij qua vorm
 • Het te maken materiaal spreekt brede en mogelijk nieuwe publieksgroepen aan
 • In de podiumpresentatie zoekt de muzikant via het te maken materiaal naar nieuwe manieren om verbinding te leggen met een publiek.

Voorwaarden inzending

 • Tekstuele inzending
  • Wie ben je en wat heb je op muzikaal gebied gedaan, incl. korte biografie (300 woorden)
  • Wat wil je in 2021 gaan maken? (300 woorden)
  • Voor welke doelgroep wil je dat maken en waarom? (300 woorden)
  • Waarvoor ga je het geldbedrag inzetten om dit project te realiseren? (300 woorden)
  • In welke zin is het project vernieuwend? (300 woorden)
 • Muzikale en beeldende inzending
  • URL naar live video (Vimeo, YouTube)
  • URL naar eerdere releases (Spotify, Bandcamp, SoundCloud) 
  • Persfoto
 • Praktische gegevens
  • Naam contactpersoon
  • Naam act of band
  • KVK-nummer
  • URL naar social media en (indien aanwezig) website

FAQ

Nog vragen? Lees hier de Frequently Asked Questions.

UP:Next is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Poppodium Ekko en 3voor12 Utrecht zijn partners in het initiatief.

Pers

Voor persberichten en beeldmateriaal hebben we een persmap samengesteld.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven over UP:Next? Volg ons op Facebook en Instagram.