Originele tekst  voor het Cultuurfonds magazine door Ellen Segeren
Bewerkt voor website

Van droom naar design

Niels koos voor de Royal College of Art in Londen, dé plek voor autodesign. “Alle succesverhalen komen daar vandaan,” vertelt hij. Maar studeren in Londen is duur. Dankzij de beurs van het Cultuurfonds kon hij zich volledig richten op zijn afstudeerproject: een auto-interieur voor ouderen met een verminderde mobiliteit. “Mijn ontwerp werd opgepikt door de industrie. Zo kwam ik te werken aan de Londense taxi.”

Auto’s als maatwerk

Na ervaring op te hebben gedaan bij verschillende bedrijven, startte Niels zijn eigen studio voor coachbuilding. “Wij maken auto’s zoals een kleermaker een maatpak maakt. Voor klanten die op zoek zijn naar exclusief vakmanschap. Niet om op te vallen, maar om perfectie te ervaren.”

DSC 3872

Ambacht en innovatie

Het bouwen van een auto duurt minstens anderhalf jaar. “Alles is handwerk, net als honderd jaar geleden, vóór de industriële massaproductie,” legt Niels uit. “Elke dag leer ik bij, van materialen tot technieken. Samen met de beste vakmensen ter wereld maken we unieke auto’s. Soms is een laklaag een maand in de maak, puur om die perfecte glans te krijgen.”

Nielsvan Roij Cultuurfonds Magazine Laila Cohen shop

“Samen schrijven we een stukje autogeschiedenis.”

Niels van Roij ·

De toekomst van autodesign

Met de opkomst van elektrische auto’s liggen er nieuwe kansen. “Vroeger was de motor vaak het hart van een auto, nu draait het om vorm en materiaal. We werken met bijzondere stoffen en unieke lakkleuren, zoals een kleur uit het bedrijfslogo van een klant. Alles in co-creatie. Zo schrijven we samen een stukje autogeschiedenis.”