Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2023

Het Cultuurfonds heeft in 2023 de Martinus Nijhoff Vertaalprijs toegekend aan vertaler Ton Naaijkens voor zijn vertalingen van poëzie en proza uit het Duits, waaronder het werk van Paul Celan. De jury prijst niet alleen zijn indrukwekkende, rijke oeuvre, maar ook zijn decennialange inzet om ‘vertaling in het cultuurleven en vooral in het hoger onderwijs een plek te geven’. De uitreiking vond plaats op donderdag 11 mei in De Duif in Amsterdam.

DSC06386

Verzameld werk - Paul Celan

Paul Celan is de belangrijkste dichter van de tweede helft van de vorige eeuw. Hij stierf door in de Seine te springen, na een leven getekend door de shoah. Zijn werk is een monument voor iedereen die, zoals in zijn ‘Todesfuge’, alleen in de lucht een graf heeft kunnen vinden. Zijn werk is een herdenking. Het is de indringende uitdrukking van verwantschap, betrokkenheid en liefde.

Win een exemplaar van het Verzameld werk van Paul Celan

Kans maken?

Het Cultuurfonds mag een aantal exemplaren van Verzameld werk verloten onder donateurs. Stuur vóór dinsdag 4 juli een mail naar acties@cultuurfonds.nl met in de onderwerpregel 'Paul Celan' en in de mail je naam en adres, en maak kans!