Molenambacht Fonds

Het Molenambacht Fonds stimuleert initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling van ambachten rond het molenbehoud.
Molenambacht Fonds
Fotocredits:
Snuifmolens De Ster en De Lelie bij de Kralingse Plas in Rotterdam-Kralingen
Vereniging De Hollandsche Molen stimuleert het molenambacht en het behoud van monumentale molens in Nederland. Met dit doel heeft de Vereniging het Molenambacht Fonds bij het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft opgericht. Dit fonds gaat initiatieven stimuleren die bijdragen aan de ontwikkeling van ambachten rond het molenbehoud. Daarnaast wil de vereniging met het Molenambacht Fonds er onderzoeken mee aanjagen die de kennis van het molenbehoud versterken of verdiepen.

‘De toekenning van de oeuvreprijs stelt De Hollandsche Molen nog beter in staat de ambities waar te maken om de eeuwenoude werktuigen en het bijbehorende ambacht blijvend een belangrijke plaats te geven in de Nederlandse samenleving’, aldus directeur Nicole Bakker van vereniging De Hollandsche Molen.

Immaterieel erfgoed

Het molenaarsambacht werd in 2017 op de Unescolijst van immaterieel erfgoed gezet. Voorwaarde was dat het ambacht verder zou worden ontwikkeld. Daarbij ging het Unesco niet alleen om het ambacht van de molenaar zelf, maar ook de ambachten die betrekking hebben op molenbehoud, zoals molenmakers, roedenmakers, smeden, rietdekkers, touwslagers. Ook hun vakmanschap is van groot belang voor de toekomst van de molens in Nederland.

Dit Fonds op Naam is ontstaan naar aanleiding van de Cultuurfonds Prijs 2019, die werd uitgereikt aan molenvereniging De Hollandsche Molen.

Geeft u om het behoud van de Hollandse molen?

U kunt bijdragen aan het Molenambacht Fonds via deze link.

Voor CultuurFondsen op Naam gelden dezelfde richtlijnen als voor het Cultuurfonds. Na ontvangst van een aanvraag bekijkt het Cultuurfonds of ondersteuning uit een van de CultuurFondsen op Naam mogelijk is, deze fondsen kunnen niet apart aangeschreven worden.

Door het Molenambacht Fonds gesteunde projecten

Zelf een fonds instellen?

Met een CultuurFonds op Naam kunt u veel betekenen voor cultuur en natuur in Nederland. Kies zelf een mooie bestemming voor uw geld. Er zijn vele mogelijkheden om een fonds op te zetten.

Meer weten