Zilveren Anjer

Het Prins Bernhard Cultuurfonds eert betrokken vrijwilligers sinds 1950 met de Zilveren Anjer. Voor hun onbetaalbare inzet voor cultuur en natuur. Met tijd en inzet of met financiële steun. En altijd met het doel om ook anderen mee te laten genieten van alles wat ze zelf zo na aan het hart ligt. 

Livestream Zilveren Anjer

De uitreiking is dit jaar vanwege de coronamaatregelen zonder publiek, maar is wel voor iedereen via een livestream te volgen. Via deze link is de livestream van de uitreiking terug te kijken.


Zilveren Anjer 2021

MODELDe Zilveren Anjers van het Cultuurfonds zijn in 2021 toegekend aan Barend van Benthem, Janine en Joop van den Ende en Johan Veenstra. De uitreiking van de Zilveren Anjers door H.K.H. Prinses Beatrix was op vrijdag 4 juni in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Ook de laureaten van 2020 - Kees Bos, Els Blokker-Verwer en Albert Haar - ontvingen hun onderscheiding.

Meer lezen over de bijzondere vrijwilligers die de Zilveren Anjers ontvingen in 2021?

Over de Zilveren Anjer

De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 gegeven vanuit de nalatenschap van verzetsstrijder Thijs Taconis. Bekijk de video over de geschiedenis van dit eerbetoon.

Dichter des Vaderlands over de vrijwilliger

Tsead Bruinja - Dichter des Vaderlands 2019-2021 - droeg tijdens de uitreiking van de Zilveren Anjer 2019 in het Koninklijk Paleis Amsterdam een gedicht voor, dat hij speciaal voor deze gelegenheid heeft gemaakt.

Lees het gedicht!

Zilveren Anjer 2020

De Zilveren Anjers van het Cultuurfonds zijn toegekend aan Kees Bos uit Koudekerke, Els Blokker-Verwer uit Laren en Albert Haar uit Zuidwolde. De uitreiking van de Zilveren Anjers vond plaats op 4 juni 2021, ook de Zilveren Anjers van 2021 werden uitgereikt.

Meer weten over de bijzondere vrijwilligers die de Zilveren Anjers van 2020 in ontvangst mochten nemen?

Laureaten

De Zilveren Anjer wordt al sinds 1950 uitgereikt, dat betekent dat er inmiddels heel wat vrijwilligers zijn die deze in ontvangst hebben mogen nemen.


Benieuwd?

Voordragen

Iedereen kan vrijwilligers voordragen voor de Zilveren Anjer. Voordragen voor de Zilveren Anjer 2023 kan via het voordracht-formulier tot 1 augustus 2022. Kandidaten moeten voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • personen, geen instellingen;
  • minimaal tien jaar belangeloze ingezet voor cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden;
  • de reden van voordracht hangt niet samen met de betaalde werkzaamheden die de voorgedragen persoon (heeft) verricht;
  • de werkzaamheden zijn van bijzondere betekenis voor de cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden;

Elk jaar gaat één van de Zilveren Anjers naar een mecenas, die belangeloos schenkt aan kunst en cultuur.