Al snel komen Gay Lee en Esther erachter dat ze niet alleen een liefde delen voor cultuurbehoud, maar ook voor onze hoofdstad, het koesteren van geschiedenis en het vrijelijk uitwisselen van ideeën.

Het Huis met de Hooofden

Eerbetoon voor je geschiedenis

Tijdens het gesprek vertelt Gay Lee Oen over haar moeder, Edith Oen-Oei, en hun gezamenlijke verleden in Amsterdam, maar ook over hun vele reizen. Het Edith Oen-Oei Schone Kunsten Fonds, opgericht door Gay Lee, is een eerbetoon aan haar moeder en komt voort uit de erfenis die ze van haar ontving. Met dit Fonds op Naam kan er worden bijgedragen aan projecten die haar passie voor geschiedenis en Amsterdam weerspiegelen, specifiek op het gebied van erfgoed en monumentenzorg.

Z18 De mecenas en het monument Gay Lee

“De mensen van het Cultuurfonds weten precies wat ik wil. Ik heb een passie voor geschiedenis en voor Amsterdam en wilde graag bijdragen aan de monumentenzorg.”

Gay Lee Oen · insteller van het Edith Oen-Oei Schone Kunsten Fonds

De betekenis van een naam

Het Edith Oen-Oei Schone Kunsten Fonds wordt niet alleen vernoemd naar haar moeder, maar weerspiegelt ook Gay Lee's eigen passie voor schone kunsten en geschiedenis. Dit is haar al meegegeven bij haar geboorte met haar Chinese naam ‘Gay Lee’, wat staat voor 'schone kunsten'.

Het museum in het Huis met de Hoofden

Esther Ritman, de directeur van de Ambassade van de Vrije Geest, gevestigd in het Huis met de Hoofden, speelt een sleutelrol in zowel de restauratie van het historische pand als het behoud van de Bibliotheca Philosophica Hermetica. Het museum beheert een rijke collectie boeken van vrijdenkers met vernieuwende ideeën. Deze bibliotheek vormt de basis van het museum en illustreert het gedachtegoed van invloedrijke filosofen door de geschiedenis heen.

Bijdragen aan de toekomst

Esther benadrukt in het gesprek met Gay Lee Oen het cruciale belang van de donatie uit het fonds voor het behoud van Amsterdamse monumenten. Met de donatie die zij ontving worden niet alleen de karakteristieke hoofden, maar ook andere ornamenten zoals de eeuwenkoppen, wapens, en de bol op het hoogste punt van het Huis met de Hoofden onderhouden.

Ook deelt Esther in het gesprek verdere plannen met het museum, inclusief de toevoeging van een 'Amsterdamse kamer' waar de geschiedenis van het vrije denken levendig wordt belicht. Hierdoor is het Huis met de Hoofden niet alleen een gerestaureerd monument, maar ook een levendige plek voor het verkennen van ideeën en filosofie.

Z18 De mecenas en het monument Esther

“Door de steun van het Edith Oen-Oei Schone Kunsten Fonds aan het behoud van Amsterdamse monumenten blijft een stukje historie bewaard.”

Esther Ritman · Directeur van de Ambassade van de Vrije Geest

Meer dan geld

De gulle steun van Gay Lee Oen gaat dus eigenlijk veel verder dan het behoud van een monument. Met het Edith Oen-Oei Schone Kunsten Fonds, een CultuurFonds op Naam bij het Cultuurfonds, eert zij niet alleen haar moeder en hun gedeelde geschiedenis in Amsterdam, maar belooft ze ook een blijvende impact op de toekomst van cultureel erfgoed. Zo wordt deze donatie niet alleen een eerbetoon aan het verleden, maar ook een veelbelovende investering in de rijke ervaringen die de komende generaties zullen erven. Dat is de kracht van geven met hoofd, hart en ziel.

Geven met passie?

Je kunt bij het Cultuurfonds je eigen CultuurFonds op Naam opzetten en zo bijdragen aan het cultureel erfgoed dat jij belangrijk vindt. Samen met het Cultuurfonds bepaal je waar je geld naartoe gaat en welke projecten de steun krijgen die ze nodig hebben. Van het behoud van monumenten tot talentontwikkeling.