Nalaten via je testament

Je kunt het Cultuurfonds opnemen in je testament met een erfstelling of een legaat. Bij erfstelling wordt het Cultuurfonds jouw erfgenaam voor alles wat je niet hebt benoemd via een legaat. Een legaat kan een bedrag, een effectenportefeuille of onroerend goed zijn. In je testament kun je de bestemming aangeven voor het bedrag of de opbrengsten van je nalatenschap.

Als je het Cultuurfonds opneemt in je testament, kun je daar ook de bestemming aangeven voor het bedrag of de opbrengsten van je nalatenschap.

Jouw wens voor later

De opbrengsten van je nalatenschap kunnen naar de volgende bestemmingen gaan:

  • De organisatie van het Cultuurfonds
  • Een specifiek werkterrein van het Cultuurfonds
  • De cultuur of natuur in een bepaalde omgeving of regio
  • Een bestaand CultuurFonds op Naam
  • Je eigen CultuurFonds op Naam

Graag gaan wij met je in gesprek over het vormgeven van de bestemming, zodat deze aansluit bij jouw wens en onze mogelijkheden. Wij vinden het belangrijk dat we in de toekomst de opbrengsten van je nalatenschap op een passende manier kunnen besteden. Het Cultuurfonds heeft voorbeeldteksten die jouw notaris kan gebruiken om dit vast te leggen.

Een eigen fonds op naam kan ook al bij leven actief worden ingevuld met mooie projecten.

Cultuur als erfenis?

Meer weten? Vraag onze brochure "Cultuur als erfenis" aan.

Nalaten aan het Cultuurfonds

Geen schenk- en erfbelasting

Het Cultuurfonds is vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Dat betekent dat je nalatenschap na aftrek van de gemaakte kosten geheel ten goede komt aan de gewenste bestemming.

Ben je executeur van een nalatenschap?

Heb je vragen bij de afwikkeling van een opengevallen nalatenschap waarbij het Cultuurfonds in het testament is opgenomen? Neem dan contact op met Maartien Delprat, contactpersoon afwikkeling nalatenschappen.

Om je te informeren over jouw taken en verantwoordelijkheden heeft Goede Doelen Nederland een handig werkdocument opgesteld.

De Nalatenschap

In De Nalatenschap van SBS6 kijken we naar het levensverhaal van mensen die de wens hebben om na hun dood iets te betekenen voor een ander. Sommigen kiezen er daarom voor om een goed doel in hun testament op te nemen.

De uitzending over het Cultuurfonds vertelt het verhaal van Bart en Nelleke de Graaf. Het echtpaar is al jarenlang ambassadeurs van het Cultuurfonds. Zij dragen cultuur en natuur al sinds jaar en dag een warm hart toe. Een logische keuze dat hun nalatenschap ten goede komt aan het Cultuurfonds.


Met Bart en Nelleke de Graaf

Bekijk de aflevering van De Nalatenschap

Cultuurfonds in je testament

Heb je het Cultuurfonds al in jouw testament opgenomen? Wij horen het graag. We vinden dat heel bijzonder en houden je dan ook graag op de hoogte van onze activiteiten.

Heb je vragen over het opnemen van het Cultuurfonds in jouw testament of wil je verkennen welke mogelijkheden het Cultuurfonds biedt? Neem dan contact op met Marceline Loudon. Zij staat je graag vrijblijvend te woord.

Neem contact op

Cultuurfonds Portretten 1493
Marceline Loudon
adviseur nalaten
+31 6 23 28 74 13
marceline@cultuurfonds.nl