UP:Next

Beurs voor Utrechtse popmuzikanten

Dien je plan in
1 juni - 1 aug

Over UP:Next

UP:Next is een beurs voor Utrechtse popmuzikanten van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Professionele artiesten uit de provincie Utrecht kunnen van 1 juni tot 1 augustus 2022 een plan indienen voor een volgende stap in hun carrière. Eind 2022 selecteert de jury één plan, waaraan een beurs van €10.000,- gekoppeld is. De artiest kan deze beurs naar eigen inzicht inzetten om een jaar lang te werken aan een vernieuwend muzikaal project, waarin wordt toegewerkt naar een live presentatie. 

We zijn op zoek naar artiesten die al een stevige basis hebben neergezet en daarop willen voortbouwen. Die buiten de gebaande paden willen treden. Die zich verder willen ontwikkelen.

Ben jij toe aan een volgende stap in je muzikale carrière? Dien dan nu een plan in.

Dit is de derde editie van UP:Next. Eerder ontvingen Faradays en Kypski de beurs. Lees hier meer over hun ervaringen.

Hoe doe ik mee aan UP:Next?

 1. Lees eerst of je in aanmerking komt om een plan in te dienen voor UP:Next. Je vindt hieronder alle criteria en voorwaarden. 
 2. Dien tussen 1 juni en 1 augustus 2022 je plan in via de link onderaan de pagina. Je dient je plan schriftelijk in óf als videopitch. Je vindt hieronder de voorwaarden waar je plan aan moet voldoen.
 3. Plan ingediend? Veel dank! Je ontvangt hiervan een bevestiging.
 4. De jury, bestaande uit leden van 3voor12 Utrecht (Emma Frenken), Festival Tweetakt (Jelte Heringa) en het Prins Bernhard Cultuurfonds (Dirk Verhoeven), maakt uit alle inzendingen een eerste selectie voor de shortlist. 
 5. Op 2 oktober 2022 wordt de shortlist bekendgemaakt. Alle deelnemers ontvangen hierover een bericht. 
 6. Sta je op de shortlist? Gefeliciteerd! Je krijgt op donderdag 17 november de kans je plan toe te lichten aan de jury
 7. Op 16 februari 2023 kiest de jury uit de shortlist het meest veelbelovende plan, die de beurs van €10.000,- ontvangt. We maken dit bekend in FLUOR tijdens de showcase van Kypski (die de beurs in 2021 ontving).
 8. In 2023 kan de artiest met dit plan aan de slag! In 2024 verwachten we een showcase van het winnende project op Festival Tweetakt. Tussendoor houden we regelmatig contact.

Het aangeleverde plan wordt op basis van de volgende criteria beoordeeld:

UP:Next is een beurs voor artiesten uit de provincie Utrecht die al enige tijd bezig zijn en een stevige basis hebben. De beurs is bedoeld om een muzikant een relevante volgende stap in diens ontwikkeling te kunnen laten maken. De afsluitende showcase dient als vliegwiel om de carrière verder te bestendigen, om met een fris geluid het netwerk van programmeurs, pers, agenten en publiek uit te breiden en de zichtbaarheid te vergroten.

Criteria indiener: 

 • De muzikant die aanvraagt is een eenmansact of onderdeel van een band, maar is altijd de voornaamste songschrijver en/of componist en vraagt zelf (dus niet via een platenlabel of management) aan voor de ontwikkeling van eigen materiaal of voor een door de muzikant geïnitieerd project.
 • De indiener maakt eigen repertoire in de discipline popmuziek en heeft de ambitie dit vervolgens live uit te voeren.
 • De indiener is professioneel muzikant en als zodanig ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
 • De artiest is al geruime tijd actief en zichtbaar en bevindt zich in de fase ‘(pre) mid career’. Dat betekent dat de muzikant eerder minimaal één en maximaal vier releases heeft gemaakt en/of met meerdere avondvullende shows op professionele poppodia en festivals heeft gestaan. Onder release verstaan we hier niet een enkele single, maar minimaal een EP, een volwaardig album of een aantal (gebundelde) tracks komend tot een albumlengte.
 • Voor diens muzikantschap beschikt de indiener niet al over publieke of private financiering voor diens ontwikkeling of het repertoire in de aanvraag.
 • De indiener woonde het afgelopen jaar en tenminste het komende jaar in de provincie Utrecht.

Criteria materiaal:

 • De muzikant wil met het te maken materiaal een 'nieuw geluid' laten horen ten opzichte van het bestaande repertoire, hetzij inhoudelijk hetzij qua vorm.
 • Het te maken materiaal spreekt brede en mogelijk nieuwe publieksgroepen aan.
 • In de podiumpresentatie zoekt de muzikant naar nieuwe manieren om verbinding te leggen met een publiek.

Voorwaarden inzending

Voldoe je aan alle criteria? Dan kun je een plan inzenden. Je plan bestaat uit een tekstuele inzending OF een videopitch. 

Tekstuele inzending

Je stuurt deze tekstuele inzending in via een digitaal formulier. Beantwoord in het formulier de volgende vragen:

 • Wie ben je en wat heb je op muzikaal gebied gedaan, incl. korte biografie

 • Wat wil je in 2023 gaan maken? (300 woorden)

 • Voor welke doelgroep wil je dat maken en waarom? (300 woorden)

 • Geef globaal aan hoe je het geldbedrag gaat inzetten om het project te realiseren. Dit is een inschatting, je hoeft géén uitgesplitste begroting te geven. (150 woorden)

 • In welke zin is het project vernieuwend? (300 woorden)

Videopitch

Vertel je je plan liever op beeld? Bovenstaande vragen mag je eventueel ook in een korte presentatievideo beantwoorden. Houd in elk geval rekening met het volgende:

 • De video mag niet langer zijn dan 3 minuten.

 • Upload je video op Vimeo of YouTube en beveilig dit met een wachtwoord

 • Deel de link naar de video met ons + het wachtwoord 

Of je kiest voor tekst of video, je vult in elk geval daarnaast de volgende gegevens in: 

Muzikale en beeldende inzending

    ◦    URL naar live video (Vimeo, YouTube)

    ◦    URL naar eerdere releases (Spotify, Bandcamp, SoundCloud) 

    ◦    Persfoto

Praktische gegevens

    ◦    Naam contactpersoon

    ◦    Naam act of band

        Contactgegevens (incl e-mailadres)

    ◦    KVK-nummer

    ◦    URL naar social media en (indien aanwezig) website

Ik wil een videopitch indienen!

Dien videopitch in

Eerdere edities

2020 - Faradays 


“Met de support van UP:Next kon ik legitiem 'groter' denken voor onze nieuwe live show. Naast financiële steun was het fonds een 'vote of confidence' voor ons als artiest en de creatieve weg die we kiezen. Goede moed voor een maker, en dat kunnen we goed gebruiken!” 

In 2020, middenin corona, nam Faradays de allereerste beurs in ontvangst. Na het winnen van de Prins Bernhard Cultuurfonds UP:Next-beurs voor Utrechtse popmuzikanten vermengde de synthpop van Faradays met samples van oude cassettebandjes van haar moeder, vol Indonesische gamelan-muziek. Ze deed een jaar lang muzikaal onderzoek, ging nieuwe experimenten aan en ontwikkelde een gloednieuwe liveshow met band en dansers. Onlangs was haar afsluitende showcase in EKKO, vol pop, tapes en Indonesische toonladders.

Andere artiesten op de shortlist waren Áslaug, Tala Drum Corps, Moon Moon Moon, Maarten Vos en Emil Landman. 

2021 - Kypski 


Eind 2021 ontving Kypski de tweede UP:Next-beurs, waar hij dit jaar aan werkt. Kypski kreeg deze voor zijn vernieuwende verhaal waarin hij - onder zijn eigen signature term ‘Syntablism’ - turntablism en modulaire synthesizers combineert. Zo kan hij al scratchend nieuwe geluiden opwekken in plaats van het gangbare: bestaande geluidssamples manipuleren.  

FAQ

AANVRAGEN 

Hoe dien ik een aanvraag in?

Je dient je aanvraag tussen 1 juni en 1 augustus 2022 in. Lees vooraf de criteria goed door, zodat je weet of je in aanmerking komt. 

Waar moet mijn aanvraag aan voldoen?

Alle criteria waar jij en je aanvraag aan moeten voldoen vind je hier.

Wat moet er precies in mijn plan staan?

Alle voorwaarden voor de inzending van je plan vind je hier.  

I’m a non-Dutch musician and/or I don’t speak Dutch. Can I apply? 

Yes, but only if you’re a professional artist registered at the Chamber of Commerce. And if you have lived in Utrecht over the past year and will continue to live in Utrecht for at least a year. Read all criteria carefully to see if you can apply. Please note that submission, criteria and further communication are in Dutch. 

Ik heb tijdens eerdere edities ook een plan ingediend, kan ik dan weer mee doen?

Ja, dat kan. Ook als je tijdens de vorige edities bent geselecteerd voor de shortlist of gewonnen hebt, mag je deze editie gewoon weer een plan indienen. Je kunt deze editie weer mee doen met een nieuw plan of het plan waarmee je vorig jaar hebt ingediend. Check wel goed of jij en het plan nog steeds aan de criteria voldoen.

Ik heb een aanvraag ingediend, maar ik wil nog wat wijzigen. Kan dat? 

Tot 1 augustus 2022 kunnen aanvragen ingediend en gewijzigd worden. Na deze datum worden alle inzendingen definitief.

Mag ik meerdere aanvragen indienen?

Als soloartiest mag je één aanvraag indienen. Dien je een plan in namens een band en ben je betrokken bij meerdere bands? Mits deze bands zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel mag je namens iedere band één aanvraag indienen.

Niet iedereen uit mijn band/gezelschap is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Komen we nu in aanmerking? 

Nee, om in aanmerking te komen moeten alle leden staan ingeschreven.

Moet ik aan alle criteria voldoen om mee te kunnen doen? 

Ja. 

TIJDSPAD EN VERLOOP

Ik heb een plan ingediend. Wat nu?

Je krijgt van ons een bevestiging van ontvangst. Op 2 oktober 2022 maakt de jury een eerste selectie. Je krijgt van ons bericht of je wel of niet tot deze selectie behoort. Als je op de shortlist staat, ontvang je meer informatie over het verdere verloop van de selectie. Je presenteert in elk geval op 17 november 2022 je plan aan de jury. Op 16 februari 2023 maken we bekend welk plan de beurs van €10.000,- krijgt toegekend.

Wie is de jury?

UP:Next is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Festival Tweetakt en 3voor12 Utrecht zijn partners in het initiatief. De jury bestaat uit een afvaardiging uit deze drie organisaties: Emma Frenken (3voor12 Utrecht), Jelte Heringa (Festival Tweetakt) en Dirk Verhoeven (Prins Bernhard Cultuurfonds). 

Wie ontvingen er eerder de UP:Next beurs?

In 2020 ging deze naar Faradays, in 2021 naar Kypski. 

Wanneer wordt bekendgemaakt wie de beurs ontvangt? 

In het najaar maakt de jury een eerste selectie. Je krijgt van ons bericht of je wel of niet tot deze selectie behoort. Als je op de shortlist staat, ontvang je meer informatie over het verdere verloop van de selectie. Op 16 februari 2023 maken we bekend welk plan wordt gehonoreerd met €10.000,- tijdens de afsluitende showcase van Kypski in FLUOR. 

Wat als mijn plan de €10.000,- krijgt?

Allereerst: gefeliciteerd! Nadat je de prijs uitgereikt hebt gekregen krijg je een jaar lang de tijd om je ingediende project ten uitvoer te brengen. In 2024 verwachten we hiervan een live presentatie van 30-45 minuten op Festival Tweetakt. We nemen hierover uiteraard contact met je op. En tussendoor plannen we zo nu en dan een koffieafspraak om te horen hoe de zaken ervoor staan. En natuurlijk is het leuk om af en toe een update te kunnen delen!

Wat gebeurt er met de plannen die niet gehonoreerd worden?

Op 2 oktober maken we de shortlist bekend. Sta je niet op deze shortlist, dan ontvang je van ons een mail met daarin een korte toelichting en doorverwijzing naar andere fondsen of initiatieven waar je met je plan terecht kunt. Je kunt eventueel om extra toelichting vragen waarom je plan niet is gehonoreerd.  

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

De ingediende plannen worden maximaal 6 weken na afwijzing vernietigd.

Wat is UP:Next?

UP:Next is méér dan een popprijs. We zijn trots op onze Utrechtse artiesten. En op de belangrijke bijdrage die zij leveren op lokaal, provinciaal of (inter)nationaal niveau. We willen dat de Utrechtse muziekscene blijft doorgroeien. Met UP:Next stimuleert het Prins Bernhard Cultuurfonds artiesten om verder te bouwen aan een duurzame carrière. Daarom kan de beurs van UP:Next naar eigen inzicht besteed worden. Een financiële opmaat naar de volgende stap.

UP:Next is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Festival Tweetakt en 3voor12 Utrecht zijn partners in het initiatief.

Mijn vraag staat er niet bij.

Neem dat contact op per mail met met Roswita of Myrte via info@up-next.nl

Pers

Voor persberichten en beeldmateriaal hebben we een persmap samengesteld.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven van UP:Next? Volg ons op Facebook en Instagram.