Jaarlijks reikt het Cultuurfonds de Zilveren Anjer uit aan vrijwilligers die zich bijzonder inzetten voor cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. Het is een eerbetoon en geen prijs. Er is dus geen geldbedrag aan verbonden. 

De Zilveren Anjers worden sinds 1950 gegeven vanuit de nalatenschap van verzetsstrijder Thijs Taconis. Bekijk de video over de geschiedenis van dit eerbetoon: 

Zilveren Anjers 2020

De Zilveren Anjers van het Cultuurfonds zijn dit jaar toegekend aan Kees Bos uit Koudekerke, Els Blokker-Verwer uit Laren en Albert Haar uit Zuidwolde. Lees meer over deze bijzondere vrijwilligers op Zilveren Anjers 2020. De uitreiking van de Zilveren Anjer is verplaatst naar het voorjaar van 2021.

Voordragen
Wie verdient er volgens u een Zilveren Anjer? Iedereen kan vrijwilligers voordragen! Kandidaten moeten voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • personen, geen instellingen;
  • minimaal tien jaar belangeloze ingezet voor cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden;
  • de reden van voordracht hangt niet samen met de betaalde werkzaamheden die de voorgedragen persoon (heeft) verricht;
  • de werkzaamheden zijn van bijzondere betekenis voor de cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden;

Elk jaar gaat één van de Zilveren Anjers naar een mecenas, die belangeloos schenkt aan kunst en cultuur.

Iedereen kan kandidaten voor de Zilveren Anjer voordragen. Download hier het voordrachtformulier.

In 2018 reikte Prinses Beatrix de Zilveren Anjers uit aan Alice van Romondt van Aruba (foto), Hans van der Ven uit Den Haag en Piet de Boer uit Volendam.  Foto door Jorrit Lousberg.